Bugun...



Ağaoğlu’nun, flamingo cenneti Tuzla Sulak Alanına yapacağı kent projesine büyük tepki

Muğla’nın Milas ilçesinde, flamingoların cenneti olarak bilinen ve Doğal Park ilan edilen Tuzla Sulak Alanı’nı kenarına iş adamı Ali Ağaoğlu'nun yapmayı planladığı 30 bin kişilik kent projesine Milas ve Bodrumlu çevreciler sert tepki gösterdi.

facebook-paylas
Tarih: 29-08-2021 08:23

Ağaoğlu’nun, flamingo cenneti Tuzla Sulak Alanına yapacağı kent projesine büyük tepki

MUÇEP Sözcüsü Neşe Tuncer, “Ağaoğlu’nun yapmayı çalıştığı Turizm kenti Projesi imar planları 2013 yılına ait olup güncel değildir. Oysa ki zaten bu bölge Cumhurbaşkanlığı kararı ile Tuzla Doğal Sit Alanı ve Çevresi yeniden değerlendirilmek sureti ile kesin korunacak "Hassa Alan" olarak değiştirilmiştir. Tuzla Sulak alanı ve bölgesinin cehenneme dönmesine izin vermeyeceğiz, gerekli hukuki süreç başlatıldı” dedi.

 

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Köyü sınırları içerisinde yaklaşık 10 bin flamingo ile 170’e yakın kuş ve balık türünün yaşama alanı olan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Doğal Park ilan edilen Tuzla Sulak Alanı kıyısındaki 9.7 milyon metrekarelik alana ünlü iş adamı Ali Ağaoğlu ve ortakları tarafından yapılması planlanan yaklaşık 30 bin nüfuslu tatil kenti projesine Milas ve Bodrumlu çevreciler sert tepki gösterdi.

 

 

PROJENİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

 

Söz konusu alanın betona çevirecek projenin ÇED raporunun olumlu sonuçlandığını belirten MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Milas Sözcüsü Neşe Tuncer  yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı 

"2 Haziran 2021 Tarihinde askıya çıkan, Muğla ili Dörttepe Köyü Mevkii 'nde Akdeniz İnşaat Eğitim Hizmetleri A.Ş. tarafından planlanan Turizm Kenti Projesi Nihai ÇED Raporu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararı, Net Holding'in 25 Ağustos'ta yaptığı KAP bilgilendirmesiyle tekrar gündeme geldi. Proje geçmişi en az 15 yıl. Ağaoğlu yaklaşık 10 bin dönüm araziyi Net Holding'ten hasılat paylaşımı esaslı satın alarak bir "turizm kenti" inşa etme sürecine başladı. ÇED olumlu kararının açıklamasıyla birlikte, TMMOB ve Muğla Cevre ve Ekoloji Politikaları (MUÇEP) Derneği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Muğla İdare Mahkemesi'nde kararın iptali talebiyle dava açtı. İptal davasına konu ÇED raporu dikkat çekici pek çok hata ve yanlış bilgi içermektedir”

 

 

PLANLANAN TURİZM KENTİNİN BİLGİLERİ VE İMAR PLANLARI GÜNCEL DEĞİLDİR

 

Tuncer açıklamasının devamında, ÇED olumlu kararına konu olan arazi Milas Tuzla sulak alanı (Hassas Bölge), Havza ve Tampon Bölgesi üzerinde yer aldığını ve bu nedenle plan, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Türkiye'nin taraf olduğu, Ramsar, Bern gibi uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini belirterek, “Planlanan Turizm Kenti Projesi Nihai ÇED Raporu'na dayanak olarak sunulan belge ve imar planları güncel değildir. Projenin bütçesi bile 2013 yılı dolar kuru ile hesaplanmıştır. Bu bölge 2012'den beri Turizm merkezi statüsü taşımamaktadır. Oysa Milas Tuzla bölgesi sulak alanı turizm bölgesi gibi ifade edilerek bir kent planlaması yapılmış, bölgenin yasal statüsü görmezden gelinerek yatırım teşviklerinden yararlanmak için haksız kazanç elde etmenin zemini hazırlanmaktadır” dedi.

