Bugun...



Belediye önünde “Bargilya Tuzlası ve Flamingolar Yaşasın” eylemi

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde Ali Ağaoğlu tarafından yapılmak istenen 16 bin kişilik dev tatil köyü projesine Milas Belediyesi tarafından inşaat ruhsatı verilmesi bugün belediye binası önünde düzenlenen “Bargilya Tuzlası Yaşasın” miting ve basın açıklaması ile protesto edildi. CHP'li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise projeyi savundu.

facebook-paylas
Güncelleme: 21-03-2022 13:10:38 Tarih: 21-03-2022 12:58

Belediye önünde “Bargilya Tuzlası ve Flamingolar Yaşasın” eylemi

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde onbinlerce flamingo ve yüzlerce kuş türünün barınma alanı olan koruma altındaki Tuzla Sulak Alanı yanındaki 29 bin dönümlük arazide ünlü iş insanı Ali Ağaoğlu ve Net Holding tarafından yapılmak istenen 30  bin kişilik tatil köyü inşaatı için Milas Belediyesi tarafından inşaat ruhsatının verildiği iddiası üzerine bugün Muğlalı çevreciler, TMMOB üyeleri ve doğaseverler Milas Belediyesi önünde “bargilya Tuzlası Yaşasın” eylem ve basın açıklaması yaptı. Öğle saatlerinde ellerinde Yaşam Alanlarımız Müştereklerimizdir, Tuzla Cennet Kalsın, Doğaya Dokunma, Flamingoların Yaşam Alanlarına Müdahale Etme yazılı döviz ve pankartlarla gelenler bölgenin imara açılmasını protesto etti.

 

AÇIKLAMAYI BELEDİYENİN ÖNÜNDE YAPMIŞ OLMAKTAN ÜZÜNTÜLÜYÜZ

Açıklama yapan Neşe Tuncer Bargilya Tuzla Sulak Alanı hakkında yapılacak bir açıklamayı kuşların, tuzcul çayırların, lagünün yanı başında değil de Milas Belediyesi önünde yapmak zorunda kaldıkları için üzgün olduklarını belirterek “Milas’ta, Milas sınırları içinde olmakla beraber, ne sadece Milas’a ait olan ne de kaderi sadece hali hazırdaki kamu yöneticilerine teslim edilebilecek bir alanın önemini yeniden hatırlatmak ve bu alanın ölüm fermanı niteliğindeki projeye geçiş izni verenlere karşı sözümüzü söylemek üzere buradayız.

 

 

Bu bağlamda, ne demiştik ve ne soruyoruz:

 *Bargilya Tuzla Sulak Alanı bir lagün ekosistemi ve hayatta kalması çevresindeki su toplama havzalarının korunmasına bağlı. Sizce lagünü besleyen su toplama havzasına, sulak alanın tampon bölgesine bir “turizm kenti” yapmak ile sulak alan korunabilir mi? Sulak alan sadece su yüzeyinden, göl aynasından mı ibarettir?

*Bargilya Sulak Alanı, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve Kesin Korunacak Hassas Alan olarak en üst seviyede koruma statülerine sahip. Yetkililer için tercüme etmek gerekirse, deniyor ki, “buraya zarar verebilecek herhangi bir işleme izin verme. Yaşat. Koru.” 26 Haziran 2021’deki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “kesin korunacak hassas alan” ilanından sonra, Bargilya Sulak Alani için “koruma amaçlı imar planı” hazırlanmış mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?

*Son 25 yılda Sulak Alani da içeren bölgede  13 kez üst ölçekli plan değişikliği ve 14 kez tarihi ve doğal koruma statüleri revize edilmişken, 90’lardan kalmış bir plan, olduğu gibi bugün geçerli olabilir mi?

Türkiye’nin de imzacısı ve tarafı olduğu, Anayasa’nın 90. maddesi itibariyle kanun hükmünde olan ve bu alanı da doğrudan ilgilendiren Ramsar, Bern, Barcelona, Biyoçeşitlilik sözleşmeleri sizin için bir şey ifade etmiyor mu? Bulunduğunuz mevki ve yüklendiğiniz sorumluluklar itibariyle sizi ilgilendiren sadece “imar kanunu” mudur? Çevre Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gibi hukuki normlar önceliğiniz değil midir?” ifadelerini kullandı.

