Bugun...



Yalıkavak: Karşı çıkmazsak yarın çocuklarımıza söyleyecek yalan bulamayacağız

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Akdeniz foklarının barınma alanı olan Tilkicik Koyu’na yapılacak marina ve otel inşaatının yarın düzenlenecek ÇED Halkın Bilgilendirilme Toplantısı öncesi bölgede yaşayanlar ve çevreciler tepki gösterdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 14:22:15 Tarih: 20-12-2020 14:57

Yalıkavak: Karşı çıkmazsak yarın çocuklarımıza söyleyecek yalan bulamayacağız

Akdeniz foklarının barınma alanı Tilkicik koyuna marinaya sert tepki

Yalıkavaklı Kaptan Halil Aktaş “Pandemi döneminde ne aceleleri var ÇED toplantısı için. Yalıkavak’ta zaten bir marina var, ayrıca Akdeniz foklarının mağaralarının bulunduğu bir koya marina ve otel yapmaya çalışmak doğayı katletmekten başka bir şey değil, heryeri marina ve otel ile doldurursanız doğal yaşamı yok ederseniz önce canlılar sonra insanları öldürürsünüz” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz foklarının barınma yavrulama ve yaşama alanı olan Tilkicik Koyu’nda Kızılada Yönetim Otelcilik Turizm ve İnşaat Yatırım A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Kızılada Yat Limanı ve Otel Projesi ile ilgili yarın düzenleneceği açıklanan ÇED Halkın Bilgilendirme Toplantısı’na yöre halkı ve çevreciler sert tepki gösterdi.

 

ALİ BABA FOKU’DA ORADA YAŞIYOR

 

Fenerbahçe Kulübü eski başkanlarından Ali Şen’in yazlığının bulunduğu koyda , Ali Şen bir Akdeniz foku tespit etmiş ve evinin yanında barına foka Ali Baba adını vermişti.

 

 

BU MARİNAYA TEPKİ GÖSTERMEZSENİZ ÇOCUKLARINIZA SÖYLEYECEK YALAN BULAMAYACAKSINIZ

 

Yaklaşık 20 Akdeniz fokunun yaşadığı koyda İki yılda bitirilmesi planlanan 60 yat kapasiteli marina ve 120 yataklı otel projesi için kepki gösteren Geriş muhtarı Hayrullah Kayacan “2000’li yılların başında yapılan yalıkavak’taki ilk marina  için Greenpeace üyeleri ile birlikte o zaman 5 bin imza toplamıştık. Bölgede yaşayan kimse marina yapılmasını istemiyordu. Yüzbinlerce hafriyat dökerek denizi doldurdular ve marinayı yaptılar. Şimdide ikinci bir marina için yine halktan onay istenecek. Toplantı ve gösteri yasaklarının olduğu bir dönemde bu toplantıyı yarın yapacaklar. Tepkimizi göstermezsek, Tilykicik koyunu yok edecek bir marinaya onay vermiş olunacak ve bu işgallerin sonu gelmeyecek, sizlerde çocuklarınıza söyleyecek bunu anlatacak hiçbir yalan bulamayacaksınız” diyerek çağrıda bulundu.

 

 

ACİL OLARAK YASAL SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ

 

Hukukçu Mehmet Çilsal ise ÇED toplantısının sadece bir kılıf uydurma olduğunu belirterek “İnşaatları yapıp bitirip projeyi onaylayıp ÇED raporu almaya çalışıyorlar. Bu ÇED toplantısıda evrakları tamamlama gibi bir şey, bu konuda yasal süreci acil olarak başlatmak için ve en azından yarın düzenlenecek ÇED toplantısını pandemi yasalarına aykırı olduğu için yapılmamasını sağlamaya çalışacağız. Yeter artık Bodrum’un denizinden koylarından ve en önemlisi doğal yaşamın temiz denizlerimizin simgesi olan Akdeniz foklarının barınma alanı olan koylardan ellerini çeksinler” dedi.

 

 

 

AKDENİZ FOKLARINI BİR DAHA GÖREMEZSİNİZ

 

Yalıkavaklı çevreci , kaptan ve aktivist Halil Aktaş “Yalıkavak artık yapılaşmaya kapatılmalı. Hele marina gibi denizi doldurup denizin kirlenmesine %100 etkisi olan marinanın Tilkicik koyuna yapılması, deniz canlılarının katliamı, katili olacaktır. Önceden yapılmış restorantların, otellerin, beachlerin, birer birer kapanmasına sebep olacaktır.Azda olsa halkın denize girebildiği küçük balıkçıların, amatör balıkçıların yok oluşu olacaktır. Şimdi bunlar diyecekler, Yalıkavak canlanacak, tanınacak, zararımız olmayacaktır. Süslü laflar, güzel projeler, insanlara iş imkanı sağlayacak diyecekler. Kesinlikle doğru söylemezler. Bir kere ruhsatını alsınlar ondan sonra bak değişikliklere, bunları marinada görüyoruz, yaşıyoruz. Şimdi mini bir tekne bağlama yeri gibi gösterseler de 3 yıl sonra 500 yataklı, 800 yataklı lüks bir AVM’ye dönüştürürler. 50 yıllık denizcilik hayatımda denizin üstü kadar, dibini de bilen süngerci dalgıcıyım. Saatlerce deniz canlılarıyla yaşadım, onların dünyasında. Pandemi döneminde ne aceleleri var ÇED toplantısı için. Yalıkavak’ta zaten bir marina var, ayrıca Akdeniz foklarının mağaralarının bulunduğu bir koya marina ve otel yapmaya çalışmak doğayı katletmekten başka bir şey değil, marina yapılırsa fok yerine yatları görürsünüz, her yeri marina ve otel ile doldurursanız doğal yaşamı yok ederseniz önce canlılar sonra insanları öldürürsünüz” diye konuştu.

 

Halil Aktaş açıklamasının devamında ise şunları söyledi:

Bana kimse marinalar zararsızdır diyemez. 50 yıllık denizcilik hayatımda denizin üstü kadar, dibini de bilen süngerci dalgıcıyım. Saatlerce deniz canlılarıyla yaşadım, onların dünyasında. 

Tilkicik koyu yüzlerce deniz canlısının üreme, beslenme, barınma koyu. Fokların en fazla barındığı yerlerden. Deniz dibinin taşlık, yosunluk olması nedeniyle canlıların üreme alanı. Orfozun, lahozun, Halil Ağa’nın (kaya levreğinin) bulunduğu yerler, sarıgöz, çipura, sarpa, kefal, turna barbununun en fazla olduğu koydur.Ahtapot, kalamar, pina deniz böcekleri velhasıl egenin her canlısını bulabilir, görebilirsiniz. Deniz kaplumbağalarına sıkça rastlayabilir, yunusların dansını görebilirsiniz. 

Deniz süngerinin kalitesi melat kaba cinsinin bol olduğu koydur burası. Eskiden süngere ayrılmadan önce bu sahayı acemi dalgıçları eğitmek için kullanırdık. 

Marina yapılırsa bunlar yok olacak. Yalıkavak’a faydası olmaz daha zararı olur. Rantçılar çoğalır, trafik sorunu, alt yapı sorunu, su sorunu, var olan sorunlar daha da artar. Bu gibi yatırımlar geri dönülmez hatalardır. Yolların çukuruna, evlerin balkonuna, p atlayan borulara duyarlı olan arkadaşlarımız birazda bu gibi sorunlarla ilgilense. Bunlar siyaset üstü olmalı..

 

 

 

Projede yer alacaklar:

 

Proje alanında kıyı sahasında ve geri sahada hali hazır durumda

6 Adet Konaklama Alanı (Geri Sahada)

Yeme İçme Alanı (Geri Sahada)

Havuz Alanı (Geri Sahada)

Arıtma Tesisi (Geri Sahada)

Jeneratör Alanı (Geri Sahada)

Ahşap İskele-1 (Kıyı Alanında)

Ahşap İskele-2 (Kıyı Alanında)

Yer almaktadır.

 

Kızılada Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi kapsamında ise ana ünite olarak

Kazıklı Dalgakıran

Su İçi Beton Rıhtım

4 Adet Ahşap İskele (2 Adeti Alanda Mevcut),

Otel (64 Odalı)

Otopark Alanı

Yeme-İçme Alanı (Alanda Mevcut),

Yüzme Havuzu (Alanda Mevcut),

Atık Kabul Tesisi

Yönetim Binası

6 Adet Kabana

Yer alması planlanmaktadır

 

***Proje alanının geri sahasını oluşturan 592 ada 1 sayılı parselin tapu alanı 10.468,15 m2 ‘dir.  üç çıpalı yat limanı olarak planlanmaktadır. kıyı kenar çizgisinin deniz tarafından planlanan toplam yapı alanı 2.238,00 m2’dir. Bu bağlamda toplam proje alanı 12.706,15 m2’dir.

 

 

***Kızılada Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi kapsamında 2.238,00 m2 deniz alanı kazanımı bulunmaktadır.

 

 

***Projesi’nin arazi hazırlık ve inşaat aşamasının 2 yıl içerisinde tamamlanması, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olması planlanmıştır

 

 

***Kızılada Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi farklı boy ve özellikte 50 adet yat (limanı

aynı anda kullanabilecek şekilde), ilave 4 adet yat (yaz aylarında) olmak üzere toplam 54

adet tekne/yata hizmet verecek şekilde projelendirilmiştir.

 

***Otelin planlandığı alanda mevcut durumda inşası tamamlanmış 6 adet konaklama

alanı bulunmaktadır. Konaklama alanlarının her biri 250 m2 alana sahiptir.

 

 

***Konaklama alanlarının inşasına 2018 yılı Aralık ayında başlanmış olup 2019 yılı

Mayıs ayında inşası tamamlanmıştır. Konaklama yapıları izinsiz yapılmış olup İmar Barışı

kapsamında gerekli başvurular yapılarak yapı kullanım izinleri alınmıştır. Bu konaklama

alanları ÇED aşaması sonrasında yıkımı planlanmakta olup yerine otel inşası

gerçekleştirilecektir.

 

***Proje alanında mevcut durumda 2 adet güneşlenme yüzme amacı ile inşası

tamamlanmış ahşap iskele bulunmaktadır. Bu yapılar izinsiz yapılmış olup İmar Barışı

kapsamında gerekli başvurular yapılarak yapı kullanım izinleri alınmıştır.

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI