Akbelen Direnişçisi Esra Işık'a 2 Yıl 1 Ay Hapis Cezası

Muğla'nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı ve çevresindeki acele kamulaştırma kararlarına karşı yürütülen mücadelede kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden İkizköylü yaşam savunucusu Esra Işık'ın yargılandığı davada karar çıktı.

Akbelen Direnişçisi Esra Işık'a 2 Yıl 1 Ay Hapis Cezası
Akbelen Direnişçisi Esra Işık'a 2 Yıl 1 Ay Hapis Cezası

Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada mahkeme heyeti, Esra Işık hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası, "hakaret" suçundan ise 442 gün adli para cezası verdi. Hakaret suçuna ilişkin hüküm için hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı uygulanırken, hapis cezasının ise istinaf sürecinin ardından kesinleşmesi bekleniyor. 

Milas’a bağıl İkizköy Akbelen’de acele kamulaştırma için köşe gelen bilirkişi heyetine söylediği sözler nedeniyle 42 cezaevinde kalan 26 yaxındaki ESrea Işık’ın yargılanmasına bugün Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’Nde devam edildi. Duruşmaya Esra Işık annesi Nejla Işık, İkizköy ve Akselen köylüleri ile Esra Işık’ın avukatları Arif Ali Cangı ve İpek Sarıca katıldı.

Esra Işık, Milas'ın İkizköy Mahallesi'nde yıllardır Akbelen Ormanı ve çevresindeki zeytinliklerin kömür madeni sahasına dönüştürülmesine karşı verilen mücadelenin öne çıkan isimleri arasında yer alıyor. 2026 yılının başında Cumhurbaşkanı kararıyla altı mahallede bulunan yüzlerce parsel için alınan acele kamulaştırma kararının ardından bölgede başlayan hukuki süreç kapsamında yapılan bilirkişi keşfi sırasında yaşanan olaylar nedeniyle gözaltına alınan Işık, "görevi yaptırmamak için direnme" ve "hakaret" suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Yaklaşık 42 gün cezaevinde kalan Işık, daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edilmiş, ilerleyen süreçte yurt dışına çıkış yasağı da kaldırılmıştı.

Duruşmayı çok sayıda yaşam savunucusu takip etti

Bugünkü karar duruşmasını İkizköylülerin yanı sıra çevre örgütleri, hukukçular, sivil toplum temsilcileri ve Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen çok sayıda yaşam savunucusu takip etti. Duruşma öncesinde Milas Adliyesi önünde yapılan açıklamalarda, davanın yalnızca Esra Işık'ın değil, Akbelen'de yaşam alanlarını korumaya çalışan tüm köylülerin mücadelesi olduğu vurgulandı.

Karar istinafta değerlendirilecek

Mahkemenin verdiği karara göre Esra Işık, hakaret suçundan 442 gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı ve bu suç yönünden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası ise istinaf mahkemesinin incelemesinin ardından kesinleşecek ya da bozulacak. Hukuk sürecinin önümüzdeki dönemde bölge adliye mahkemesinde devam etmesi bekleniyor.

Akbelen Ormanı çevresinde kömür madenciliğine karşı verilen mücadele, son yıllarda Türkiye'nin en dikkat çeken çevre ve yaşam hakkı direnişlerinden biri olarak öne çıkarken, Esra Işık hakkında verilen kararın çevre örgütleri ve hukuk çevrelerinde geniş yankı uyandırması bekleniyor.

Esra Işık yaptığı açıklamada “"Akbelen'in kazanması demek başka köylere, ezilen köylülere örnek olacak. Başkaları da umutlansın istemiyorlar ama biz umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Bizler bu memleketin gerçek sahipleriyiz. Toprağımızı asırlardır olduğu gibi dün olduğu gibi yarında korumaya decvam edeceğiz. Limak İÇtaş şirketlerine verilecek toprağımız yaşam alanlarımız yok, boyun eğmeyeceğiz" dedi.