Bugun...



İkizköylülerin kararlı duruşu Akbelen ormanlarını koruyacak, yarın keşif yapılacak

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanlarında termik santrel için maden alanına çevrilmek istenen 780 dönümlük ormanlık alan için ertelenen bilirkişi keşfinin yarın yapılacağı açıklandı. Köylülerin a vukatı Arif Ali Cangı “Termikçiler boşuna uğraşmasınlar, Işıkdere'yi arazileri, evleri ile tarihi kalıntılarını kömür karasına boğdular, ama İkizköylülerin kararlı mücadelesi ile Akbelen ormanlarını koruyacağız” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-02-2022 16:17:08 Tarih: 28-02-2022 16:13

İkizköylülerin kararlı duruşu Akbelen ormanlarını koruyacak, yarın keşif yapılacak

Muğla’nın Milas ilçesined yaklaşık 25 km. uzaklıktaki Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla genişletilmek  istenen kömür madeni sahasının İkizköy mahallesindeki Akbelen Ormanı için geçtiğimiz Nisan ayında, şirkete Akbelen Ormanında maden işletme izni veren Tarım ve Orman Bakanı imzalı kararın iptali için açılan dava devam ediyor. Davanın tekrarlanan bilirkişi keşfi 1 Mart 2022 Salı günü saat 10.00’da İkizköy’de gerçekleştirilecek. 

 

ORMANLAR ÇED YAPILMADAN MADEN İŞLETMESİNE AÇILMAK İSTENİYOR

İkizköylülerin Avukati Arif Ali Cangı yaptığı açıklamada Akbelen ormanlarının ÇED yapılmadan maden işletmesine açılmak istendiğini belirterek “YK Enerji, %50 LİMAK, %50 IC İÇTAŞ ortaklığında kurulu bir şirket ve 2014 yılındaki özelleştirmeyle Yeniköy  ve Kemerköy termik santrallerinin yanı sıra 230 bin dönümlük bir alanı kapsayan kömür madeni ruhsatlarının da işletme hakkını devralmıştı. Özelleştirme esnasında işletme hakkı devralınan 5 ayrı ruhsat, son olarak 2018 yılı Aralık ayında tek bir ruhsat altında toplandı. 86541 erişim numaralı ruhsatın altında birleştirilen 3 saha ÇED’e tabi olmasına rağmen, diğer iki ruhsata ÇED Yönetmeliği Geçici 2. ve 3. Maddeler kapsamında tanınmış olan ÇED muafiyeti, sanki 230 bin dönümlük alanın tamamını kapsıyormuş gibi işlem görüyor. Bu nedenle Akbelen Ormanı da ÇED sürecine tabi tutulmadan sadece ilgili kamu idaresi tarafından verilen bir izinle maden işletmesine açılmaya çalışılıyor. KARDOK Derneği’nin ÇED muafiyetinin hukuksuz uygulamasına dair de ayrıca açtığı bir dava devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

 

İKİZKÖYLÜLERİN KARARLI DURUŞU AKBELEN ORMANLARINI KORUYACAK

Cangı, 2019 yılından beri devam eden Akbelen Ormanı mücadelesinde belirleyici olanın İkizköylülerin ve onların dostları yaşam savunucularının ormanını, yaşamını korumakta kararlı tavrı olduğunu belirterek  “Kararlı mücadele ve kamuoyunun mücadeleyi sahiplenmesi sonucunda, Mahkeme 12 Ağustos 2021’de geçici yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma kararından sonra mahallinde yapılan keşifte Türkiye Yargı pratiğinde kara bir leke olarak anılacak olaylar yaşandı. Yargıç da bilirkişiler de güven kaybına uğradılar. Maden mühendisi ile Biyolog bilirkişiler Akbelen ormanının feda edilmesinin kamu yararına olmayacağı görüşü bildirdiler. Buna rağmen yıllar önce Bergamalıların dediği gibi "karıncanın kardeşleri vardı" Akbelen'e  ve onun savunulması direnişine sahip çıktılar. Mahkeme, kara leke keşfi yok saydı, yeniden yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak yeniden keşif kararı verdi, bunun yanı sıra daha önce verdiği geçici yürütmeyi durdurma kararının devamına da karar verdi. Bu karara davalı taraf itiraz etti, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7.İdari Dava Dairesi 27.12.2021 tarihli kararı ile itirazı reddetti.Akbelen ormanını vermeyecek binlerce yaşam savunucusu, binlerce yürek  var, bir de kesinleşmiş yürütmeyi durdurma kararı. Termikçiler boşuna uğraşmasınlar, Işıkdere'yi arazileri, evleri ile tarihi kalıntılarını kömür karasına boğdular, ama İkizköylülerin kararlı mücadelesi ile Akbelen ormanlarını koruyacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz: asıl görevinize dönün, sizin varlık nedeniniz ormanları peşkeş çekmek değildir, korumakla görevlisiniz. Akbelen Ormanı için verdiğiniz maden işletme iznini geri alın, yangından kurtulan ormanlardaki tahsislerin tamamını kaldırın, yoksa bu coğrafyada yaşanacak bütün felaketlerden tarihsel ve hukuksal sorumluluğunuz olacak.” Dedi.

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI