Komşu Başbakan duyurdu: Miçotakis: “Kıbrıs’ın (Güney) Enerji İzolasyonu Sona Erecek”
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz’deki dengeleri etkileyecek dev enerji projesinde imzaların atıldığını duyurdu. Fransız yatırım fonu Meridiam, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ı deniz altından bağlayacak elektrik hattı projesinin çoğunluk hissesini devraldı.
AKDENİZ’DE DENGELER DEĞİŞECEK
Miçotakis: “Kıbrıs’ın (Güney) Enerji İzolasyonu Sona Erecek”
Yunanistan Başbakanlık Konutu ev sahipliğinde atılan imzaların ardından açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, projenin bölge için stratejik bir kırılma noktası olduğunu vurguladı.
Miçotakis yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu proje bizim için Doğu Akdeniz ve bölgemizdeki enerji istikrarı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Yapılan anlaşmayla birlikte Kıbrıs’ın (Güney) Avrupa elektrik şebekesinden kopuk ve izole durumu nihayet sona erecektir. Yunanistan’ın uluslararası yatırımcıları çekme gücünü bir kez daha kanıtladık. Bu projenin başarıyla tamamlanması için gerekli tüm adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.”
PROJEDE ROLLER NASIL PAYLAŞILDI?
Yunanistan Elektrik İletim Operatörü (ADMIE), GSI ve kablo üreticisi Nexans arasında deniz dibi araştırmalarının başlatılmasına yönelik üçlü bir anlaşma da imzalandı.
Meridiam (Çoğunluk Hissedar): Fransız yatırım devi, projenin özel amaçlı şirketi olan Great Sea Interconnector (GSI) firmasının çoğunluk hissesini satın alarak projeye büyük bir sermaye ve uluslararası finansman gücü kattı.
ADMIE (Yunanistan): Projede stratejik azınlık hissesini koruyarak teknik liderliği üstlenmeye devam edecek ve hat tamamlandığında işletmesinden sorumlu olacak.
BÖLGESEL ENERJİ DENKLEMİ DEĞİŞİYOR
Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Stavros Papastavru, bu anlaşmayı “projenin hayata geçirilmesinde tarihi bir milat” olarak nitelendirirken; Meridiam CEO’su Thierry Déau ise projenin Avrupa enerjisi için stratejik önemine dikkat çekerek Yunanistan-Fransa stratejik ortaklığının bir meyvesi olduğunu belirtti.
Yunanistan, bu hamleyle birlikte Doğu Akdeniz’deki elektrik ağlarını Avrupa pazarına bağlayan ana enerji merkezi (hub) olma hedefini güçlendiriyor. Paralel olarak ADMIE’nin, Güney Kıbrıs–İsrail elektrik hattına ilişkin maliyet-fayda analizini tamamlayıp ilgili düzenleyici kurumlara sunmaya hazırlandığı aktarıldı.
MERİDİAM NEDİR?
2005 yılında Paris merkezli kurulan Meridiam, Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika’da toplam değeri 100 milyar avroyu bulan 130’dan fazla altyapı projesini yöneten küresel bir yatırım devi. Şirket, daha önce İngiltere ile Almanya’yı birbirine bağlayan devasa deniz altı elektrik hattı projesini de üstlenmişti.