*Tuncer açıklamasının devamında ise “Siz hiç Milas Belediyesi’nden bu sulak alanın korunması, tanıtılması, yaşatılması hakkında, tamamen kendi çabaları ve girişimleri olan bir etkinlik, proje, plan duydunuz mu? Bargilya ve Kindye antik kentleriyle beraber tarihi 3500 yıl geriye giden bu alanın uluslararası tanıtımı, dolayısıyla bölge halkına ekonomik destek açısından bir çalışmaları var mı? Fakat öbür yandan, bu alanın tüm değerleri ile ölüm fermanı olan, Net Holding-Ağaoğlu ortaklığında yapılmak istenen devasa “turizm kenti” projesine nasıl yaklaştıklarını, nasıl yeşil ışık yaktıklarını hepimiz duyduk değil mi? Projenin ÇED olumlu kararına karşı açılmış iki dava varken, 11 bilirkişi “ÇED olumlu kararı uygun değildir.” diye rapor vermişken, şimdi projeye nasıl ruhsat vermek zorunda kaldıklarını anlatacaklar. Ruhsat vermek zorunda kalmaları ama korumak zorunda kalmamaları çok ilginç değil mi?

*Biz size faunası, florası, arkeolojik önemi, kültürel ve toplumsal bağları daha nice çok kıymetli hususu uzun uzun anlatabiliriz. Lakin şu sorunun altını çizerek bitireceğiz, bizlere, ruhsat vermek zorunda kaldıklarını anlatma çabasına girdikleri kadar, “onlara” korumak zorunda olduklarını ifade edebilselerdi… Ne dersiniz? Bununla da kalmıyor Sayın Muhammet Tokat, Milas'taki turizm potansiyelinin hayata geçirilmesi noktasında bu yıkım projesine karşı durulmaması gerektiğini söylüyor.  Sözün bittiği yer” ifadelerini kullandı.

 

Görkem Acar

 

ÇED RAPORU HUKUKA AYKIRI OLARAK HAZIRLANMIŞTIR, MİLAS BELEDİYESİNİ YAPTIĞI YANLIŞTAN DÖNMEYE ÇAĞIRIYORUZ

TMMOB Bodrum ve Muğla koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Görkem Acar ise proje ile ilgili verilen ÇED olumlu kararında  geçersiz ve yanıltıcı bilgiler, eksiklikler ve hatalar olduğunu belirterek “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescilli hem de Kesin Korunacak Hassas Alan olarak en yüksek seviyede doğal sit statüsüne sahiptir.  Alanda aynı zamanda 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanları da bulunmaktadır. ÇevreKanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik ile koruma altında olup, yasanın 90.maddesi gereği kanun hükmünde olan, imzacısı ve tarafı olduğumuz Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri ile de mutlak korunması gereken bir alandır. ÇED olumlu kararı üzerine henüz sonuçlanmayan 2 dava olmasına rağmen, projedeki bir parsel için ilk yapı ruhsatlarını vermiş olmasını ise hayretle karşıladığımızı belirtmek isteriz.Tuzla Sulak Alanında gerçekleştirilmesi planlanan basına yansıdığı şekliyle “Net Holding-Ağaoğlu Projesi”nin de rant ve çıkarlar doğrultusunda kentimize zarar verecek bir proje olduğunu bu projenin gerçekleşmemesi için tüm teknik bilgimiz ve yasal haklarımızı kullanacağımızı bildirir Milas Belediyesini bir an önce verdiği yapı ruhsatlarını iptal ederek, yaptığı yanlıştan geri dönmeye davet ederiz.

Yaklaşık bir saat süren eyleme katılanlar sessizce dağıldı.

 

Muhammet Tokat (Belediye Başkanı)

 

PROJELERİ YATIRIMLARI BİLMEDEN HERKES BİRŞEY SÖYLÜYOR, PROJEYE KARŞI DEĞİLİM

Milas Belediye Başkanı CHP’li Muhammet Tokat ise bugün yapılan basın açıklamasına yanıt olarak önümüzdeki günlerde açıklama yapacağını söyledi.

