Katliamdan yurt dışına kaçış: Türkiye ve Avrupa arasında yaşam köprüsü

Katliamdan yurt dışına kaçış: Türkiye ve Avrupa arasında yaşam köprüsü
Katliamdan yurt dışına kaçış: Türkiye ve Avrupa arasında yaşam köprüsü

Kamuoyunda 'katliam yasası' olarak tanımlanan ve ağustos ayında resmen yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye'nin birçok şehrinde protesto edilirken dünya basınında da gündem olmaya devam ediyor.

 İngiliz Reuters haber ajansı, Türkiye'de sokak hayvanlarına ötanazinin önünü açan 'katliam yasası' sonrası sahipsiz köpekleri kurtarma çalışmalarıyla ilgili dikkat çeken bir habere imza attı.

Reuters'a konuşan hayvan hakları savunucusu Nilgül Sayar, katliam yasasının dünyada da gündem olmasıyla yurt dışından Türkiye'deki sokak köpeklerini evlat edinme taleplerinin patlama yaptığını söyledi. İstanbul'daki sokak köpeklerini kurtarmayı amaçlayan bir sivil toplum örgütünü yöneten Sayar, "Şu anda 20-25 köpek uçmaya hazır. İnsanlar evlat edinmek için bizi aramaya devam ediyor. İnşallah daha fazla köpek göndereceğiz. Hepsinin güzel bir evi olacak" dedi.

 

Çabalar sayesinde, daha önce İstanbul sokaklarında yaşayan Dali ve Deezi adlı köpekler artık Hollanda'da çok mutlu bir hayat sürüyor.

 

Protestolara rağmen katliam yasasının TBMM'de kabul edildiğini hatırlatan İngiliz ajans, bir köpeği yurt dışına göndermenin maliyetinin 1000 euro'yu bulduğuna, belge ve aşılama sürecinin de 4 ay sürdüğüne dikkat çekti.

Deezi'nin yani sahibi olan Hollandalı Caroline Dieleman, Türkiye'deki yeni yasayı öğrenince bir köpeği kurtarmak istediğini söyleyerek "Bu yeni yasa mide bulandırıcı. Sadece bir köpek ama hiç yoktan iyidir" dedi.