Bugun...



Milas Akbelen ormanlarını KÖMÜR için kesmek isteyen şirkete idare mahkemesi dur dedi

Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak amacıyla asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Akbelen ormanlarında direnen köylü ve çevrecilere müjdeli haber bölge idare mahkemesinden geldi. Mahkeme termik santral şirketinin “Akbelen Ormanı Ağaçları Ömrünü Doldurmuş İzin Verin, Keselim” red kararı verdi.

facebook-paylas
Tarih: 30-07-2022 11:47

Milas Akbelen ormanlarını KÖMÜR için kesmek isteyen şirkete idare mahkemesi dur dedi

Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için İkizköy sıonırları içerisinde 680 dönümlük asırlık çam ormanlarının bulunduğu alanı maden ocağına çevirmek isteyen İkizköylüler ağaçların kesilmemesi ormanın yok olmaması için yaklaşık 400 gündür sürdürdükleri eylem ve çevre nöbeti mücadelesinde sevinçli kararı aldılar.

 

İDARE MAHKEMESİ NET VE AÇIK BİR KARAR VERDİ

Yeniköy Kemerköy Enerji Üretim A.Ş.’nin maden ocağına çevirmek için izin istediği alan ile ilgili olarak Akbelen Ormanı’nı keserek maden sahasını genişletmek isteyen ve bunun için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ nin maden izninin yürütmesinin durdurulması kararının kaldırılmasını talep eden YK Enerji’ye, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nden net bir cevap geldiğini belirten köylülerin ve çevrecilerin avukatı Arif Ali Cangı “Yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebi kesin olarak oy birliği ile reddedildi” ifadesini kullandı, Akbelen Ormanı davasında keşif ve bilirkişi incelemesinin 8 Ağustos’ta üçüncü kez tekrarlanacağını söyledi.

 

Avukat Arif Ali Cangı

 

İkizköylülerin açtığı maden izni iptal davasında Muğla 1. İdare Mahkemesi ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulmasının da devamına karar vermişti. Bunun üzerine, bir yılı aşkın süredir kömür madenini genişletmek isteyen ancak Akbelen Ormanına giremeyen YK Enerji, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması  için bu kez İzmir Bölge İdaresi Mahkemesine başvurmuştu.

 

BU SANTRALLER BÖLGENİN KABUSU OLDU YILLAR ÖNCE KAPATILMALIYDI

Avukat Arif Ali Cangı aslında Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile Yatağan termik santralinin kapatılmalarını gerektiren kararların yıllar önce Mahkemelerce verildiğini bu yargı kararlarının uygulanmadığını, en sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da ihlal kararı verildiğini anımsattı. AİHM kararlarının Türkiye için bağlayıcı kararlar olduğunun altını çizen Cangı bu nedenle Akbelen Ormanının yok edilerek kömür madeni açılmasına izin veren işlemin de hukuka aykırı olduğunu söyledi.

 

 

 

İKİZKÖYLÜLER SADECE AKBELEN ORMANLARI İÇİN DEĞİL DÜNYA YURTTAŞLARININ EVCRENSEL HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Cangı “Kömür madeninin doğaya ve insan sağlığına zararları, bilimsel ve hukuki olarak defalarca tespit edilmiştir. İkizköylüler, Anayasanın kendilerine tanıdığı “sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını” sonuna kadar savunmaya kararlıdır. Bu hak, yani “temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşama hakkı” 28 Temmuz günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da evrensel insan hakkı olarak tanınmıştır. Bu tarihi kararı imzalayan 161 ülke arasında Türkiye Cumhuriyeti de bulunmaktadır. İkizköylüler, bugün sadece Akbelen Ormanı ve zeytinlikleri için değil, tüm dünya yurttaşlarının bu evrensel hakkı için de mücadele etmektedir. Bu nedenle, İzmir Bölge İdare Mahkemesinin, Akbelen Ormanında madencilik faaliyetlerini durduran yürütmenin durdurulması kararını onaması, kaldırılması istemini oy birliği ile reddetmiş olmasını çok önemsiyoruz. 1,5 yıldır süren ve 8 Ağustos’ta üçüncü kez bilirkişi keşfi yapılacak olan davamızda Muğla Mahkemesinin de bir an önce Akbelen Ormanını, İkizköylüleri ve tüm gezegenin yaşam hakkını ihlal edecek olan kömür madenciliği iznini iptal ederek, doğadan ve evrensel insan haklarını yana bir karar vereceğini umut ediyoruz.” Dedi.

 

 

ÖMRÜNÜ DOLDURAN ÇAM ORMANIMI OLUR

İkizköylüler ise şirketin Bölge İdare Mahkemesine başvuru dilekçesinde yazdığı Akbelen Ormanındaki kızılçam ağaçlarının "ömrünü doldurduğu" ifadesine tepki vererek "Ömrünü dolduran ne Akbelen Ormanı, ne kızılçamlarımızdır. Ömrünü dolduran sizin doğaya ve yaşam düşman kömür madeniniz ve termik santrallerinizdir. Kapattıracağız." dediler. İkizköylüler maden şirketinin Akbelen ormanlarına girmemesi için yaklaşık 400 gündür ormanların giriş bölgesinde çadır nöbeti tutarak ve sık sık eylemler düzenleyerek direnişlerini sürdürüyorlardı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI