Bugun...



ÇYDD Bodrum Başkanı Ulusoy “Köy enstitüleri kapatılmasaydı laik üretken eğitim ruhu yok olmazdı”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 84. yıldönümü nedeniyle eski Bodrumlu Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in büstü önünde bir anma töreni gerçekleştirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 18-04-2024 16:22:28 Tarih: 18-04-2024 11:39

ÇYDD Bodrum Başkanı Ulusoy “Köy enstitüleri kapatılmasaydı laik üretken eğitim ruhu yok olmazdı”

Çağdaş  Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 84. yıldönümü nedeniyle dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in büstü önünde bir anma töreni gerçekleştirdi. Törende konuşan ÇYDD Bodrum Şubesi Başkanı Meltem Ulusoy “Köy enstitüleri kapatılmasaydı belki süreç içinde bu enstitüler de bazı değişimlere uğrardı ama laik, üretken eğitim ruhu yok olmazdı. Açılmaları aydınlık günler için büyük umut olan enstitülerin kapanışı ise laik, üretime yönelik, ezberden uzak eğitime büyük darbe olmuştur.” Dedi.Konuşmacılar enstitülerin kapatılması ile Türkiye’nin yolunun saptırıldığın ifade etti.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ÇYDD Bodrum Şubesi üyeleri ve emekli öğretmenler Köy Enstitüleri’nin kapatılmasını  dönemin  Milli Eğitim Bakanı  Hasan Ali Yücel’in büstü önünde tepki gösterdi.

ENSTİTÜLERİN KAPATILMASI EZBERDEN UZAK EĞİTİME BÜYÜK DARBE OLMUŞTUR

Dernek Başkanı Meltem Ulusoy, çeşitli STK temsilcileri, Bodrum Belediyesi Meclis üyeleri, ÇYDD Bodrum Şubesi üyeleri ve gençlerin katıldığı törende konuşan Ulusoy, aslında kutlama günü olması gereken 17 Nisanların ne yazık ki bir anma gününe dönüştüğünü belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti; “Atatürk Kurtuluş Savaşı sırasında 1921’de toplanan ilk Eğitim Şurası’nın açılısını cepheden gelerek yapmış ve yaptığı konuşmada asıl savaşın şimdi, eğitim cephesinde başladığını söyleyerek eğitime verdiği öneme ve değere vurgu yapmıştır. Ardından gelen Eğitim Birliği Yasası, laiklik maddesinin anayasa girişi ve harf devrimi Köy Enstitüleri’nin kuruluşuna giden yolda çok önemli adımlar olmuştur. Ne yazık ki ömrü çok kısa olan bu enstitüler kapanmasaydı şimdi ne durumda olurduk ? Örneğin, ara eleman sıkıntısı çeken bir ülke olmazdık. Örneğin, üretimini ithal malzemelerle yapan bir ülke olmazdık. Örneğin, laiklik ilkesine aykırı olarak gündeme gelen ÇEDES gibi projeler söz konusu olmazdı. Belki süreç içinde bu enstitüler de bazı değişimlere uğrardı ama laik, üretken eğitim ruhu yok olmazdı. Açılmaları aydınlık günler için büyük umut olan enstitülerin kapanışı ise laik, üretime yönelik, ezberden uzak eğitime büyük darbe olmuştur.” Diye konuştu.

ENSTİTÜLER KAPATILARAK TÜRKİYE’NİN YOLU SAPTIRILDI

Ali İhsan Yücel, bir Köy Enstitülü babanın oğlu Ali Şahinoğlu, ÇYDD Bodrum Şubesi Eğitim Komisyonu üyesi ve Öğretmen Okulu mezunu Naime Baysal ve Köy Enstitüsü mezunu Halis Açacak’in anıları ve deneyimleriyle devam etti. Tüm konuşmacıların ortak söylemi enstitülerin kapatılmasıyla Türkiye’nin yolunun saptırıldığı oldu. Dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İlköğretim Genel Müdürü ve Köy Enstitülerinin babası olarak adlandırılan İsmail Hakkı Tonguç'un enstitüler için yaptıkları olağanüstü başarılı çalışmaların da anlatıldığı konuşmalardan sonra ÇYDD Bodrum Şubesi’nde bir belgesel film gösterimi yapıldı.

 

 

 
 
 
 
 
 
 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI