Ormanlık alan ve tarım arazilerinin ortasında Çimento fabrikası olmaz
Muğla’nın Menteşe ilçesinde belediyenin mühürlediği ve ÇED raporlarının iptal edildiği çimento fabrikası şirketinin yeni bir ÇED raporu almak için hazırlık yaptığının ortaya çıkması üzerine TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu bugün basın açıklaması yaparak “Ormanlık ve Köylülerin asırlık zeytin tarlalarının ortasında çimento fabrikası yapılamayacağını belirterek “ fabrikanın yöreye vereceği zararları anlattı.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde belediyenin mühürlediği ve ÇED raporlarının iptal edildiği çimento fabrikası şirketinin yeni bir ÇED raporu almak için hazırlık yaptığının ortaya çıkması üzerine TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu bugün basın açıklaması yaparak “Ormanlık ve Köylülerin asırlık zeytin tarlalarının ortasında çimento fabrikası yapılamayacağını belirterek “ fabrikanın yöreye vereceği zararları anlattı.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Deştin Mahallesi’nde belediyenin mühürlediği ve ÇED raporlarının iptal edildiği çimento fabrikası şirketinin yeni bir ÇED raporu almak için hazırlık yaptığının ortaya çıkması üzerine TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Coşkun Çatalkaya yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın açıklaması yaparak çimento fabrikası ve ÇED süreçlerini anlattı.
Çatalkaya yapılması planlanan ve 2009/7 genelgesi gereğince ÇED güncellemesi olarak hazırlandığı iddia edilen Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları projesi ÇED raporu teknik olarak incelediklerini belirterek şunları söyledi.
Öncelikle Mahkeme sürecinde hazırlanan bilirkişi raporu incelendiğinde, ÇED Raporundaki eksikliklerin giderilmediği görülmektedir.
Yeni oluşturulmuş ÇED taslağında bir veya birkaç bölümde değil, bütününde kapsamlı değişiklikler yapıldığı gözlenmiştir ki bu sebeple 2009/7 sayılı Genelge kapsamında değerlendirilmemeli, ÇED süreci ilk adımından başlatılmalıdır.
14 yıl önce yapılmış olan halkın katılım toplantısı yenilenmeli halkın görüş ve önerileri alınmalıdır. Bölgedeki mahallelerde yaşayanların nüfusu ilgili tarihten itibaren yaklaşık iki katına çıkmıştır.
Sağlık koruma bandı mevcut imar planında yer alan yapı yaklaşma sınırlarına dayanmaktadır. Yerleşim alanlarına olan toz, gürültü ve sağlık riskleri açısından etki analizleri yetersizdir.
YERALTI VE YER ÜSTÜ SULARI OLUMSUZ ETKİLENECEK
Yapılacak olan tesis ve patlatma faaliyetleri mevcut su kalitesini bozacağı değerlendirilmektedir. Kazan Göleti havzasında yapılacak olan tesisin yer altı ve yer üstü sularına olumsuz etkisi olacaktır.
3 km mesafe içerisinde kayıtlı 12 adet zeytinlik bulunup, zeytinliklerin çok eski olduğu tespit edilmiştir. İlgili kurumun görüş yazısında belirtilen hususlar ilgili kanunun uygulanmasına engel değildir. Buna istinaden 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırı işlem tesis edilmektedir.
Kapanmış belediyelerden alınmış onay yazıları geçerliliğini yitirmiştir. Bunların tekrar yenilenmesi gerekmektedir.
29.12.2021 tarihinde, önceki ÇED’in süresinin dolmasına 2 gün kala verilmiş olan yapı ruhsatlarının, iptal edildiği bilgisine yer verilmemiştir.
KAPASİTE HESAPLAMALARINDA YANLIŞLAR VAR
Kapasite hesaplamalarında yanlışlıklar yapılmaktadır. 13 adet ocağın, 6’ya düşürülmesi öngörülmekte olup kapasite revizyonu yapılmamıştır. Atık, kül, mermer artığı kullanılması iddiası olmasına rağmen asıl kaynak olarak ocakların kullanılacağı değerlendirilmektedir.
Ayrıca 2006 yılından bu yana geçen süreçte konuya ilişkin Kanun, Yönetmelik, Genelge vs. mevzuatlarda birçok değişiklikler yapılmış, çoğu kurum görüşlerinin eski tarihli olması sebebi ile güncel kurum görüşlerine göre iş ve işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir.
ÇED RAPORUNDA ONLARCA EKSİK VAR
3 tarafı ormanlarla çevrili bu alanda, Orman Bölge Müdürlüğünce de Orman Tahdit Haritalarının sayısallaştırılması amaçlı Orman Kadastro çalışmaları yapılmakta olup halihazırda askı ve kesinleşme süreçleri devam etmektedir.
İlgili ÇED taslağında yukarıda bahsedilen daha birçok eksiklik bulunmaktadır. Çimento fabrikasına ilişkin hazırlanan ÇED raporu teknik ve bilimsel açıdan geçersiz sayılmalı, 2019 yılında yapılan ve sonuç bildirgesini Cumhurbaşkanının yayınladığı 3. Tarım-Orman Şurasının hem komisyon raporlarında hem de sonuç bildirgesinde yer alan Toprak ve Su kaynaklarının sürdürebilir yönetim ilkeleri çerçevesinde kullanılması, korunması ve izlenmesinin sağlanması stratejisi gözardı edilerek olumlu görüş sunan kurumlar altına imza attıkları garabetin farkında ve sonuçlarının sorumluluğunda olmalıdır. Çimento fabrikasının yer seçimi en baştan tekrar değerlendirilmeli, bilimsel veri ve tekniğe uygun, katılımcı ve şeffaf bir süreç yürütülmelidir.