TURİZMCİ SABAHATTİN DUMAN: BODRUM’U ÇARŞIDAN DEĞİL KARŞIDAN OKUMAK LAZIM. BODRUM’DA HERKES TURİZM PROFESÖRÜ OLDU
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD)Başkanı Sabahattin duman yaptığı açıklamada şunları söyledi “Yunan adalarına yaptığımız kısa seyahat, Bodrum'un sorunlarını değil; aslında turizmde değişen rekabeti gösterdi. Çarşıya bakarak değil, karşı kıyıya bakarak okumamız gereken yeni bir dönem başladı.Rekabet artık çok uzağımızda değil.Feribota biniyorsunuz, bir saat sonra rakibinizin nasıl çalıştığını yerinde görüyorsunuz.
Yunan adalarının önemli bir avantajı, bütçe ve orta segmentte çok geniş bir konaklama envanterine sahip olmaları. Küçük oteller, pansiyonlar ve ekonomik tesisler oldukça fazla.
Bu tesislerde kalan misafirin tatil alışkanlığı da farklı.
Sabah kahvesini meydanda içiyor, öğle yemeğini bir tavernada yiyor, akşam başka bir sokakta dolaşıyor. Hediyelik eşya alıyor, fırına uğruyor, pazarı geziyor. Günün büyük bölümünü otelin dışında geçiriyor.Dolayısıyla sokaklar canlı görünüyor” dedi.
BODRUM LÜKS OTELLER KURBANI OLDU
Duman açıklamasının devamında ise “Arz-talep analizi yapılmadan neredeyse her yeni tesis Butik, Luxury, Deluxe, Royal ya da benzeri isimlerle üst segmente konumlandırıldı. Sanki pazarın tamamı lüks tatil arıyormuş gibi hareket edildi.Oysa turizmde her segmentin bir alıcısı vardır. Sorun, ürün dağılımındaki dengenin bozulmasıdır.Lüks segmentte konaklayan misafir ise çok farklı davranıyor.
Sabah kahvaltısını otelde yapıyor, gününü otelin plajında geçiriyor, öğle ve akşam yemeklerini otelde yiyor. Çarşıya daha az çıkıyor, pazarda daha az vakit geçiriyor.
Bu yüzden bugün Bodrum'da otellerin doluluk oranı yüksek olsa bile çarşı beklenen kadar hareketli görünmeyebiliyor.
BODRUM’DA HERKES TURİZM PROFESÖRÜ OLDU
Bir anda herkes turizm profesörü oluyor.
Her medya kuruluşu farklı bir açıdan "Bodrum krizde" haberleri yapıyor. Çünkü kabul edelim; Bodrum adı haber değeri yüksek bir marka.
Ve tabii yazın değişmeyen klasiği...
Lahmacun haberleri...
Tek bir işletmedeki sıra dışı fiyat, sanki Bodrum'daki binlerce işletmenin ortak fiyat politikasıymış gibi günlerce konuşuluyor.
Oysa bu yaklaşım ne kadar doğru?
Nasıl ki bir havaalanındaki restoran fiyatlarına bakıp "İstanbul'da her yerde fiyatlar böyle." demiyorsak, Bodrum'daki birkaç yüksek fiyatlı işletmeye bakarak da bütün destinasyonu aynı kefeye koyamayız.
BODRUM’A GELEN TURİST OTELİNDEN ÇIKIYORMU
Her şehirde olduğu gibi Bodrum'da da her bütçeye uygun işletmeler var. Lüks restoran da var, mahalle esnaf lokantası da; beach club da var, uygun fiyatlı aile işletmesi de.
Belki de artık "Bodrum dolu mu, boş mu?" sorusunu bırakıp şu soruyu sormalıyız:
Bodrum'a gelen turist, otelinden çıkıyor mu?
Asıl bu da konuşmamız gereken konulardan biridir.



