Bugun...



Sulak alanlar da imara açılıyor

Sulak Alanları Koruma yönetmeliğinde yapılan iki önemli değişiklikle sulak alanlarda yapılaşmanın önünün açıldığı geçtiğimiz Cuma günü 31428 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılmak istenen tesisler veya maden işletmeleri için sulak alanları da artık SİT alanları gibi yeniden değerlendirilebilecek. Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu üyesi Neşe Yüzak böyle bir kararın gerçekten çok talihsiz olduğuna dikkat çekti.

facebook-paylas
Tarih: 23-03-2021 12:48

Sulak alanlar da imara açılıyor

Cuma günü  31428 sayılı Resmi Gazetede Sulak Alanları Koruma yönetmeliğinde 22/d bendinde yapılan değişiklik ve yönetmeliğe eklenen 39/A maddeyle Tarım ve Orman Bakanlığı’na sulak alanlarda yapılaşma, işletme ve işlettirme yetkisi verildi. Bu kararla Tarım ve Orman Bakanlığı, eğlenme, dinlenme ve çeşitli faaliyetler için alt ve üstyapı projeleri yapmak, yaptırmak, işletmek ve kiraya vermek yetkilerine sahip oldu. Böylece yapılmak istenen tesisler veya maden işletmeleri için sulak alanları da artık SİT alanları gibi yeniden değerlendirilebilecek. Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu üyesi Neşe Yüzak böyle bir kararın gerçekten çok talihsiz olduğuna dikkat çekti.

 

BİRİNCİ DEĞİŞİKLİK


Resmi Gazetede değişiklikler şöyle duyuruldu:
“Sulak alanların korunması yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin birinci maddesinde 4 Nisan 2014 tarih ve 28962 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinin 22/d maddesinin birinci fıkrasına, “(d) bendinde düzenlenen zorunlu altyapı projeleri haricinde, kamu yararı kararı bulunan zorunlu altyapı projelerine, hazırlanacak Ekosistem Değerlendirme Raporu doğrultusunda, ekosistem bütünlüğünü telafi edici tedbirlerin alınması şartıyla Bakanlıkça izin verilebilir” değişiklik eklendi.

 

 

İKİNCİ DEĞİŞİKLİK


Aynı Yönetmeliğe 39/A maddesinden sonra gelmek üzere “sulak alanlarda, bakanlığa tahsis edilen yerlerde koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, eğlenme, dinlenme ve benzeri hizmetler için gerekli altyapı, üstyapı ve diğer tesisler Genel Müdürlükçe yapılır veya yaptırılır. Söz konusu tesislerin işletilmesi ve/veya işlettirilmesi Genel Müdürlükçe yapılır veya yaptırılır” ifadesi eklendi. Aynı yönetmeliğin geçici 1’inci maddesi yürürlükten kaldırıldı.

 

 ŞİMDİ NE OLACAK?


Yapılan değişikliklerle, kamu yararı verilen projeler ve bunların gerektirdiği yapılaşmalar için de izin verilebilmesinin yolu açıldı. Korunan sulak alanda zaten bazı kararlarla alt yapı vs. izni getirilmişken şimdi yapılmak istenen tesisler veya maden işletmeleri için sulak alanları da artık SİT alanları gibi yeniden değerlendirilebilecek.

 

TÜRKİYE’DE 78 TESCİLLİ SULAK ALAN VAR


Türkiye’de toplam büyüklüğü 1 milyon 68 bin 697 hektar alanda 2019 tarihi itibariyle 78 adet tescilli sulak alan bulunuyor. Bölgelere göre en fazla sulak alan 23 adet ile Akdeniz Bölgesinde yer alıyor. Sonra sırasıyla İç Anadolu Bölgesi 18, Doğu Anadolu Bölgesi 12, Marmaris Bölgesi 10, Karadeniz’de 9 ve Ege Bölgesi 6. Bunlardan bazıları Manyas Kuş Gölü, Akyatan Lagünü, Gediz Deltası, Göksu Deltası, Kızılırmak Deltası, Kızören Obruğu, Burdur Gölü, Kuyucuk Gölü, Seyfe Gölü, Uluabat Gölü, Meke Gölü, Sultan Sazlığı ve Yumurtalık Lagünü.

 

 

POPÜLİST ÇÖZÜMLER SUNAN BAKANLIK, ŞİMDİDE ELİNİ SULAK ALANLARA UZATTI


Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu üyesi Neşe Yüzak böyle bir kararın gerçekten çok talihsiz olduğuna dikkat çekti. Yüzak, daha önce Milli Park Alanlarının gençleştirme adı altında ağaç kesimi ve dolayısıyla gelecek zamanda imara açılmasının yolu nasıl açıldıysa şimdi de bu kararla sulak alanların tehlikeye girdiğini söyledi. Yüzak, “Çok talihsiz bir ek. Korunan sulak alanda zaten bazı kararlarla alt yapı vs. izni getirmişler, şimdi izin verecekleri tesisler veya maden işletmeleri için sulak alanları sit alanları gibi yeniden değerlendirecekler.  4 mevsim ekolojik temelli bilimsel raporlar yapılması için ihale açıp, doğal sit alanlarındaki yapılaşma baskısına popülist çözümler sunan Çevre Şehircilik Bakanlığı, şimdide elini sulak alanlara uzattı. Bakanlık, Ekosistem Değerlendirme Raporunu siparişle yaptırana, sulak alanların sınırlarını değiştirmeyi mümkün kılarak, alanlarda talep edilecek projelerin önünü açmış oldu” diye konuştu.




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI