AVRUPA GÖÇMENLERİ ÖZBEKİSTAN VE RUANDA’YA GÖNDERECEK

Avrupa Birliği'nde düzensiz göçle mücadele kapsamında yeni bir uygulama gündeme geldi. Aralarında Yunanistan, Almanya, Hollanda, Danimarka ve Avusturya'nın bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri, iltica başvuruları reddedilen göçmenlerin Avrupa dışındaki merkezlere gönderilmesini değerlendiriyor.Proje 2027 yılında hayata geçirilecek.

AVRUPA GÖÇMENLERİ ÖZBEKİSTAN VE RUANDA’YA GÖNDERECEK
AVRUPA GÖÇMENLERİ ÖZBEKİSTAN VE RUANDA’YA GÖNDERECEK
Yunanistan’da yayın yapan Politico'nun haberine göre, AB üyesi ülkeler tarafından değerlendirilen seçenekler arasında Ruanda ve Özbekistan öne çıkarken, söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi halinde Avrupa Birliği ilk kez göçmen geri gönderme sisteminin bir bölümünü kendi sınırları dışına taşımış olacak.
"GERİ DÖNÜŞ MERKEZLERİ" KURULACAK
AB tarafından kabul edilen yeni düzenleme, üye ülkelere Avrupa'da kalma hakkı bulunmayan göçmenlerin işlemlerini yürütmek amacıyla AB dışındaki ülkelerde "geri dönüş merkezleri" kurma imkânı tanıyor. Ancak bu merkezlerin faaliyet göstereceği ülkelerin insan haklarına ve uluslararası hukuka uygun hareket etmeleri şart koşuluyor.
Bu ay içerisinde 27 AB üyesi ülkenin yarısından fazlasının imzaladığı ortak mektupta, söz konusu merkezlerin bir an önce kurulması çağrısında bulunuldu. Girişime öncülük eden ülkeler arasında Yunanistan, Almanya, Hollanda, Danimarka ve Avusturya'nın yer aldığı belirtildi.

HEDEF 2027 YILINDA FAALİYETE GEÇİRMEK
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis daha önce yaptığı açıklamada, geri dönüş merkezlerine ilişkin ilk anlaşmaların 2026 yılı içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, merkezlerin 2027 yılında faaliyete geçmesinin planlandığını söylemişti.
Avrupalı diplomatlar ise merkezlere ev sahipliği yapacak ülkelerin henüz kesinleşmediğini, siyasi ve diplomatik görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.
RUANDA VE ÖZBEKİSTAN ÖNE ÇIKIYOR
Habere göre Avrupa ülkeleri, geri dönüş merkezleri için Ruanda ve Özbekistan seçeneklerini değerlendiriyor. Bununla birlikte her AB ülkesinin ilgili devletlerle ayrı anlaşmalar yapması gerekecek.
Perde arkasında değerlendirilen ülkeler arasında Uganda'nın da bulunduğu belirtilirken, Mısır ve Libya gibi Avrupa'ya yakın ülkelerin ise göçmen kaçakçılığı riskini artırabileceği gerekçesiyle seçenekler arasında yer almadığı kaydedildi.
AB'nin son yıllarda Ruanda ve Özbekistan'a önemli mali destek sağladığı da dikkat çekti. Birlik, Küresel Geçit Programı kapsamında Ruanda'ya yüz milyonlarca avroluk yatırım ve destek verirken, Özbekistan'a da milyonlarca avroluk hibe aktardı.
İNSAN HAKLARI TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Kıbrıs Göç Bakanı Nicholas Ioannides, merkezlerin Avrupa sınırlarına yakın bölgelerde kurulmayacağını belirterek, insan haklarının korunmasının anlaşmalardaki temel kriterlerden biri olacağını söyledi. Ayrıca uygulamanın denetlenmesi için Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi kuruluşların sürece dahil edilmesinin planlandığını ifade etti.
Ancak plana yönelik eleştiriler de giderek artıyor. UNHCR yetkilileri, sığınmacıların hak ihlalleriyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunurken, Fransa ve İspanya'nın da projeye mesafeli yaklaştığı bildirildi.

MACRON VE AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN TEPKİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brüksel'de yaptığı değerlendirmede üçüncü ülkelerde kurulan geri dönüş merkezlerinin başarılı bir örneğini görmediğini belirterek, "Bunun Avrupa'nın temsil etmek istediği değerlerle ne kadar uyumlu olduğundan emin değilim" ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosu'nda yeni göç düzenlemelerinin müzakerecilerinden Melissa Camara ise AB dışında geri gönderme merkezleri kurulmasının insan onuru ve temel haklar açısından ciddi soru işaretleri taşıdığını söyledi. Camara, Ruanda veya Özbekistan'da kurulacak merkezlerde insan haklarına tam anlamıyla uyulacağının garanti edilemeyeceğini savundu.
AB'nin yeni göç politikası üzerindeki tartışmalar sürerken, geri dönüş merkezlerinin geleceği ve uygulanabilirliği önümüzdeki dönemde Avrupa siyasetinin en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek.