BODRUM'DA CENNETE KAZIK ÇAKAMAZSINIZ DEDİLER, ÇAKMAYA DEVAM ETTİLER
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Akdeniz foklarının barınma alanı koruma altındaki Poseidon çayırlarının bulunduğu Tilkicik koyunda yapımına başlanan yat limanı projesine çevreciler sert tepki gösterdi. ÇED Olumlu Raporu’nun iptali için davanın yargılama süreci devam ederken “Cennete Kazık Çakamazsınız” diyen çevre grubu açıklama yaparken şirketin denizin içine kazık çakmaya iş makineleri ile denizin içinde düzenlemeye devam ettiği görüldü.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi Tilkicik Koyu Gökçebel Mevkii’nde United Bodrum Turizm A.Ş.’nin yapmaya başladığı yat limanı projesi ile ilgili yaklaşık 100 vatandaş Muğla 4. İdare Mahkemesi’nde ÇAED Olumlu Raporu’nun gerçekleri yansıtmadığını bölgenin koruma altındaki Akdeniz fokları ve Poseidon çayırları ile önemli bir bölge olduğunu belirterek iptal davası açmıştı.
İptal davası sürerken şirketin denizin içerisinde demir kazıklar çakarak yat limanı projesi başlatmasına Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve bölgede yaşayan vatandaşlar sert tepki göstererek bugün “CENNETE KAZIK ÇAKAMAZSINIZ” eylem ve basın açıklaması yaptılar.
KARADAKİ KONTROLSÜZ YAPILAŞMA DENİZE TAŞMAYA BAŞLADI
MUÇEP adına açıklama yapan Rezzan Şebin şunları söyledi.
+**Bodrumlu STK’lar olarak bugün Cennete Kazık Çakamazsınız demek için toplandık. Yarımadanın karada maruz kaldığı betonlaşma ve kontrolsüz nüfus artışının denize taşmaya başladığı bir noktada duruyoruz. Deniz ekosistemi ve nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları için çok önemli bir yaşam alanında bugün böyle hukuksuz bir manzaranın önündeyiz.
100’E YAKIN VATANDAŞ DAVA AÇTI
***Muğla İli, Bodrum İlçesi, Dirmil(Eski Gökçebel) Mahallesi mevkiinde United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından kıyı kenar çizgisinin deniz ve kara tarafından yapılması planlanan Gökçebel Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi ile ilgili olarak verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yörede yaşayan yüze yakın yurttaş ile, Muğla 4.İdare Mahkemesi’nde 2025/357 Esas sayılı dava açılmıştır. 27 Kasım 2025 tarihinde proje alanında keşif-bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmesiyle birlikte, projenin inşaat faaliyetlerine başlanmıştır. Oysa ki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcisinin de katıldığı keşifte, bilirkişilerden 30 gün içinde raporlarını sunmaları Mahkemece istenmiştir.
***Muğla 4.İdare Mahkemesi’nde yargılama devam ederken, işletmeci firma hızla deniz içine kazıklar çakmak suretiyle inşaat çalışmalarına devam etmektedir. Bu kazıklar ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından verilen, ÇED Olumlu kararına dayanak olan ÇED Raporu içeriğinde yer almamaktadır. ÇED Raporundaki proses ve imalatlar dışında bir faaliyet yürütülmektedir. Cennetin koynuna dikilen bu direkler deniz dibi ekosisteminde onarılamaz yaralar açmaktadır.
FAALİYETİN ACİLEN DURDURULMASINI İSTEDİLER
Türkiye’nin taraf olduğu Barcelona Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmeler, Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırı olarak alınan ÇED Olumlu kararına ve işletmeci firmanın taahhütlerine aykırı faaliyetin, ivedilikle durdurulmasını ve gerek mülki amirlik, gerekse Bodrum Belediyesi’nden bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerini bekliyoruz.
Bodrum kent Konseyi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Mirbahattin Demir “Projenin planları 1/100 binlik Aydın- Denizli -Muğla planlarına uymadığı gibi hukuksuzdur. Bu nedenle doğal yaşamı yok eden ve geri dönülmez zararlar verecek bu projenin uygulanması başından beri hukuksuzdur. Hukuksuz olan bu projeyi durdurmak ve Muğla kıyılarını korumak için her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz” dedi.
EYLEM SIRASINDA KAZIK ÇAKMAYA DEVAM ETTİLER
Çevreciler eylem sonrası sessizce dağılırken, şirket işçilerinin denize kazık çakmaya ve iş makinelerinin de denizin içinde kıyı kenar çizgisinde çalışmaya devam ettiği görüldü.





