Turistik ada yanıyor, olağanüstü hal ilan edildi, 180 bin sakız ağacı evler arabalar yandı
Ege’deki turistik Sakız (Chios) Adası’nda çıkan orman yangını ada halkına kabus yaşattı. 24 saattir süren yangında üç ev yandı 17 mahalle ve köy boşaltıldı. Ada halkı geceyi sokakta geçirdi. Adada evler arabalar yandı. olaanüstü hal ilan edildi. 180 bin sakız aacı kül oldu.

Ege’deki turistik Sakız (Chios) Adası’ndaki ormanlık alanda bugün öğle saatlerinde başlayan orman yangını şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla büyüdü. Adadaki üç mahalle halkına kabus yaşatan yangında bazı evler tahliye edildi vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı.
Aynı anda üç ayrı noktada başlayan ve kontrolsüz biçimde büyüyen yangına çevre adalardan ve Atina’dan gelen 430 itfaiye eri , 28 araç,2 uçak , 9 helikopter ve bir piyade askeri birliği katıldı. Yangında ilk belirlemelere göre üç ev yandı, 17 köy ve mahalle boşaltıldı. Ada halkı geceyi adanın merkezinde güvenli bölgede geçirdi.
Sakız adasında tahliye edilen köy ve mahalleler açıklandı: Agios Markos Vrontados Karyes, Varvasi, Evreti, Vaviloi, Dafnonas, Ververato, Chalkio, Vasileoniko, Grou, Zyfias, Agios Makarios Vrontados, Agios Panteleimonas, Kastromina, Paryfes, Gialourika, Panagia Voithia.
Sakız Adası belediyesi yaklaşık 24 saatitr devam eden yangınla ilgili olarak çevre adalardan ve Atina’dan daha çok yardım gönderilmesini talep etti.
KONTROL ALTINA ALINAMADI OLAĞAN ÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Sakız Adası’nda olağan üstü hal ilan edildi
Sakız adasına yaklaşık 30 saattir kabus yaşatan ve 20 köy ve mahallenin boşaltılmasına neden olan orman yangını ile ilgili olarak adada Olağanüstü Hal ilan edildi.
Üç noktada başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisi ile büyüyen yangın önlenemedi.
İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Ioannis Kefalogiannis , Sakız Milletvekili Notis Mitarakis ve Sivil Savunma Genel Sekreteri sakız adasında incelemelerde bulundu.
Sakız Adası Afet Merkezi ve Sakız Adası Belediyesi , Sivil Savunma Genel Sekreteri'nin kararıyla Olağan üstü hal ilan edildiği açıklandı.
Sakız adasına 200 itfaiye eri ile 30 araç daha gönderileceği blirtildi.
Yangının üç ayrı noktada aynı anda başlaması nedeniyle sabotaj ihtimalinin bulunduğu açıklandı.
180 BİN SAKIZ AĞACI KÜL OLDU ALEVLER EVLERİN BAHÇESİNDE
Sakız adasına yaklaşık 30 saattir kabus yaşatan ve 20 köy ve mahallenin boşaltılmasına neden olan yangında 180 bin sakız ağacı kül oldu. Alevler evlerin bahçesine kadar girdi. Vatandalar ve itfaiye ekipleri canları pahasına evleri korumaya çalışıyor.
Adadaki sosyal medyadan paylaşılan fotoğraf ve görüntüler facianın boyutunu gözler önüne serdi. Dün 3 bölgede başlayan yangının bugün 5 bölgeye çıktığı ve alevlerin önlenemediği açıklandı