BESİAD’ ta İklim Değişikliğinin Bodrum’a etkileri ve alınması gereken tedbirler konuşuldu
BESİAD Üye buluşmasında “İklim Değişikliği Bodrum ekonomisi için riskler ve fırsatlar” konuşuldu

Bodrum Esnaf ve Sanayici İş İnsanları Derneği (BESİAD), geleneksel üye buluşmalarının bir yenisini gerçekleştirdi. İklim değişikliğinin Bodrum ekonomisine etkilerini masaya yatırdı. “İklim Değişikliği Bodrum ekonomisi için riskler ve fırsatlar” başlıklı toplantının konuğu Küresel İklim Akademisi Derneği’nden Gamze Çelikyılmaz oldu.
Bugün işletmeler açısından çok önemli olan bir konuyu ele alıyoruz. Biliyorsunuz ki iklim krizimiz var. Bütün işletmelerimizi etkileyen, sürdürülebilir kavramımız var. Sürdürülebilirlik olmadan artık hayatta hiçbir şeyin anlamı olmadığına inanmaya başladık. Turizmde hep konuştuğumuz konu, 12 aya yaymak üzere neler yapabiliriz? En büyük sorunumuz o. Sürdürülebilirlik kavramından da bahsederken buna değinmek isityoruz. Hocamızdan o konuda destek istedik. Biz 12 ay burada turizmi iş dünyasında yayarak, katkı sağlayarak neler yapabiliriz? Bireysel olarak beler yapabiliriz kurumlarımızai evlerimize? Esasında birazda bunları öğrenmek istiyoruz.”
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühemdisliği bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Biyoteknoloji bölümünde ilk yüksek lisansını, Manchester Üniversitesi Çevre Bilim ve Politikaları bölümünde ikinci yüksek lisansını yapan, uzun yıllar iklim değişikliği politikaları üzerine çalışmalar yürüten Gamze Çelikyılmaz, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik anlamda da derin etkiler yaratabileceğini vurgularken, bu değişime uyum sağlamak için Bodrum’daki iş dünyasının işbirliği içinde çalışması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, yerel işletmelerin sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalara yönelerek iklim krizinin etkilerini hafifletebileceğini ifade etti.
“Küresel ölçekte iklim değişikliğinin etkilerini yükselerek görmeye başlıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Gamze Çelikyılmaz, “Bu etkileri Türkiye’de de, Bodrum’da da görüyoruz. Bodrum, Türkiye ekonomisine ciddi katkısı olan bir ilçemiz ve iklim değişikliğinden çok etkileniyor. Tarım gibi doğal istsmeler, ekolojik sistemler çok etkileniyor ama Bodrum için çok önemli olan turizm, altyapı, denizcilik gibi ekonomik sektörler de çok etkileniyor. Bodrum’da başta turizm, tarım, altyapı, denizcilik gibi kilit sektörlerin yanında sağlık gibi yan alanlara da etkisi olacak. Bugün sunumumuzda denizcilik ve turizm sektörünü ele aldık. Dünyanın birçok yerindeki turizmle uğraşan kurum ve kuruluşlar, iklim değişikliğinin etkilerinden etkileniyor. Bodrum için en büyük sıkıntı kuraklıktır, sellerdir, aşırı hava olaylarıdır. Aşırı hava olaylarının hem altyapı sistemlerine, hem de genel olarak Bodrum’un tercih edilebiliriğine olan bir negatif etkisi var. Bunun için neler yapılabilir? Pek çok şey var aslında. Sürdürülebilir turizm uygulamaları üzerine gidilebilir. Bunlar örnek olarak, tabii ki yeşil otelcilik, yeşil restaurant çalışmaları elbette çoğumuzun malumu. Ama bunların biraz daha elimizi taşın altına koyup, biraz aslında toplumsal olarak bilinç artırma görevini de üstümüze almamız gerekiyor.” diye konuştu.
Konuşmacı Gamze Çelikyılmaz’a teşekkür plaketi verilirken, derneğin yeni üyelerine de üyelik plaketleri verildi.