Bugun...



Flamingo cenneti Tuzla Sulak Alanı’nı hafriyat ve dolgu yaparak çöplüğe çevirdiler

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde binlerce flamingo ve 100’e yakın kuş ve balık türünün barınma alanı olan ve Korunması Gereken Hassas Bölgeler Kapsamında yer alan Tuzla Sulak Alanı ve Tabiat Parkının içi yüzlerce kamyonla hafriyat ve moloz doldurularak yollar ve dolgu alanları yapıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 10-04-2024 22:05:17 Tarih: 10-04-2024 18:40

Flamingo cenneti Tuzla Sulak Alanı’nı hafriyat ve dolgu yaparak çöplüğe çevirdiler

Bölgede yetkililerle inceleme yapan Yaban Hayatı Eylem Grubu Başkanı Emekli Büyükelçi Süha Umar “Milas-Bodrum ve Manisa Milli Parklar Müdürlüklerinin vermediği dolgu iznini Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden almışlar. Ankara’da oturduğu yerden buranın önemini ve değerini bilmeyenler, sadece çay içemiyorum bu nedenle dolgu yapmak istiyorum, diyen firmaya izin vererek yüzlerce dönüm sulak alanı moloz ve hafriyat ile doldurdu, burada bir doğa kıyımı yaşanıyor ve suç işleniyor” dedi.

 

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Korunması Gereken Hassas Bölgeler Kapsamı’na alınan flamingoların cenneti Tuzla Sulak Alanı Ve Tabiat Parkı’nın moloz ve hafriyatlarla yollar yapılarak dolgu alanına çevrilmesi çevrecilerin ve uzmanların sert tepkisine neden oldu.

YÜZLERCE DÖNÜM ALANA MOLOZLARLA DOLGU YAPILDI, SULAK ALAN CENNETİ CEHENNEME DÖNDÜ

Her yıl yaklaşık on bin flamingonun barındığı yüze yakın kuş ve balık türünü bünyesinde barındıran sulak alanda Yaban Hayatı Eylem Grubu Başkanı Emekli Büyükelçi Süha Umar yetkililerle inceleme yaptı,   açıklamalarda bulundu.

Umar, Tuzla Sulak Alanı’nın uluslar arası Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme gereğince  korunması gereken önemli sulak alan ilan edildiğini belirterek “Burası başta binlerce flamingonun olmak üzere  yüzlerce balık ve canlı türünün barınma alanıdır, yuvasıdır. Son aylarda burada yapılan hafriyat ve molozlarla yolların yanı sıra sulak alanı içerisine yüzlerde dönüm dolgu yapılmıştır. Buranın önemini bilen Milas- Bodrum ve Manisa Milli Parklar Müdürlüğü’ne izin almak için müracaat eden bir şirket bu izni alamamıştır. Ancak işi Ankara’dan bitirmiştir. Yani korunması gereken sulak alana Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkisi olmamasına rağmen, dolgu yapabilirsiniz izni vermiştir” diye konuştu.

ŞİRKET YETKİLİSİ ÇAY İÇMEK İÇİN YÜZLERCE ALANA DOLGU YAPMIŞ

Süha Umar sulak alanını yanında tapulu arazisi bulunan bir şirketin yetkilisinin Milli parklar Genel Müdürlüğü’ne “Arazimde çay içemiyorum o nedenle dolgu yapmak istiyorum, teklifine olumlu yanıt vermesinin tiraji komik olduğunu belirterek “Yetkililer sulak alanın ortasına izin vermekle hem yönetmelikleri hem yasaları çiğneyerek suç işliyorlar. Adam çay içmek sulak alanı molozlarla doldurmaktan bölgenin coğrafyasını değiştirmekten çekinmiyorlar, yetkililer göz göre göre burada suç işliyor. Bu yanlış karardan acilen dönülmesi ve dolguların kaldırılması gerekir “ dedi.

YAPILAŞMA VE DOLGULARLA SULAK ALANLARI KAYBEDİYORUZ

Emekli Milli Parklar Mühendisi Erdinç Uyar ise “Bu tür dolgularla, dolgu alanlar üzerine yapılan kaçak binalarla sulak alanların kaybediyoruz. Binlerce flamingo ve denizle bağlantısı olduğu için yüzlerce kuş ve balık türünün yaşam alanları yok oluyor. RAMSAR söyleşmesinin tüm kuralları burada ihlal ediliyor çünkü burası flamingoların bölgedeki ender yaşam alanlarından önemli bir yer. Sulak alanı yavaş yavaş kaybediyoruz. Bir an önce sulak alanlar yönetmeliğine harfiyen uyulmalı” diye konuştu.

 

 
 
 
 
 
 
 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI