GÖKOVA ORMAN KAMPINDAKİ KATLİAMI ÖNLEMEK İÇİN DAVA AÇILDI

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki 1.  Derece Doğal Sit ve Koruma altında olan Akyaka ormanlarında ki 300 dönümlük ormanın kesilerek betona çevrilmesine Muğlalılar sert tepki gösterdi.

GÖKOVA ORMAN KAMPINDAKİ KATLİAMI ÖNLEMEK İÇİN DAVA AÇILDI
GÖKOVA ORMAN KAMPINDAKİ KATLİAMI ÖNLEMEK İÇİN DAVA AÇILDI

Gökova Ekoloji Meclisi orman katliamını başlatarak beton ihalesi yapan Muğla Vakfı’nın Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı sözleşmenin iptali için İdare Mahkemesine dava açtı. Çevreciler tepkilerini orman kampında yaptıkları eylem ile duyurdu. Eylemi ve orman katliamının yapıldığı alanı SÖZCÜ kameraları görüntüledi.

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki 1.  Derece Doğal Sit ve Koruma altında olan Akyaka  ormanlarında ki 300 dönümlük ormanın kesilerek betona çevrilmesine Muğlalılar sert tepki gösterdi. Gökova Ekoloji Meclisi üyeleri ve çevreciler Pazar günü öğle saatlerinde ağaç katliamının yapıldIğı asırlık çam ağaçlarının kesildiği koruma altındaki ormanlık alanda toplanarak eylem ve forum yaptı.

Çevreciler orman kampı içerisine ve ağaçlara “Orman Kampı Otopark Değil” “Muğla Vakfı Orman Kampından Elini Çek” “Satamayınca Gölgelerini Sattılar Ormanları” “Beton Değil Toprak Doyurur” “Kıyılar Ormanlar Sermaye Değildir” yazılı dövizleri ormanlık alana bıraktılar.

 

NE KANUN NE ORMAN NE ARKEOLOJİK ALAN DİNLİYORLAR

Davayı açan Avukat Arzu Alper ise “Koylarımızı ormanlarımızı koruyalım derken yağmanın önüne geçemiyoruz. Ne ormanlık alan, ne doğal sit, ne arkeolojik alan hiçbir şey dinemiyorlar. Tüm bunlar büyük bir planın çerçevesinde içinde yapıldığını görüyoruz. Bugüne kadar bunlarla Muğla’da tam 34 dava açtım ve mücadeleyi sürdürüyorum” dedi

8 BİN KİŞİLİK TURİSTİK TESİS YAPILACAK

Gökova Ekoloji Meclisi sözcüsü Serdar Denktaş yaptığı açıklamada Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla Vakfı’nın Orman Bölge Müdürlüğü ile 2032 yılına kadar yaptığı sözleşmenin iptali için Gökova Ekoloji Meclisi ve 11 vatandaş ile Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını belirterek “Ormanı koruması gereken Orman idaresi ve devlet ormanı yok ediyor. Buraya 7-8 bin kişilik turistik tesis yapılacak. Burası halkın yararlandığı mesire alanıydı, şimdi ticari işletmelerin kullanacağı alan haline getirerek betona gömülüyor.. Hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan uluslararası sözleşmelere aykırı kararlarla koruma altındaki ormanlarımız yok ediliyor. Buna engel olmak için her türlü hukuki süreci işleteceğiz. Bu nedenle Muğla Vakfı’nın orman idaresi ile sözleşmesinin fesih edilmesi için Cuma günü davamızı açtık” dedi.

Gökova Ekoloji Meclisi üyelerinden Zeynep Gündüzyeli, meclisin aldığı karraları ve sonuç bildirgesini okuyarak şunları söyledi:” Bugün Akyaka'nın, Gökova'nın, Muğla'nın doğal varlıklarını koruyarak bölgemizde kullanma ağırlıklı değil, koruma ağırlıklı olan sürdürülebilir bir yaşam kültürü oluşturulması ortak arzusu ile bir araya geldik! Dedi.

Gündüzyeli orman kampındaki ağaç katliamı ve sonuçları ile ilgili hazırlanan sonuç bildirgesini okudu.

***Kampın, ticari rantı artırmak uğruna tüm canlıların yaşam alanlarını yok ederek kullanım alanına dönüştürülmesi kabul edilemez. Doğal Sit Koruma Kurallarını yok sayarak yürütülen, orman ekosistemine zarar veren tüm altyapı ve üstyapı faaliyetlerine son verilmelidir. Kamu kaynakları kullanılarak Muğla Valiliği tarafından Orman Kampı içerisinde orman ekosistemini tahrip ederek yapılmak istenen 7 bin metrekare büyüklüğündeki otopark inşaatından derhal vazgeçilmelidir.

***Kampta Kıyı Kanunu’na aykırı olarak kıyıyı işgal eden ve işletim planında olmayan tüm tesisler kaldırılmalıdır. Anayasa'ya aykırı bir şekilde halkın kıyıdan yararlanmasını engelleyen, çitleme dahil, tüm faaliyetlere son verilmelidir.

AKYAKA YAVAŞ KENT KRİTERLERİNE UYGUN YÖNETİLMELİDİR

***Kampın konaklama ve kullanma kapasitesinin artırılarak adeta bir tatil köyüne dönüştürülme girişimi, nüfus yoğunluğu anlamında Akyaka'nın taşıma kapasitesini aşan bir yük getireceği gibi, başta trafik ve su tedariki olmak üzere altyapısına da büyük yük getirecek kabul edilemez bir projedir. Akyaka 'Yavaşkent kriterlerleri'ne uygun yönetilmelidir. Kampta yapılması planlanan projenin yol açacağı nüfus yoğunluğu ve kamp içinde yapılması planlanan faaliyetlerin, tüm dünyada iklim krizi nedeniyle insan yapısı hataların kolayca vahşi yangınlara dönüştüğü bir dönemde bölgede yangın riskini arttırarak, büyük insani ve ekolojik felaketlere yol açma potansiyeli taşımaktadır.

***Orman Kampı'nda yürütülen altyapı çalışmaları, Kültür Varlıklarını Koruma Kurumu'nun kararlarına aykırı olarak, Anıt Eser olarak tescillenmiş Bazilika'nın koruma sınırlarının içinden geçmektedir. Bu çalışma derhal durdurulmalı ve tüm insanlığın ortak mirası olan bu kültür varlığının korunması için gereken çalışma başlatılmalıdır." 

SÖZLEŞMENİN İPTALİ DAVASINA YÜZLERCE VATANDAŞ MAÜDAHİL OLMA KARARI ALDI

Eylem ve foruma katılan çevreciler sözleşmenin iptali için Muğla ğ4. İdare Mahkemesi’nde açılan davaya müdahil olmak için Avukat Arzu Alpeer’i yetki vererek eylemi sonlandırdı.