Bodrum’un tek kalan merası Kavakderesi’ne GES için ÇED olumlu raporu verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, ilçenin tek kalan merası olan Dereköy-Kavakderesi‘nde kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine ÇED olumlu raporu verildiği ortaya çıktı. Çevreciler su kaynakları ve elde kalan son meranın yok almaması için defalarca eylem yapmıştı.

Bodrum’un tek kalan merası Kavakderesi’ne GES için ÇED olumlu raporu verildi
Bodrum’un tek kalan merası Kavakderesi’ne GES için ÇED olumlu raporu verildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, ilçenin tek kalan merası olan Dereköy-Kavakderesi‘nde kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine ÇED olumlu raporu verildiği ortaya çıktı. Çevreciler su kaynakları ve eled kalan son meranın yok almaması için defalarca eylem yapmıştı.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi sınırları içinde, yarımadanın akan tek deresi Kavakderesi’nde 20 hektarlık mera alanında kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine karşı Bodrumlular ve köylüler, eylem ve basın açıklamaları yaparak projeye izin verilmemesini istemişti.

Kavakderesi’nde toplanan yaklaşık 300 köylü ve çevreci, mera alanları ve akan derelerin GES projesi için yok edilmesine tepki göstermişti.

NOVUS Grup Yatırım Enerji Üretim A.Ş., Dereköy Mahallesi, 296 Ada, 16 Nolu Parsel üzerinde 10 megavatlık bir güneş enerji santrali ve enerji depolama tesisi kurmayı planlıyor. Firma tarafından başlatılan ÇED sürecinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre proje için 'ÇED Olumlu' kararı verildiği belirtildi.  

Bakanlık açıklamasında şunlar belirtildi:

"NOVUS Grup Yatırım Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Bodrum-1 Güneş Enerji Santrali (10 MWE/10 MWM) ve Elektrik Depolama Tesisi (10 MWE/10 MWH) (Santral Alanı: 14,686 hektar) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verilmiş olup, Muğla Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından bu karar kamuoyuna duyurulacaktır."

Ayrıca, söz konusu projeye ait nihai ÇED Raporu ve ekleriyle birlikte belirtilen hususların 2822 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde yürürlüğe girdiği ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli izinlerin alınması gerektiği de vurgulanmıştır.

Proje için verilen 'ÇED Olumlu' kararı, çevresel etkilerin kontrol altına alınarak kabul edilebilir düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Bu karar sonrasında, yatırım için gerekli izinler alındıktan sonra proje hayata geçirilebilecektir.