Bodrumda doğu yürüyüşüne çıkanlar Antik kentin talanı ile karşılaştılar
Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğa yürüyüşüne çıkanlar 4 bin yıllık Antik Termera Kenti’nin define avcıları tarafından talan edilmesine tanık oldu.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’ndeki Leleg yolu üzerined bulunan 4 bin yıllık Antik Termera Kenti bölgesinde doğa yürüyüşüne çıkan ve aralarında tarihçilerle , arkeoloğların bulunduğu gurup antik kent içerisinde hazine avcılarının talanı ile karşılaşınca şoke oldu
Bodrum’un en büyük antik kenti olan Termera antik kenti kaderine terk edilemeyeceğini belirten yürüyüş lideri Güney şirin “Termera sekiz Leleg yerleşiminden en zenginidir. Bölgede bilimsel kazılar 2012 yılında Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler tarafından başlatılmıştır. Bölgeye daha önce gelen gezginlerin araştırmaları ve 2012 yılında yapılan kazılar sonucunda Termera Antik Kentinin lokalizasyonu büyük ölçüde yapılmıştır.Termera Antik Kenti'ne, Turgutreis üzerinden toprak bir yolla ulaşılır. Ya da Mandıra köyüne kadar asfalt yolla gidilip oradan yarım saatlik yürüyüşle ulaşılabilir. Şehrin akropolisi Madran köyüne araçla 10 dk uzaklıktadır. Kent ana giriş kapısı ve surun bir kısmı dışında yıkılmıştır. Akropolisteki kale kalıntılarının üzerine daha sonraki dönemde sarnıç inşa edilmiştir. Kent Atina Vergi Listeleri'nde yer almaktadır ve 2,5 talent gibi büyük bir miktar ödendiği bilinmektedir. Diğer Leleg kentleri içinde en fazla vergi ödeyen kenttir. Bu da kentin büyüklüğünü anlamamıza yardım etmektedir. Mausolos Bodrum'daki kentleri birleştirip hayalindeki devasa kenti kurmak için Termera halkını da Halikarnassos'a zorla getirtmiştir. Kent daha sonra hapishane olarak kullanılmasının dışında çiftlik evleri şeklinde yerleşim görmüştür. Bizans Döneminde kentin limanına Strabilos kenti kurulmuştur. Bugün gördüğümüz manzara yüreklerimizi dağladı. Dünya mirası antik bir kent talana uğramış” dedi.





