Boho'da 4 sanatçının eserleri aynı hafızada buluştu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde açılan “ARKHE: Hafızanın Rahmi ve Kadim Eşikler” karma sergisi, farklı kentlerde üretim yapan dört çağdaş sanatçının eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

Boho'da 4 sanatçının eserleri aynı hafızada buluştu
Boho'da 4 sanatçının eserleri aynı hafızada buluştu

Mersin, Adana ve İstanbul'da çalışmalarını sürdüren dört sanatçının eserlerinden oluşan “ARKHE: Hafızanın Rahmi ve Kadim Eşikler” sergisi, 3 Ağustos'ta Bodrum'daki Boho Galeri'de sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

Serginin açılışında sanatçılar ziyaretçilerle bir araya gelirken, eserlerin ortaya çıkış süreçleri ve serginin kavramsal çerçevesi üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Köken, hafıza ve dönüşüm

Proje yöneticiliğini Kaan Yiğit Karaaslan'ın üstlendiği sergide; Mersin'den Seda Şahbaz ve Tuğba Küçükbahar, Adana'dan Vehbi Mangtay ve İstanbul'dan Nihal Şahin Göl farklı disiplinlerdeki çalışmalarını ortak bir düşünsel zeminde buluşturdu.

Resim, heykel ve seramik çalışmalarının yer aldığı sergide; insanın kökeni, hafızası, bilgi arayışı, sınırlar, doğuş ve dönüşüm gibi temalar ele alınıyor.

Adını Antik Yunancada “başlangıç”, “ilk ilke” ve “varlığın özü” anlamlarına gelen Arkhe kavramından alan sergi, kadim düşünceleri çağdaş sanatın farklı ifade biçimleriyle yeniden yorumluyor.

Her sanatçı farklı bir hafızayı anlatıyor

Seda Şahbaz, yaşamın başlangıcı ve insanın ilk barınma alanları üzerine şekillendirdiği resim ve heykelleriyle sergide yer alırken, Nihal Şahin Göl çalışmalarında bireysel ve kültürel belleğin katmanlarını ele alıyor.

Vehbi Mangtay'ın ahşap heykelleri, insanın bilgi arayışını ve sınırları aşma çabasını sorgularken, Tuğba Küçükbahar'ın seramik eserlerinde ise mitoloji, dişil hafıza ve şifa kavramları öne çıkıyor.

“Sanat, kentler arasında kurulan bir diyalog”

Proje yöneticisi Kaan Yiğit Karaaslan, serginin yalnızca farklı sanatçıların eserlerinin bir araya getirildiği bir organizasyon olmadığını belirterek, farklı kentlerde üretim yapan sanatçıları ortak bir düşünce etrafında buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Karaaslan, “ARKHE, hafızayı, kökeni ve insanın varoluşuna ilişkin kadim soruları çağdaş sanat aracılığıyla yeniden düşünmeye davet eden kültürel bir buluşmadır. Bodrum'un sanat yaşamına katkı sunarken şehirler arasında yeni kültürel bağlar kurmayı ve disiplinlerarası sanatsal diyaloğu güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Sergi  8 Ağustos 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide yer alan sanatçılar

Seda Şahbaz – Mersin

Tuğba Küçükbahar – Mersin

Vehbi Mangtay – Adana

Nihal Şahin Göl – İstanbul