DENİZCİLER DERNEĞİ BAŞKANI TUNA ALTUNKAYA: DENİZLERDE BAĞIMSIZLIĞIN 100. YILI BODRUM'DA COŞKUYLA KUTLANACAK
Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Tuna Altunkaya Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle açıklama yaptı. Altunkaya açıklamasında şunları belirtti.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 100. yılı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bodrum Bölge Liman Başkanlığı himayesinde ve koordinasyonunda düzenlenecek tören ve etkinliklerle Bodrum'da kutlanacak.
Bu yıl, Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girişinin 100. yıl dönümü olması nedeniyle kutlamalar ayrı bir anlam taşımaktadır. Bir asır önce denizlerde kazanılan bağımsızlık ruhu, Bodrum'da gerçekleştirilecek törenler ve etkinliklerle yeniden yaşatılacaktır.
Kutlamalar; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bodrum Bölge Liman Başkanlığı himayesinde ve koordinasyonunda, Bodrum Denizciler Derneği organizasyonunda; odalar, denizcilik kuruluşları, marina işletmeleri, sivil toplum kuruluşları ve Bodrum halkının katılımıyla gerçekleştirilecektir.
Gün boyunca gerçekleştirilecek törenlerde, Cumhuriyetimizin denizcilik vizyonu, deniz şehitlerimiz ve Türk denizcisinin emeği saygıyla anılırken, geleneksel yarışmalar ve deniz gösterileriyle 100. yıl coşkusu tüm Bodrum'a yayılacaktır.
DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI PROGRAMI
1 Temmuz 2026 • Çarşamba
I. KISIM – Çelenk Sunma Töreni
09.30 – 09.40 | Bodrum Belediye Meydanı
Atatürk Anıtı'na Çelenk Sunulması
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
Bodrum Bölge Liman Başkanı Sayın Tuncay AYDIN'ın konuşması
II. KISIM – Deniz Filosu
10.00 – 12.00
Prime Time gemisi ile limandan hareket
Sahil Güvenlik Botu ve Prime Time Gemisi eşliğinde Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bırakılması
Deniz korteji ve etap seyri
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Tahlisiye KIYEM-6 Botu'nun su püskürtme gösterisi
Bodrum Yolcu Limanı römorkörünün su püskürtme gösterisi
Su sporları gösterileri
III. KISIM – Geleneksel Denizcilik Yarışmaları
18.00 | Kumbahçe Belediye Kafe Önü
Program kapsamında vatandaşların katılımına açık geleneksel yarışmalar düzenlenecektir.
Yüzme Yarışları (15 yaş ve üzeri)
Kadınlar 100 Metre
Erkekler 100 Metre
Halat Çekme Yarışması (15 yaş ve üzeri)
Denizden Tabak Çıkarma Yarışı (15 yaş ve üzeri)
Yağlı Direkten Bayrak Alma Yarışı (18 yaş ve üzeri)
IV. KISIM – 100. Yıl Kokteyli
20.30 | Kokteyl
Günün finali, protokol üyeleri, denizcilik camiası ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilecek Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 100. Yıl Kokteyli ile yapılacaktır.
Kabotaj Kanunu'nun 100. yılını kutladığımız bu anlamlı günde, başta denizcilerimiz olmak üzere tüm Bodrum halkını; sabah saatlerinde tekneleriyle oluşturulacak Deniz Filosu'na Türk bayraklarıyla katılmaya, gün boyu düzenlenecek törenlerde yer almaya ve akşam gerçekleştirilecek geleneksel yarışmaların heyecanını birlikte yaşamaya davet ediyoruz.
Denizlerde bağımsızlığımızın simgesi olan Kabotaj Bayramı'nın 100. yılında; geçmişimizin mirasını geleceğe taşımak, denizcilik kültürümüzü yaşatmak ve bu tarihi coşkuyu hep birlikte paylaşmak dileğiyle.



