Her gramı zehir saçıyor! 'Ölüm Meleği'nin mevsimi başladı, uzak durun
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte ormanlık alanlarda sıkça rastlanan ölümcül mantar türü Amanita phalloides, yeniden tehdit oluşturmaya başladı.
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte ormanlık alanlarda sıkça rastlanan ölümcül mantar türü Amanita phalloides, yeniden tehdit oluşturmaya başladı. Çorum kent merkezinde 2, Osmancık ilçesinde 1 ve Bayat ilçesinde 4 kişi doğadan topladıkları mantarları yedikten sonra rahatsızlandı. Halk arasında 'köygöçüren', 'evcikkıran' ve 'ölüm meleği' olarak bilinen mantar türü, Türkiye'deki mantar zehirlenmelerinin %90'ından sorumlu.
Türkiye'nin her bölgesinde rastlanabilen ve özellikle sonbahar aylarında çoğalan Amanita phalloides mantarı halk arasında 'köygöçüren' olarak da biliniyor. Adını zehirli etkisinden alan mantar Türkiye'deki ölümcül mantar zehirlenmelerinin %90’ını sebebi olarak görülüyor.
Son olarak Çorum'da kent merkezinde 2, Osmancık ilçesinde 1 ve Bayat ilçesinde 4 kişi doğadan topladıkları mantarları yedikten sonra hastaneye kaldırıldı. Bölgede yetkililer, doğadan toplanan mantarlara karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.
YETKİLİLER DİKKATLİ OLUNMASI İÇİN UYARDI
'Köygöçüren' olarak anılan bu ölümcül mantar Volvariella volvacea mantarı ile olan benzerliği nedeniyle de sıkça karıştırılıyor. Amanita phalloides, 1994 yılında İstanbul’da yaşanan ve 20'den fazla kişinin ölümüne neden olan seri zehirlenmelerle hafızalara kazındı.
Mantar mevsiminin başlamasıyla yetkililer doğadan toplanan mantarlar konusunda uyarılarda bulundu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen, "Mantarları iyi tanımayan toplayıcılar tarafından yenilebilen ve zehirli mantarlar kolaylıkla karıştırılabilmekte. Doğa mantarları toplama mevsimi başladı. Bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı. Doğa mantarları sadece uzmanlar tarafından toplanmalı. Mevsim itibariyle mantarların oldukça fazla olduğu bir dönemdeyiz. Karadeniz Bölgesi olarak çok büyük bir mantar zenginliğimiz var. Ancak mantar toplarken, mantarları çok iyi tanıyıp bildiğimiz mantarları toplamamız gerekiyor. Çünkü, doğa mantarlarındaki en büyük tehdit zehirli mantarlarla, yenilebilir mantarların karıştırılmasıdır. Yüzün üzerinde zehirli mantar var, bunların 10'u ciddi anlamda ölümcül. Bilinçsizce mantar toplamak ve tüketmek tehlikeli olabiliyor."
YAYGIN YANLIŞ İNANIŞLARA DİKKAT
Halk arasında, mantarın zehirli olup olmadığını anlamak için "Ağaç kütüğünde yetişiyorsa ya da tam tersi çayırda yetişiyorsa zehirsizdir, gümüş kaşığı koyarsanız kararırsa zehirlidir" gibi inanışlar olduğunu söyleyen Pekşen, "Bu tip inanışlarla hareket etmek çok sakıncalı durumlar ortaya çıkarabiliyor. Doğadan toplanan mantarlarda bir tane bile zehirli tür araya karışmış olsa zehirlenme söz konusu olabiliyor." dedi.