Datça Antik Knidos kentinde belediyenin mülkünü vermeyeceğiz eylem ve basın açıklaması

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Yazıköy’deki Antik Knidos Kenti içerisinde mülkiyeti Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoranın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesine Datçalılar sert tepki gösterdi. Chp’Lİ Belediye Başkanı Aytaç Kurt “Bakanlık Datça Belediyesi’nin Knidos Antik Kenti ile bağlantısını kesmek istiyor” dedi.

Datça Antik Knidos kentinde belediyenin mülkünü vermeyeceğiz eylem ve basın açıklaması
Datça Antik Knidos kentinde belediyenin mülkünü vermeyeceğiz eylem ve basın açıklaması

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Yazıköy’deki Antik Knidos Kenti içerisinde mülkiyeti Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoranın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesine Datçalılar sert tepki gösterdi. CHP'Lİ Belediye Başkanı Aytaç Kurt “Bakanlık Datça Belediyesi’nin Knidos Antik Kenti ile bağlantısını kesmek istiyor” dedi.Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Yazıköy’deeki Antik Knidos Kenti içerisinde mülkiyeti Datça Belediyesi’ne ait iskele ve restoranın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alınmak istenmesine Datçalılar sert tepki gösterdi.

Datça Belediye Başkanı CHP’li Aytaç Kurt  yaptığı açıklamada halkında desteğinden memnun olduğunu belirterek “Bu buluşmada hem bizler konuştuk hem de halkımızın sesine kulak verdik. Gazetecilerin sorularını yanıtlayarak süreçle ilgili tüm detayları paylaştık. Knidos Örenyeri’nde, şu an restoran olarak işletilen ve Datça Belediyesi’ne ait olan 1048,86 m² büyüklüğündeki yapının, Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle devredilmek isteniyor” dedi.

KÖYLÜLERİN İMECE USULÜ İLE YAPILDI VE KORUNDU

 Belediye Başkanı Aytaç Kurt açıklamasının devamında ise “Knidos Ören yerinde Datça Belediyesine ait içinde şu anda restoran olarak işletilen 1048,86 m2 büyüklüğünde tek katlı kargir binanın bulunduğu 3349 nolu parselin Muğla Valiliği Kültür Turizm Müdürlüğüne devrine ilişkin yürütülen sürece ilişkin kamuoyunun bazı gerçekleri bilmesi gerekmektedir.

Datça Tapu Sicil Müdürlüğü’nün kayıtlarına bakıldığında, söz konusu sürecin 55 yıla dayanan bir geçmişinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasında, “kaçak yapı olarak” nitelendirilen söz konusu restoranın, 1960’ın sonlarında İller Bankasından çıkarılan ödenekle ve orada yaşayan köylülerin imece usulü çalışmasıyla tamamlandığı bilinmekle birlikte anılan yapının tapusunun ise 1971 yılında verildiği kayıtlarda yer almaktadır.

Ayrıca, Muğla İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün 21,04.2003 tarihli ve 2261 Sayılı yazısında ise, “2981 sayılı yasanın geçici 2/b maddesinde belirtilen 6785 sayılı kanunun ek madde (8) kapsamında kalan alanlarda 10,01.1975 tarihinden önce yapılmış yapılar, imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanım izni almış yapılar olarak kabul edilmesi hüküm altına alınmıştır” hususlarına yer verildiği de açıkça ortadadır” ifadelerini kullandı.

 

DATÇA BELEDİYESİNİN KNİDOS ANTİK KENTİ İLE BAĞI KESİLMEK İSTENİYOR

 

Belediye Başkanı Kurt açıklamasının sonunda ise “Mevcut iktidar döneminde yapılan 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu’ndan sonra Muğla ili, Büyükşehir Belediyesi olunca Köy tüzel kişiliğindeki mülkler arasında yer alan 3349 parsel ve üzerindeki tapulu restoran da 2014 yılında Datça Belediyesine geçmiştir. Bu tarihten önce Muğla İl Özel İdaresince alınmış herhangi bir yıkım kararına dair bir belgeye ulaşılmamıştır. Belediyemizin uhdesinde yer alan restoranın inşasından günümüze kadar bölgedeki köylülerle tarihi ve kültürel bağları bulunan yapının korunması sağlanmıştır. Yapılan açıklamada her ne kadar bahsedilmez ise de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün “Datça Knidos Örenyeri Çevre Düzenleme Projesi”nde yer alan detayları incelediğimizde yürütülen devir çalışmalarının perde arkası net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Hayata geçirilmek istenilen projede, yeni bir kafenin inşa edileceği, kafeye hizmet için mutfak yapılacağı, satış birimin kurulacağı, mescit, bebek bakım evi ile tuvaletlerin yapılacağı aynı zamanda iskelenin olduğu noktada gişeye yer verildiği görülmektedir. Ayrıca güvenlik kabinleri ile depo ve otopark gibi alanların da projede yer aldığı dikkat çekiyor.

Ayrıca Bakanlığın hazırladığı projenin, Belediyemize ait olan 3349 nolu parselimizin dışında 3325 ve 3229 nolu parsellerimizi de kapsadığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bu projeyle 3 ayrı parselimizin de elimizden alınarak Datça Belediyesi'nin Knidos'la olan bağlarının tamamen koparılmak istendiğini halkımızın dikkatine sunarız.” Dedi.

 

BU KADAR PERVASIZCA DAVRANILACAĞINI HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİK

 Belediye Başkanı Kurt açıklamasını Ören yeri ile tarih boyunca komşu yerleşimler olan Yazı köy, Belen köy, Çeşmeköy ve Cumalı Köyü sosyal ve kültürel ilişki kurmuş olup yöre halkının Knidos’u tarih boyunca sahiplenip koruduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bizlerde bu bilinç ile yeni dönemde Datçalı ile Knidos’un arasındaki köprü görevi gören Datça Belediyemize ait yapımızı Halk Kafe ve Restoran’a dönüştürerek yerli ve yabancı misafirlerimize uygun fiyatlı kaliteli hizmet sunmak için çalışmalara başlamıştık. Bu duyulmuş olacak ki;Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin Halk lokantaları ile vatandaşlarına bu ekonomik şartlarda bir nebze destek olmak için çıktıları yolda başlarına gelenlerin şimdi de güzel Datça’mızın Knidos’unda bizlerin başına gelmesi çok uzun sürmedi. Bölgedeki Datçalı gençlerimizin birçoğuna istihdam alanı olan, bundan sonra da daha fazlasına imkân sağlayacak restoranın ve iskelesinin elimizden alınmaya çalışılacağını, bu kadar pervasızca davranılacağını hiç mi hiç düşünmemiştik. Halkın emeğiyle imece usulü yapılan sembol yapıyı yıkıp yerine başka bir proje geliştirmek isteyen anlayışın amacının ne olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz. Datça Belediyesini ve Datça halkını hedef alan bu tür projelere karşı hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, aklımızı ve vicdanımızı her zaman yöremizden ve gençlerimizden ayırmayacağımızı kamuoyunun takdirine saygıyla sunarız” diyerek tamamladı.