Bodrum’da Mehmet Türkmen serbest bırakılsın eylem ve basın açıklaması
Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenelnen eylem ve basın açıklamasında BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanmasının siyasi olduğu vurgulanarak sendikal faaliyetler üzerindeki baskılara son verilmesi istendi. Açıklamada, işçilerin hak arama mücadelesinin kriminalize edildiği ve yargının emekçiler karşısında tarafsızlığını yitirdiği ifade edildi.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenelnen eylem ve basın açıklamasında
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri, Bodrum Belediye Meydanı’nda bir araya gelerek sendikal faaliyetlere yönelik eylem ve basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklam yapan Safiye Karakaş BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanmasının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu belirterek bunun işçilere ve sendikal mücadeleye yönelik açık bir gözdağı olduğunu söyledi.
Karakaş açıklamasını şu sözlerle sürdürdü..
“BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in tutuklanması hukuki değil, açıkça siyasidir. Bu karar, emeğini ve haklarını savunan işçilere ve sendikal mücadeleye verilmiş bir gözdağıdır.
Gaziantep’te Sırma Halı işçilerinin ücret ve hak talepleri etrafında gelişen süreçte işçilerin yanında yer alan bir sendika başkanının tutuklanması, ülkede yargının emekçiler karşısında nasıl konumlandığını bir kez daha ortaya koymuştur. İşçilerin hak arama mücadelesi baskı altına alınmak istenmekte, sendikal faaliyet fiilen suç gibi gösterilmektedir.
Bugün emeği gasp edenler korunurken, emeğin hakkını savunanlar hedef haline getirilmektedir. İş cinayetlerinin, ücret gasplarının ve sendikal baskının sorumluları hakkında etkili bir işlem yapılmazken; işçilerin sesi olan sendikacılar tutuklanmaktadır. Bu tablo, yargının bağımsızlığını yitirdiğini ve siyasal iktidarın emek karşıtı politikalarının bir aracına dönüştürüldüğünü göstermektedir.
Ramazan boyunca yoksulluk üzerinden dayanışma söylemleri kuran iktidar, emeklilere yılda iki kez verilen bayram ikramiyelerinde anlamlı bir artıştan kaçınırken; sermaye çevrelerinin milyarlarca liralık vergi ve kredi borçlarını silmekte tereddüt etmemektedir. Emekçilerden fedakârlık bekleyen anlayışın, sermaye söz konusu olduğunda nasıl cömert davrandığı ortadadır.
İşçilerin ücretlerini, emeğinin karşılığını ve insanca çalışma koşullarını talep etmesi en temel haktır. Demokratik haklarını kullanan emekçilerin karşısına polis barikatlarının çıkarılması ise kamusal gücün kimden yana kullanıldığını açıkça göstermektedir.
Sırma Halı işçilerinin mücadelesi, yalnızca bir işyerine ilişkin değil; güvencesizliğe, yoksulluğa ve emeğin değersizleştirilmesine karşı ülke genelinde büyüyen emek mücadelesinin parçasıdır.
Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri olarak; sendikal haklara yönelik baskıları, gözaltı ve tutuklamalar yoluyla emek mücadelesinin bastırılmasını kabul etmiyoruz.
Mehmet Türkmen derhal serbest bırakılmalı, sendikal faaliyetler üzerindeki baskılara son verilmelidir.
Tüm emek ve demokrasi güçlerini, sendikaları, meslek örgütlerini ve emekçileri hukuksuzluğa karşı dayanışmayı büyütmeye ve ortak mücadeleyi güçlendirmeye çağırıyoruz.”











