Haluk Ortaç yazdı: Fener Burnu’nda Parlayan Zambak !
Herkül den aldığı güç ile halen kum hamamın da kutsallığı ve hoş kokusu ile Zambaklar kıyılarda direniyor
“ Herkül den aldığı güç ile halen kum hamamın da kutsallığı ve hoş kokusu ile Zambaklar kıyılarda direniyor “
Güzelim bir doğa ve onu tamamlayan, doğa ile kucaklaşan bütünleşen ve halen gözle görülebilir bir tarih ve kültür birikimi var.
Bodrum Halikarnassos,Bitez Yalısı,Bodrum Yarımadasının tam ortası Episkopi ( Müskebi) yani Ortakent, Yalıkavak Küdür, Gündoğan Farilya, KisseBükü, Gerenkuyu saymakta bitmeyen yaşanmışlıklar ve emanet edilmiş ortak miraslar.
Kıyıların işgal edilmesini önlemek için aylardır mücadeleyi eylemleri ile destekleyen Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi bu hafta da yine benzer bir yere, Akyarlar Fener Burnu sahillerine indiler.
Asıl adı Hüseyin Burnu Feneri.
1931 yılında Fransızlar tarafından yapılmış.Gazyağı ile çalışan, denizden 15 metre yüksekte.Dünya savaşında Alman hışmına şahit olmuş tarihi bir fener.
Bodrum Akyarlar Köyü'nün hemen yanı başında yer alıyor ve hemen yakınında Kum Hamamı olarak adlandırılan ve başka bir güzelliğe yuva olan bir kumsal bulunuyor.
Ve, Yarımadanın Kos Adası'na en yakın bölgesi.
Halen 10 mil uzaktan görünme gücüyle,Akyarlar(Kefaluka)-Kalimnos-Kos deniz hattı trafiğine göz kırpıyor.
Tanrıların en ulusu Zeus, Olimpos Dağı’nda bulduğu Herkül’ün kendisi gibi bir tanrı olmasını çok istiyordu. Ancak eşi Hera, Herkül’den hazzetmediği gibi Zeus’un isteğine de sıcak bakmıyordu. Günlerce aç kalan Herkül, bir gece yarısı kucağına bırakıldığı Hera’nın süt dolu memelerine yapışır. Sütü kana kana içen Herkül tanrılaşırken ağzından yere süzülen süt Kum Zambağı efsanesinin doğuşunu da simgeler.
Artık Mitolojisi’nin önemli bir parçasıdır Kum Zambağı.
Büyük dünya savaşlarını aşan ve mitolojik tanrılar dönemine kadar uzanan,
Fener / Kum Zambağı yan yana birlikteliği bugünlerde halen zamana inat Akyarlar FenerBurnu kıyıların da devam ediyor.
Nesli tehlike altında olan bu zarif beyaz çiçek 2016’da Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınmış bir ENDEMİK bir zarif bitkidir.
Fenerburnu nda yerel yönetimin “ kum hamamına” kıyılarına ve kum zambaklarına sahip çıkması ve farkındalık yaratma görevi devam etmelidir, desteklenmelidir.
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi, Misgibi1 Bodrum gönüllüleri ve sivil toplum yapılanması da takibini sürdürülecektir.
Yoksa,
Tanrıların gazabı ve öfkesi üzerimizde olacaktır.
H.Ortaç