Bugun...



Besa ÇED Toplantısında gerginlik “Pandemi kuralı yok, yasa yok, inşaat bitmiş, sahil yağmalanmış, doğaya zarar verilmiş, neyin ÇED’ini yapıyorsunuz”

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yapımına 5 yıl önce ÇED raporu alınmadan başlanan ve geçtiğimiz halde mahkeme tarafından ÇED raporu alınması zorunlu kararı verilen turistik tesis inşaatı için düzenlenen toplandı gergin anlara neden oldu. Çevrecilerin pandemi yasakları nedeni ile ertelenmesini istediği toplantı öncesi yaşanan sert tartışmalara jandarma engel oldu.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 14:28:27 Tarih: 18-12-2020 19:28

Besa ÇED Toplantısında gerginlik “Pandemi kuralı yok, yasa yok, inşaat bitmiş, sahil yağmalanmış, doğaya zarar verilmiş,  neyin ÇED’ini yapıyorsunuz”

ANTERHABER- ÖZEL: Bir saatlik tartışma sonrası toplantı yapılamadı. Hukukçu Mehmet Çilsal “Burada bir komedi oynanıyor ve bizleri dahil etmeye çalışıyorlar, inşaatı yüzde 90 bitmiş, mahkeme kararına rağmen hazine arazileri yağmalanmış doğa ve deniz katledilmiş, proje bitmiş bunlar ÇED raporu peşindeler” dedi.

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan Mahallesi Çetili Mevkii'ndeki 150 dönüm arazi üzerine Besa  Marin Turizm Yatırımları A.Ş. tarafından 5 yıl önce başlanan  The Bo Viera Turistik Tesisleri Projesi'nin ÇED toplantısı bugün öğle saatlerinde Küçükbük Mahallesi'ndeki bir restoranda düzenlenmek istendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Selda Gürbüz ve Çevre Mühendisi  Gökhan Bozkurt tarafından düzenlenmek istenilen ve ÇED raporunu hazırlayan Sistem mühendislik Danışmanlık limited Şirketi'nin yöneticisininde bulunduğu toplantı için gelen Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, hukukçu Mehmet Çilsal, Gündoğan Peynirçiçeği Gönüllüleri Derneği Sema Höcek, Mimarlar Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gamze Türk ile 40'a yakın çevreci tepki gösterdi.

 

 

PANDEMİ KURALLARI NEDENİYLE TOPLANTININ İPTALİNİ İSTEDİLER

 

STK temsilcileri ve çevreciler pandemi kuralları nedeni ile halkın önemli bölümünün gelmediğini, gelemediğini  ve toplantının yapılacak yerinin fiziki şartlara uygun olmadığını ayrıca pandemi yasasına göre tüm  toplantıların yasaklandığını belirterek toplantının ertelenmesini istediler. Toplantının yapılmasında ısrar edilince tartışma yaşandı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz "Pandemi nedeni ile biz kent konseyi olarak kenti ilgilendiren birçok toplantıyı yapamıyoruz. Burada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri oldu bittiye getirerek toplantıyı düzenlemek istiyorlar. Bu inşaat 5 yıldır yapılırken denize binlerce kamyon moloz dökülürken, hazine arazileri yağmalanırken neredeydiniz, inşaat bitti şimdi ÇED raporu almaya çalışıyorlar, çevrenin yok edildiği bölgede bunlar ÇED raporu almanın peşindeler üstelik pandemi döneminde " dedi.

 

 

BURADAKİLERİN BİRİSİNDE VİRÜS ÇIKARSA DAVA AÇACAĞIZ

 

Gündoğan Peynirçiçeği Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek "Bu inşaat 5 yıldır devam ediyor ÇED toplantısı sizin aklınıza yeni mi geldi ? Bu pandemi döneminde yasaklar nedeniyle ÇED toplantısının düzenlenemeyeceğini ve halk sağlığının tehdit altında olduğunu söyledik, bu konuda haftalar önce dilekçe verdik. Toplantı ertelensin, dedik. bu oyuna alet olmayacağız. Bugün buraya gelenlerden birinde virüs çıkması durumunda siz resmi yetkililerin hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

 

 

GERGİNLİĞİ JANDARMA ÖNLEDİ.

 

Toplantı yerinde gerginliğin artması maske ve mesafe kurallarının kaybolması üzerine jandarma ekipleri toplantıya müdahale etti. Herkesin sosyal mesafeye uyması konusunda sık sık uyarılarda bulundu. Toplantının yapılmaması için sert tartışmalar yaşanan restoranda konuşan hukukçu Mehmet Çilsal "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir bölümünü usulen yıktığı ve 5 yıldır devam eden inşaat bitme aşamasına geldi. Geçtiğimiz şubat ayında yapımı devam eden 180 yataklı otel, 317 lüks villa 2 bin metrekare inşaat alanının bulundu 150 dönümlük yer için ÇED raporu alınmadığı için inşaat mahkeme tarafından durduruldu ve ÇED raporu alınmalı kararı verildi. Mahkemenin ÇED raporu alınsın dediği yerde ne yazık ki inşaatlar 9 aydır bütün hızıyla devam etti. Şimdi burada bir hukuk garabeti yaşanıyor. Yapan yapmış, doğa katledilmiş, hazine arazileri yağmalanmış, iş kılıfına uydurulmaya çalışılırken yetmedi birde halkın sağlığı tehdit edilerek ÇED toplantısı yapılmaya çalışılıyor, resmen suç işleniyor" diye konuştu.

 

 TOPLANTIYI BAKANLIĞIN TALİMATI İLE YAPMAK ZORUNDAYIZ

 

Yaklaşık bir saat süren tartışma sonunda çevreciler toplantının ertelenmesi kararını aldırdı. Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Selda Gürbüz "Biz bakanlığın talimatını uygulamak ve ÇED toplantısını yapmak halkı bilgilendirmek için buraya geldik, görevimizi yapıyoruz" demekle yetindi.

 

 

ÇED BAŞVURU DOSYASINDAKİ BİLGİLER ÖZETLE ŞÖYLE:

 

Dosyaya konu olan proje Muğla ili, Bodrum ilçesi, Türkbükü Mahallesi, Hebil

Mevkiinde Besa Marin Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından planlanan, turizm kompleksi olan

“THE BO VIERA” Projesidir. Proje kapsamında 90 odalı turizm konaklama tesisi (otel) ile

317 adet konut yer alacaktır.

 

“Turizm Kompleksi” projesi için toplam ÇED alanı 149.892,20 m² olacaktır.

 

Proje kapsamındaki yapıların inşası için gerçekleştirilecek iş ve işlemler aşağıda

özetlenmiştir.

-Yapı temel hafriyatlarının yapılması,

-Temelin atılması ve kaba inşaat işlerinin yapılması,

-Beton dökülmesi,

-İnce işlerin ve dekorasyon işlemlerinin yapılması,

-Cephe kaplamaları,

-Mekanik ve elektrik tesisat işleri,

-Otomasyon ve aydınlatmaların yapılması,

-Yapı içlerinin giydirilmesi (her bölüm için gerekli olacak aksesuarların montajı),

-İnşaat işlerinin tamamlanması,

-Alt yapı ve çevre düzenlemesi işlemlerinin tamamlanması,

-Peyzaj çalışmaları,

-İşletmeye alma ve hizmete geçiş

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI