Bugun...



Sinpaş'ın "ÇED gerekli değildir" kararı mahkemece iptal edildi

Marmaris'te yapımı devam eden Sinpaş resort otel ve devre mülk projesi için Muğla Valiliği tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararı mahkemece iptal edildi.

facebook-paylas
Tarih: 04-08-2022 18:22

Sinpaş'ın

Marmaris'in İçmeler Kızılbük mevkiinde yapımı devam eden Sinpaş resort otel ve devre mülk projesine Muğla Valiliği tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararı iptal edildi. Muğla 3. İdare Mahkemesi, açılan davada, proje için olumsuz görüş bildiren bilirkişi raporunu kararına dayanak yaptı.

 

KARAR OY BİRLİĞİ İLE...

Sinpaş Kızılbük GYO'nun, içinde 205 otel odası, 1407 devre mülk, yat yanaşma yeri, alışveriş merkezi, kaplıca, aqua park gibi tesislerin bulunduğu projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için Marmaris Kent Konseyi ve yurttaşlar tarafından Muğla 3. İdare Mahkemesinde dava açıldı.

Muğla Barosu, Türkiye Ormancılar Derneği, Ekoloji Kolektifi gibi müdahil kurumların bulunduğu davada mahkeme, yargı sürecinde hazırlanan bilirkişi raporuna şirket ve Bakanlık tarafından yapılan itirazları kabul edilebilir bulmadı. Raporun hükme esas alınabileceğine hükmetti.

Mahkeme heyeti, oybirliği ile aldığı kararında, projenin çevreye olumlu ve olumsuz etkilerinin ve olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

KARARIN BELLİ BAŞLI GEREKÇELERİ

Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planın hükümlerine aykırı bir biçimde proje kapsamında yapımı planlanan 1407 Adet Devremülk (Konut) Projesinin yaratacağı ek nüfus ve bununla ilgili gerekli altyapının olmadığına vurgu yapılan kararda şu noktaların altı çizildi:

Bölgede korunması gereken endemik türlerin olduğu, buna rağmen alanda yaşayan canlı tür ve çeşitliliği bakımından yeterli bilimsel araştırma yapılmaması.

Alandaki canlıları doğal yaşamına zarar verilerek tahribata uğratılmış olduğu, ayrıca proje sahibi şirket tarafından verilen tüm taahhütlere rağmen bu alanda yaşayan canlıların korunmasına ilişkin gerekli herhangi bir önlem alınmadığı.

 

Tüm bunların biyolojik ve çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribine, bozulmasına ve yok olmasına neden olacağı.

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün uygun görüşünün alınmaması.

 

Proje için yapılması zorunlu olan yol, kanalizasyon, su isale hattı, enerji nakil hattı gibi altyapı tesislerin Marmaris Milli Park sınırları içinde yapılacağından, bunlarla ilgili Marmaris Milli Park Müdürlüğü görüşlerinin alınmaması.

 

Mahkeme heyeti projenin Çevresel Etki Değerlendirmesine Tabi Projeler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek proje için verilen "ÇED gerekli değildir" kararında hukuka uyarlık bulunmadığını belirtti.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI