Datça, Knidos, heykel sanatı ve kadın konularını ele alan Symposia Dadia adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Datça, Knidos, heykel sanatı ve kadın konularını ele alan Symposia Dadia adlı kitabın tanıtımı yapıldı.
  Datça, Knidos, heykel sanatı ve kadın konularını ele alan Symposia Dadia adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Heykeltıraş Elbruz Denge’nin Revisibility: Datça Aphrodite adlı projesinin bir alt çalışması olarak Ekim 2023’te başlamış ve Haziran’da sonlanmıştı. Alt çalışma iki faaliyete odaklanmıştı. Birincisi, 1970’lerdeki yapılan Knidos Festivalleri gibi bir halk şenliğinin yeniden mümkün olup olamayacağına dair mahalle ve yerleşke bazında görüşmeler yapılmış, ikinci olarak da merkeze Knidos Aphroditi alınarak; konuları Knidos, heykel sanatı ve kadın olan 3 sempozyum düzenlenmişti. Bu sempozyumlar da Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak kitaplaştırıldı. Kitap, aynı zamanda Revisibility projesinin web sayfası www.delbruz.art/yayinlar adresinden online okunabiliyor. 

Knidos Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı ve Arkeologlar Derneği Gemel Başkan Yardımcısı ve Muğla Şubesi Başkanı Selim Yiğit’in de katıldığı Symposia Dadia kitabının tanıtım etkinliğe katılım oldukça yüksek oldu. Etkinliği başlatan Proje Koordinatörü Deniz Kırımsoy Denge, birliktelikten doğan üretimin, refah düzeyini arttırmasındaki rolünü çok önemsediklerini vurguladı. Proje adının „birlikte içmek, ancak her şeyden içmek; bilgiden, duygulardan, düşüncelerden beslenmek anlamına geldiğini, „sym birlikte, posia ise içmek anlamına gelir“ diyerek dile getirdi. „Türkçedeki „iç“ kelimesi hem eylem hem de ad olarak bu çok anlamlılığı etkileyici bir şekilde yansıtıyor“ diyen Kırımsoy Denge, tanıtım etkinliği için de Datça Demokrasi Evi yetkilisi Tuğçe İlhan Bal nezdinde Datça Belediyesi‘ne teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Katılımcılar, kitabın ücretsiz dağıtıldığı bu etkinlikte „Knidos’ta açığa çıkarılan eserler ve araştırma sonuçlarının“ yeniden görünür olması için gerekenler hakkında düzenlenen sohbete katıldılar. Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, çok çeşitli gerekçe ve sebeplerle bir müze konusunun uzun vadeli ve meşakkatli bir sürece bağlı olduğunu açıkladı.  Deniz Kırımsoy Denge, „Symposia Dadia ile başlayan ivmelenmenin önemli bir kazanımı, Arkeologlar Derneği ile yakınlaşmak olmuştur“ dedikten sonra Knidos Kazı Başkanlığı’nın danışmanlığı ve desteği ile Knidos gibi önemli bir antik merkezin sadece eserleri ile değil, pek çok bulgusu ile farklı çalışmalar yapılabileceğini, bunun ise yine birliktelik ile gerçekleşebileceği vurgusuyla katılımcıları ilgili çalışmalara davet etti. Arkeologlar Derneği ve Muğla şubesi adına konuşan Selim Yiğit, Knidos’un önemine vurgu yaparak gerek yerel yönetimler gerekse Arkeologlar Derneği açısından arkeoloji odağında kültür ve sanat çalışmalarının Muğla İlinde ivme kazandığını, Revisbility:Datça Aphrodite projesi ile ortaklaşa yapmaya hazırlandıkları alt çalışmaların bu bağlamda çok değerli olduğunu söyledi. Sohbet, katılımcıların yoğun soruları ve bu davete icabetleriyle sonlandı.