Türkler tatilde parayı en çok buna harcıyor!

2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içinde yapılan seyahatlerde harcama kalemlerinin dağılımı incelendiğinde, yüzde 33,1 ile yeme-içme harcamaları ilk sırayı aldı.

Türkler tatilde parayı en çok buna harcıyor!
Türkler tatilde parayı en çok buna harcıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre, yerli turistler tatil yaparken en fazla yeme-içmeye para harcıyor. 2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içinde yapılan seyahatlerde harcama kalemlerinin dağılımı incelendiğinde, yüzde 33,1 ile yeme-içme harcamaları ilk sırayı aldı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin hanehalkı yurt içi turizm istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, yerli turistlerin yurt içinde yaptığı seyahatler ve harcamalar geçen yıla göre ciddi bir artış gösterdi.

Nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan dönemde, yurt içi seyahate çıkanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artışla 16 milyon 148 bine ulaştı. Toplam seyahat sayısı ise yüzde 23,3 artarak 19 milyon 830 bine yükseldi. Bu seyahatler boyunca 118 milyon 258 bin geceleme gerçekleşirken, ortalama geceleme süresi 6 gece olarak kaydedildi.

SEYAHAT HARCAMALARI 103 MİLYAR TL'Yİ AŞTI 

Yerli turistlerin yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 115,8 artışla 103 milyar 114 milyon TL'yi buldu. Harcamaların büyük çoğunluğu, yüzde 90 oranında kişisel harcamalardan oluştu ve 92 milyar 772 milyon TL olarak kaydedildi. Paket tur harcamaları ise yüzde 10'luk bir paya sahip olarak 10 milyar 341 milyon TL'ye ulaştı. Ortalama seyahat harcaması ise 5 bin 200 TL olarak açıklandı.

EN FAZLA HARCAMA YEME-İÇMEYE YAPILDI 

Seyahat harcamalarının dağılımına bakıldığında, en büyük payın yüzde 33,1 ile yeme-içme harcamalarına ait olduğu görüldü. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,3 ile ikinci sırada yer alırken, konaklama harcamaları yüzde 14,1 ile üçüncü sırada geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre bu harcama kalemlerinde sırasıyla yüzde 117,1, yüzde 123 ve yüzde 112,2 oranında artış yaşandı.

Gıda fiyatlarının sürekli yükselmesi, özellikle tatil bölgelerinde yeme-içme harcamalarını artırmış olabilir. Bu nedenle, tatil bütçelerinin önemli bir kısmı gıda harcamalarına ayrılmış gibi görünüyor.

 

EN ÇOK AKRABA ZİYARETİ YAPILDI 

Verilere göre, yerli turistlerin seyahat amaçlarının başında yüzde 62,4 ile yakınları ziyaret etmek geldi. Bunu yüzde 31,6 ile gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatler izledi. Sağlık amacıyla yapılan seyahatler ise yüzde 2,7'lik bir orana sahip oldu. 

Konaklama açısından incelendiğinde, seyahate çıkanların 86 milyon 604 bin geceleme ile en çok arkadaş veya akraba evlerinde konakladığı belirlendi. Kendi evlerinde yapılan gecelemeler 13 milyon 925 bin ile ikinci sırada yer alırken, otellerde yapılan gecelemeler 10 milyon 308 bin ile üçüncü sırada kaldı.  

Otel fiyatlarının yüksek olması, tatilcilerin arkadaş veya akraba evlerinde kalmayı tercih etmelerine neden olmuş olabilir. Böylece, yeme-içme giderleri daha belirgin hale gelmişken, konaklama maliyetlerini kısmak için farklı çözümler öne çıkmış gibi görünüyor.

(Zeynep Kaplan- Sözcü)