Muhammet Tokat çevrecilerin tepkisi üzerine önceki gün Milas’taki yerel bir gazeteye verdiği özel röportajda şunları söylemişti: “Biz burada  toplumun yanlış bilgilendirilmesi ve yanlış yönlendirilmesi noktalarında rahatsızız. Sanki burada yeni bir planlama yapılıyormuş gibi bir algı var. Hayır, bu planlamalar yıllar önce yapılmış zaten. Bu projeler, yatırımlar görülmeden herkes bir şeyler söylüyor. Tabi ki Tuzla’daki sulak alanın durumu ile ilgili biz de herkes kadar hassasız. Hatta burada açılmış bir davamız da var. Sulak Alana dokunacak, herhangi bir şekilde bir şey olursa biz onun karşısına dikiliriz. Ama burada bir mülkiyet ve buna bağlı imar düzenlemesi var. Buna göre ve Avrupa ölçeğinde planlanmış çevreci ve her türlü enerjisi, atığı, suyuyla geniş çaplı düşünülmüş ve Milas içerisine yapılması planlanmış bir yatırım. Bununla ilgili bizim yasal çerçevede yapılan müracaatlarla ilgili karar verme mecburiyetimiz var. Bu noktada keyfimiz böyle istiyor diyerek başka bir şey yapmamız mümkün değil. Ama bu bölgede turizm anlamında çevre dengeleri düşünülerek yapılmış bir proje. Ben karşı durulmaması düşüncesi içerisindeyim. Çünkü Milas, turizm potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi noktasında ana noktalarda hassasiyetleri göstererek bizim bir karar üretmemiz gerekiyor.” dedi.

 

KARAR ÜRETMEMİZİ İSTEMİYORLAR

Tokat, sözlerini, “Bize deniliyor ki, Milas Belediyesi karar üretmesin. Milas Belediyesi, üretmezse bakanlıktan her şeyi halletsinler(!) İnisiyatifin bizim elimizde olması, sürecin bizimle beraber yürümesine insanlar neden rahatsız oluyor? Bodrum’dan, Muğla’dan arkadaşlar gelecek, açıklama yapacaklar. Saygı duyuyorum. Milas’taki İl Koordinasyon Temsilcilerinin(İKK) hiçbiri orada olmayacaklar. Çünkü konuştuğumuzda, tartıştığımızda işin mantık yönünü hep beraber görebiliyoruz. Onlar böylesine yanlış bilgilerle toplumun yanlış yönlendirilmesine karşılar. Açıklamadan sonra önümüzdeki günlerde biz de Milas’taki İKK temsilcilerinin katılımıyla bir araya gelip, toplumu bilgilendireceğiz. Burada Milas sınırlarındaki bir yatırımla ilgili öncelikle bizim söz sahibi olmamız, bizim ifadelerde bulunmamız önemli.”  diyerek sonlandırdı.

 

 

AĞAOĞLU HOLDİNG DAHA ÖNCE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Sözcü'nün ulaştığı Ağaoğlu Şirketler Grubu yöneticileri bugünkü Milas eylem ve basın açıklaması ile ilgili olarak yarın yazılı basın açıklaması yapılacağı bilgisini verdi. Ağaoğlu Şirketler Grubu, Muğla’nın Milas ilçesinde yapacağı yaklaşık 30 bin kişilik kent projesine gelen tepkiler geçtiğimiz eylül ayında yazılı basın açıklaması yapmıştı.Açıklamada 4.8 milyon metrekarelik alanda yapılaşmanın yüzde 10’u geçmeyeceği geri kalan yüzde 90'lık kısmının ise yeşil alan, akıllı tarım alanları, peyzaj alanları, spor alanları, kültür ve sanat alanları ve çocuk oyun alanları olarak planlandığı açıklanmıştı.

 

KUŞ BİLİMCİ AKADEMİSYENLERLE ÇALIŞILACAK

Projede, Türkiye'nin en önde gelen mimar, mühendis, danışman ve akademisyen kadrosunun görev aldığı belirtilerek bölgedeki doğal yaşamla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Kuşların beslenmesi ve doğal yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm destekler yapılacaktır. Bu konuda alanında yetkin ornitolog (kuş bilimci) akademisyenler ile çalışmalar yapılmakta olup sadece önleyici değil, kuşların doğal hayatını geliştirici eylem planları hayata geçirilecektir. Sulak alanın değerini daha da öne çıkaracak ahşap seyir terası vb. çalışmalar yine uzmanların kontrolünde gerçekleştirilecektir.”

 

18 DELİKLİ GOLF SAHASI YAPILACAK

Projenin salt bir konut inşaatı şeklinde lanse edilmeye çalışıldığını ve bunun gerçeği yansıtmadığı belirtilerek “Oysa proje çocuk, genç, yetişkin ve ileri yaş tüm kesimlere hitap eden eğitim, kültür-sanat, sağlık, turizm, teknoloji, spor gibi birçok alt konsepti de içeren ve dünya standartlarında bir anlayışla tasarlanmaktadır. Ülkemizde bugüne kadar yapılmış en kapsayıcı ve insan odaklı projelerden birinin sorumluluğunu taşıyarak her adımımızı büyük bir dikkatle atmaktayız. Projede yer alacak 18 delikli golf sahası ile Milas bölgesi, bölgedeki diğer golf sahası yatırımları ile golf turizmi için önemli destinasyonlardan biri olma şansını yakalayacaktır. Golf turizmi bölge ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlayacaktır” denildi.

 

 

PROJE SUYUNU DENİZDEN, ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ÜRETECEK

Yapılacak projede, deniz suyu arıtılarak kullanım suyu elde edileceği ve kullanılan atık suyun tekrar arıtılarak yeşil alanların sulanmasının sağlanacağı bilgisi verildi. Açıklamada, projenin enerji ihtiyacının yenilenebilir güneş enerjisinden sağlanmasının planlandığı belirtilerek “Muğla – Milas Turizm Yerleşkesi atık suyun tekrar arıtılarak doğaya kazandırılacağı, kendi kendine yeten ve hatta faydaları açısından bölgeye katkı sağlayacak bir proje olacaktır” ifadeleri kullanıldı. Altyapı ve çevre ile ilgili yatırımların şirketin kendi kaynakları ile yapılacağı belediye ve kamuya hiçbir ek yük getirmeyeceği vurgulandı.

 

PROJE BÖLGE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKIDA BULUNACAK

Açıklama şu ifadelerle son buldu:“Şirketimiz Muğla–Milas Turizm Yerleşkesini, bölgeye yabancı bir dış yatırımcı gibi değil, bölgenin tüm gereksinimlerini bilen, doğasına, kültürüne, dokusuna sahip çıkan bir anlayışla geliştirmektedir. Proje tüm canlıların birlikte uyum içinde yaşayacağı bir habitat anlayışıyla gerçekleştirilecektir. Tamamlandığında Milas'ın eşsiz tarihi ve kültürel dokusunun değerini daha da parlatacaktır. Başta Muğla ve Milas olmak üzere tüm Ege'nin iftihar edeceği bir kazanım elde edilecektir. Bu konuda her türlü yapıcı eleştiriye, etkileşim ve fikre açık olduğumuzu tüm içtenliğimizle belirtmek isteriz. Çözüm ortağı olarak gördüğümüz ilgili yerel yönetimlerin, bölge sakinlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, akademik çevrelerin, haklı eleştirilerinin ve önerilerinin de tarafımızdan değerlendirileceğinin bilinmesini isteriz. Ortak bilinç çerçevesinde ve sürdürülebilirlik bakış açısıyla attığımız tüm bu adımlar, ülkemize katkı, çocuklarımız ve gençlerimizin geleceğine sahip çıkmak amacı taşımaktadır. Bu kapsamda, proje gelirlerinden, yerleşkemiz haricinde bölgenin korunması için yapılacak faaliyetlere ayrıca maddi destek sağlayacağımızı da taahhüt ederiz.”

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

Ayhan Eyikocak / 22-03-2022 17:22:00

Insan odaklı projelerden, doğa odaklı projelere önem vermek gerekiyor yaşamın devamı için... O bölgede şu an sayısını bilemeyeceğimiz canlı turlarının yuvası yaşam alanıdır.... Gelecek nesillere yaşam üretirler orada... suyunda toprağında. Boş alanlar degillerdir. Yatırımcıların cosmos filmini izlemelerini öneririm.



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI