Antik İasos Limanı’nda sondaj çalışmasını böyle engellediler

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi İasos (Kıyıkışlacık) Mahallesi’ndeki Antik limanda maden limanı için sondaj çalışması yapmak isteyen şirkete bugün çevreciler ve köylüler tepki gösterdi. Sondaj çalışması için tırlarla antik kente getirilip limana indirilmek istenen yüzer platformlar tepki üzerine geri götürüldü.

Antik İasos Limanı’nda sondaj çalışmasını böyle engellediler
Antik İasos Limanı’nda sondaj çalışmasını böyle engellediler

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi İasos (Kıyıkışlacık) Mahallesi’ndeki Antik limanda maden limanı için sondaj çalışması yapmak isteyen şirkete bugün çevreciler ve köylüler tepki gösterdi. Sondaj çalışması için tırlarla antik kente getirilip limana indirilmek istenen yüzer platformlar tepki üzerine geri götürüldü.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi İasos (Kıyıkışlacık) Mahallesi’ndeki Antik limanda maden limanı için sondaj çalışması yapmak isteyen şirkete bugün çevreciler ve köylüler tepki gösterdi. 5 bin yılılk antik kent ve antik limanın içerisine 260 metre uzunluğunda 25 metre genişliğinde ve 6-8 adet 165.000 D WT’lik gemilerin aynı anda yanaşabileceği büyüklükte bir liman yapmak isteyen Ayyıldız şirketinin,  sondaj çalışması için bugün TIR’lara getirdiği yüzer platformları duyan Bodrum ve Milaslı çevreciler ayağa kalktı.

ANTİK LİMANDA SONDAJ YAPILACAĞINI ÖĞRENDİLER SAHİLE AKIN ETTİLER

Antik liman içerisinde sondaj çalışması için yüzer platformlar gelmeden önce sabah erken saatlerde İasos sahilinde toplanan İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie, dernek üyeleri, çevre gönüllülerine yörede yaşayan İngiliz, Hollandalı ve Alman vatandaşlarda destek verdi.

Sahilde toplanan çevreciler ve köylüler sondaj için yüzer platformların denize indirilmesi için 300 metre geride park eden TIR’ları önlemek amacıyla liman girişini araçları ile kapatma kararı aldı.

EYLEM KARARI ÜZERİNİ TIR’LAR GERİ GİTTİ

Çevrecilerin ve köylülerin sert tepki göstermesi üzerine yüzer platformları getiren TIR’lar mahalleden ayrılarak bilinmeyen bir yöne gitti.

İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Burası tam 5 bin yıllık bir antik kent ve antik liman. ÇED sürecinde verdiğimiz hukuk mücadelelerini birer birer kazandık, ruhsatlar ve ÇED süreçleri davaları devam ediyor. Bölge İdare Mahkemesi’nde davalar devem ederken bugün antik limanda sondaj çalışması için yüzer platformların getirildiği öğrenip hemen sahile geldik. Tepkimiz üzerine TIR’lar yüzer platformları indiremeden geri gitti. Antik limanda 14 metre derinliğe kadar inip sondaj yapacakları gibi geçmişi 5 bin yıla dayanan bir antik kent. Maden limanı ili 5 kilometre uzaklıktaki Güllük limanı nedeniyle Peldspat madeni yaşamı orada bitirdi, karada zeytincilik tarım, deenized ekoloji bitti” dedi.

BU VAHŞİ BİR PROJE
Maden yükleme limanı nedeniyle Antik kentin tarihi, kültürü ve ekolojik değerlerinin yok alacağını belirten Scobie “Bu gerçekten vahşi bir proje. Antik kentin içerisinde 65 bin metrekare alan doldurulacak. Tarih betona gömülecek. 14 metre derinlikte kazı yapılıp hafriyat yapılacak. Karada ve denizde ekolojik bir felaket yaşanacak. Denizimizi korumak ve kurtarmak yerine sanayileştirmek ve yok etmek istiyorlar. Limana elbette karşı değiliz yapılacak yerine karşıyız” dedi.

CANLILARIN YAŞAM ALANLARI YOK OLACAK

İasos’ta yaşayan emekli sosyal güvenlik uzmanı Abidin Özdemir “Burası 1. Derece doğal ve Arkeolojik sit. 5 kilometre ileride bir liman var bölge ayrıca aynı yerde 2.ci bir limanı kaldırmaz. Denizde canlıların karada insanların yaşam alanı olan projeye sonuna kadar direneceğiz” dedi.


RANT NEREDEYSE HER SEFERİNDE BİR KATLİAM İLE KARŞILAŞIYORUZ

Bodrumlu çevre gönüllülerinden Aydın Doğer ise yaptığı açıklamada “Bodrum ve Milas yöresinde arkeolojik ve doğal sit alanları rant uğruna böyle yok ediliyor. Rant neredeyse orada bir katliam ile karşı karşıyayız. Tarihi bir limanda katliama gidecek adımlar atılmaya çalışılıyor. Bu adımı bugün engelledik. TIR’larla gelen sondaj platformların denize indirilmesini engelledik. Tabi bundan asla vaz geçmeyecekler. Bizlerin halkın gönüllülerin mücadelesi bir yere kadar. Mutlaka siyasilerin bu işe el atıp önlemesi gerekiyor. Biz siyasilerden yardım istiyoruz. Memleketini seven her siyasi gelip antik İasos kentine sahip çıkmalı” dedi.

TIR’ların geri döndüğünü öğrenen çevreciler bölgeyi terk etti.

İasoslular maden limanının yapılmaması için  son 5 yıl içerisinde dealarca eylem yapıp seslerini duyurmaya çalıştılar.