 

 CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN KESİN KORUNACAK ALAN İLAN EDİLDİ

 

MUÇEP Milas Sözcüsü Neşe Tuncer açıklamasını şöyle tamamladı "26 Haziran 2021 Tarih 31523 sayılı 4167 Karar sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Muğla İli Milas İlçesi Tuzla Doğal Sit Alanı ve Çevresi yeniden değerlendirilmek sureti ile Kesin korunacak Hassa Alan olarak değiştirilmiştir. 29 Haziran 2019 tarihinde kesinleşen imar planının da yeni belirlenen Kesin Korunacak Hassa Alan sınırlarına göre revize edilmesi gerekmektedir. Milas Tuzla Sulak alanı flora ve faunasi çok zengin, bir o kadar da kırılgan. Bu zengin ekosistemin korunması gerekirken, bir talan projesine dekor olarak düşünülmesi vicdanımızı yaralıyor. Bu proje başladığı andan itibaren hem doğal su kanallarını tıkamak ve hem de ilaçlama yapılmak sureti ile Milas Tuzla Sulak alanını hızla yok edecektir. Sulak alanların kasten veya dolaylı olarak kurumasına sebep olmak kanunen yasaktır ve suçtur. Eski hale getirilmesi zorunluluğu vardır. Fakat böylesi bir projenin yapılmasından sonra Tuzla Sulak Alanının eski hale getirilmesi mümkün olmayacaktır. Önümüzdeki günlerde proje, dava ve Tuzla hakkında kapsamlı bir basın toplantısı yaparak çok daha detaylı bilgi vereceğiz” 

 

 

MİNARE ÇALINMIŞ, KILIFTA HAZIRLANMIŞ AMA…

 

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise yaptığı açıklamada “Son olarak doyumsuzluğun ve talanda sınır tanımazlığın göz diktiği bölge Mandalya Körfezi. Milas-Bodrum arasında kalan bölgenin toplamı 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğünde. Bodrum için adeta imar planı değil, idam fermanı özelliği taşıyan proje hayata geçerse burasının 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşacak. Projenin iki ortağından birisi Ali Ağaoğlu, diğeri ise Besim Tibuk. Besim Tibuk bölgede özerk inşaat cumhuriyeti girişimini 1990’da başlatıp, arazi topluyor. Ancak karşısına hukuk, yasalar ve yönetmelikler çıkıyor. Doğal olarak bunları aşmak ancak merkezi iktidarın imtiyazı ile mümkündü. Bu çaresizlik anında aranan kan AKP’nin inşaat prensi Ali Ağaoğlu’nda bulundu” dedi.

 

BU PROJE FLAMİNGO CENNETİ KÖRFEZİ ÇÖL HALİNE GETİRİR

 

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Karahan, rant girişiminin en tehlikeli taraflarından birisinin körfezi çölleştireceğini belirterek şu ifadelere yer verdi "Milas ve Bodrum’a su sağlayan 3 baraj var: Mumcular, Geyik, Akgedik. Bu barajlar henüz verili koşullarda yetersiz kalırken bu proje aynı zamanda kuraklığa davetiyedir. İnşaattan çıkarılacak hafriyat 1 milyon 337 bin 448 ton olarak hesaplanıyor. Bu dahi betonlaşmanın ne olacağı konusunda net fikir vermektedir. Zaten Tibuk-Ağaoğlu ortaklığı burada 30 000 kişilik yeni bir kenti inşa etmeyi hedeflediğini ifade etmektedir. Bölgede 200 kuş türünün yaşamı tehlikeye girecek. Bunun dışında yapılaşmanın söz konusu olduğu alanda arkeolojik sit alanları var. Cindye arkeoloji alanı ve 1 kilometre uzakta yer alan Bargylia arkeoloji alanı bunlardan bilinenleri. Projenin resmi adı 'Milas-Bodrum Tuzla Gölü Turizm Merkezi' Getirisi 2 ortak tarafından milyar dolarlarla ifade edilen bölgede yaslar ve hukuk arkadan dönülerek kadükleştirilmek istenmiş. Söz gelimi 'Golf ve Turizm Kompleksi Alanı kapsamı içerisinde, Golf Alanları, Golf Okulu ve Klinikleri, Spor ve Rekreasyon, Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi, Kongre ve Toplantı Merkezi, Konut, Otel, Motel, Apart Otel, Tatil Köyü ve Ticaret' kullanımları yer alacaktır. Söz konusu kullanımlar plandaki amacı dışında kullanılamaz ve yapıların münferit olarak satışı yapılamaz” ibaresi, '…Golf ve turizm kompleksi alanı kapsamında yapılacak konut alanların Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde bağımsız bölüm olarak ayrı mülkiyet, irtifak ve intifa hakkı tesis edilebilir' eklemesi ile geçersiz hale getirilmiştir. Bununla satış yolu da açılmış oldu” 

 

 

NİYETİNİZİ BİLİYORUZ, İZİN VERMEYECEĞİZ!

 

Karahan açıklamasının sonunda ise, “Ankara’daki yanlış hesabın, Bodrum’dan geri döneceğini belirtmek isteriz. Minareyi Ankara’da çalmışlar. Kılıfı da orada hazırlamışlar. Bu sadece Bodrumlular için, bir sorun değildir. Tüm ülkenin, ülkesine düşkünlerin sorunudur. Bizler paranın saltanatının projelerini sellerden, depremlerden, yangınlardan, felaketlerden iyi tanırız. Bu açıkçası bizler açısından bir varlık-yokluk sorunudur. Kuşları, sansarları, tepeli pelikanları, ağaçları, flamingoları, arkeolojik sit alanlarını, yer altı su kaynaklarını yani hayatın kendisini bu vicdansızlığa teslim etmeceğiz. Tibuk-Ağaoğlu’na şunu iletiyoruz: ‘Niyetinizi biliyoruz. İzin vermiyoruz’ diyoruz. Dost, düşman da bilsin ki hukuki platformlardan, siyasal kanallara değin her zeminde bu yıkım projesiyle mücadele edeceğiz. Kazanan insan, doğa, sulak alanlar, ormanlar, kuşlar olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

AĞAOĞLU PROJEYİ 2017'DE ÇİNLİ ORTAKLARI İLE BİRLİKTE AÇIKLAMIŞTI

 

Ali Ağaoğlu 2017 yılında arazide Çinli yatırımcılarla inceleme yaptıktan sonra açıklama yapmış ve  “Bodrum’daki 12 Milyon metrekarelik büyük arazimizin üzerinde Hong Konglu ve Çinli Yatırımcılar ile 12 ay yaşayacak bir turizm şehri yapmak için görüşüyoruz. Hong Kong ve Çin’in en büyük yatırımcıları ile bir haftadır görüşmeler sürüyor. Bodrum’daki araziye hayran kaldılar. İstanbul’da detayları konuştuk ve ön protokol imzaladık” demişti.

Ağaoğlu açıklamasının devamında ise “Dünyanın ilgisini çekecek bir turizm şehri konsepti geliştiriyoruz. Projenin içerisinde, golf sahaları, oteller, rezidanslar, villalar, üniversite, okul, ofisler, ticari alanlar, fuar alanı, teknopark, sağlık tesisleri ile çeşitli rekreasyon alanları başlı başına “12 ay yaşayacak bir turizm şehri”.  Burada konsepti, mimari tasarımı ve arazinin büyüklüğü ile Avrupa’nın en büyük turizm şehrini inşa etmeyi planlıyoruz. Bodrum’da sadece uluslararası yatırımcı değil yerli yatırımcıları da hedefliyoruz. Bodrum’u yeni bir Cannes ve yeni bir Miami yapacak çalışma içerisindeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

 

BAKANLIĞIN ASKIYA ÇIKAN AÇIKLAMASI

 

30 Ocak 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından dağıtımı yapılan ve askıya çıkan 1/25000 ölçekli Yenişehir-Güllük-Akbük Çevre Düzeni Planı Plan Notu’nda şunlar belirtildi.

“Golf ve Turizm Kompleksi Alanı kapsamı içerisinde, Golf Alanları, Golf Okulu ve Klinikleri, Spor ve Rekreasyon, Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi, Kongre ve Toplantı Merkezi, Konut, Otel, Motel, Apart Otel, Tatil Köyü ve Ticaret kullanımları yer alacaktır. Söz konusu kullanımlar plandaki amacı dışında kullanılamaz ve yapıların münferit olarak satışı yapılamaz.”

O notun sonuna şu cümle eklendi: “…Golf ve turizm kompleksi alanı kapsamında yapılacak konut alanların Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde bağımsız bölüm olarak ayrı mülkiyet, irtifak ve intifa hakkı tesis edilebilir.”

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI