Parkinson Günü’nde “Farkında Ol Hareket Et” etkinliği düzenlendi

Türkiye Alzheimer Derneği Bodrum Şubesi Dünya Parkinson Günü kapsamında “Farkında Ol, Hareket Et!” başlıklı etkinlik düzenledi.

Parkinson Günü’nde “Farkında Ol Hareket Et” etkinliği düzenlendi
Parkinson Günü’nde “Farkında Ol Hareket Et” etkinliği düzenlendi

Yapılan açıklamada şunlar belirtildi: 

16 Nisan Perşembe günü 14:00-17:00 saatleri arasında Flora Otel Bodrum’da gerçekleşecek olan bu etkinlikte Parkinson hastalığı ile demans arasındaki ilişki ve hareket etmenin sağlığımız için öneminden bahsedilecek.

Parkinson hastalığı, beyinde hareketin kontrolünden sorumlu olan hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan, ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Hastalığın belirtileri yalnızca hareketle sınırlı olmayıp ilerleyen dönemlerde demansa da sebep olmaktadır. Genellikle ileri yaşlarda daha sık görülse de, her yaş grubunu etkileyebilen Parkinson hastalığında uyku bozuklukları, depresyon, kas ağrıları görülebilmektedir. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bu hastalıkta ilaçların yanı sıra seyri yavaşlatmak, kişinin günlük yaşamdaki konforunu ve bağımsızlığını korumak, eşlik eden diğer sorunlarla baş edebilmek için fiziksel olarak aktif olmak ve düzenli egzersizler yapmak çok önemlidir. Bu egzersizlerin düzenli ve sürekli olmasını istediğimizden, kişinin yaşam tarzına uygun olması önemlidir. Örneğin, dans etmek egzersiz yapmanızı, dengenizi korumanızı, düşme riskinizi azaltmanızı, sosyalleşmenizi, keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Tai chi gibi egzersizlerin Parkinson hastalığında dengeyi koruyucu ve düşme riskini azaltıcı etkisi gösterilmiştir.

Bu nedenle Türkiye Alzheimer Derneği Bodrum Şubesi olarak Parkinson hastalığı ve demans konusunda bilinç uyandırmak, sağlığımız için hareket etmenin öneminin altını çizmek amacıyla bir etkinlik düzenlemek istedik.

Seminerde yer alan konuşmacılarımızdan İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı Davranış Nörolojisi ve Türkiye Alzheimer Derneği Tıbbi Kurul Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç “Parkinson ve Demans” başlıklı bir konuşma yapacak. Ardından Sangha Aspat Qi Gong Merkezi Kurucusu ve Eğitmeni Zeynep Oral Gürpınar’la Uygulamalı bir “Qi Gong Pratiği” seansımız olacak. Son olarak da Anka Dans Grubundan “İki Yaka Danslarını” izleme fırsatımız olacak.

16 Nisan 2026, Perşembe günü gerçekleştirilecek olan hem bilgileneceğimiz hem de birlikte hareket edip eğleneceğimiz bu keyifli etkinliğimiz tüm halkımıza açık ve ücretsizdir. Siz değerli basın mensuplarını da aramızda görmek isteriz.