Bugun...



Ormanlar böyle yok oluyor. Ormanlık alanda maden ocağı kapasite artışı için ÇED süreci başlatıldı

Muğla’nın Milas İlçesi Sarıkaya Mahallesi yakınlarında yer alan, Toprak Maden. Tic. San. A.Ş’nin IV grup maden sahasında, Feldispat Ocağı Kapasite Artışı projesi için 15 Nisan’da ÇED süreci başlatılması ve çıkarılan madenin kapasitesinin yüzde 700 oranında arttırılmak istenmesi çevre gönüllülerinin sert tepkisine neden oldu.

facebook-paylas
Tarih: 23-04-2024 11:08

Ormanlar  böyle yok oluyor. Ormanlık alanda  maden ocağı kapasite artışı için ÇED süreci başlatıldı

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan “Minareyi çalmışlar kılıf uydurmaya çalışıyorlar. Doğal ve arkeolojik sit alanlarındaki ormanlar böyle parsel parsel yağmalanıyor. ÇED toplantısını yakından takip edeceğiz, oynanan tiyatroyu bozacağız” dedi.

Muğla’nın Milas İlçesine bağlı cennet ormanlarla kaplı  Sarıkaya Mahallesi yakınlarında yer alan, Toprak Maden. Tic. San. A.Ş. adına düzenlenmiş IV grup maden sahasında, Feldispat Ocağı Kapasite Artışı” projesi planlandığı açıklandı.

Proje için 15 Nisan’da ÇED süreci başlatıldığı ve söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 16 Mayıs’ta Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceği açıklandı.

MADEN OCAĞI ORMANLIK ALAN İÇERİSİNDE KALIYOR

Projelendirme ile ilgili yapılan açıklamada, proje alanları; orman sayılan alan, ham toprak, tarla-bahçe nitelikli arazilerden oluşmaktadır. Proje alanı içerisindeki belirlenmiş çalışma alanları (ocak alanı, pasa stok alanı, şantiye alanı, cevher stok alanı vb) alanlarının orman sayılan alanlara tekabül eden kısmı; 421.621 m 2 , hamtoprak nitelikli alana tekabül eden kısmı; 4 bin 911 m2 ,tarla-bahçe nitelikli alanlara tekabül eden kısmı ise 8.512 m2. Olduğu belirtildi.

KAPASİTE 50 BİN TONDAN 350 BİN TONA ÇIKARILACAK

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; planlanan proje ile açık işletme yöntemi ile patlatmalı kazı yapılarak madencilik faaliyetinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje alanı ve üretim kapasitesi; ÇED Gerekli Değildir kararın geçerli olduğu 24,30 ha alanın genişletilerek 49,2 hektara, aynı karar kapsamında beyan edilen feldispat cevheri üretim miktarının 50.000 ton/yıl’dan 350.000 ton/yıla çıkarılması planlanıyor. Proje kapsamında planlanan alan genişletmesi ile ilave alanın yüzölçümü; 24,9 ha. Olarak belirlendi

ÇOK YAKININDA GEYİK BARAJI VAR

Projeye konu alanın güneydoğu yönünde kuş uçuşu 6,5 km uzaklıkta, içme ve kullanma suyu amaçlı olarak kullanılan Geyik Barajı bulunuyor. Proje kapsamında alıcı ortama herhangi bir atıksu deşarjı olmayacağı bilgisine yer verildi. Proje bedeli 28milyon 090 bin 962,02 TL.

MİNAREYİ ÇALMIŞLAR KILIFINI UYDURACAKLAR

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerinde ormanlık alanların maden ocağı adı altında rant amaçlı yağmalandığını ve ormanın içindeki maden ocağının kapasitesinin arttırmak için yeni yollar arandığını belirten Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan “Minareyi çalmışlar kılıf uydurmaya çalışıyorlar. Doğal ve arkeolojik sit alanlarındaki ormanlar böyle parsel parsel yağmalanıyor. ÇED toplantısını yakından takip edeceğiz, oynanan tiyatroyu bozacağız. Maden şirketi kapasiteyi yüzde 700 oranında arttırmak istiyor. Buda katlettikleri ormanlık alanın yüzde 700 oranında artacağı anlamına geliyor. Oynanan oyunu bozacağız. Maden şirketleri Muğla’nın ormanlarından çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI