Bugun...



CHP'den "Bodrum’un elde kalan tek merası GES çöplüğü olmasın eylemi"

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ilçenin elde kalan tek merası olan Dereköy- Kavakderesi’nde CHP ilçe örgütünün düzenlediği “Bodrum’un Merasından Elinizi Çekin “ eylem ve basın açıklamasında kentin elde kalan tek merasının GES çöplüğüne çevrilmemesi istendi. Eyleme köylüler ve çevrecilerde destek verdi. İlçe Başkanı Tuna Işın “Sözde “yeşil enerji” yalanı ile planlanan GES sadece doğayı yok etmeyecek, bölgedeki insanlarımızın da yaşamını yok edecektir. Bu bir yok oluş ve hatta soykırımdır” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 16-03-2024 16:07

CHP'den

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ilçenin elde kalan tek merası olan Dereköy- Kavakderesi’nde CHP ilçe örgütünün düzenlediği “Bodrum’un Merasından Elinizi Çekin “ eylem ve basın açıklamasında kentin elde kalan tek merasının GES çöplüğüne çevrilmemesi istendi. Eyleme köylüler ve çevrecilerde destek verdi.

Eyleme CHP İlçe Başkanı Tuna Işın, CHP Bodrum Belediye Başkan adayı Tamer Mandalinci, Muçep üyesi Elif Eren, çevreciler ve köylüler katıldı. Dereköy Mahallesi Kavakderesi Mevkii’nde 20 hektarlık alanda Novus  Grup yatırım Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan güneş enerji santrali (GES) kurulmıs için Bodrumlular 4. Kez eylem yaptı.

 

BİZ DOĞANIN YEŞİLİNİ SEVİYORUZ, DOLARIN DEĞİL

 

CPP İlçe Başkanı Tuna Işın “20 hektarlık mera alanında kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesinin Bodrum’un elde kalan son merasının yok olması anlamına geleceğini belirterek yaptığı açıklamada “Biz Bodrum'un doğasını mavisini yeşilin ne seviyoruz biz başkaları gibi doların Yeşilini sevmiyoruz “ diyerek “,Bodrum’un elde kalan tek merası olan Dereköy- Kavakderesi'nde mera alanında 20 bin panellik GES projesi kurulması planlanıyor. Sanki başka yer yokmuş gibi Bodrum’un tek merası adeta bir GES mezarlığına dönüştürülmek üzere. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi yine yalanlarla dolu bir ÇED dosyası ile karşı karşıyayız. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan, bölgemizin en önemli karbon yutak alanlarından biri olan ve onlarca ailenin geçim kaynağını sağlayan Dereköy’ün son doğal meralarından biri sözde “yeşil enerji” yalanları ile yok edilmek isteniyor” Dedi.

YALANLARLA DOLU ÇED DOSYASI HAZIRLANMIŞ

Tuna Işın açıklamasının devamında ise Dereköy Mahallesi, 296 Ada, 16 Nolu parselde gerçekleştirilmek istenen Güneş Enerji Santrali ve Depolama Tesisi Projesi’nin ÇED Başvuru Dosyası’nda projenin bölgenin su kaynaklarına, biyolojik çeşitliliğe, çevresindeki zeytinliklere ve tarım arazilerine ve sosyoekonomik yapıya etkilerine yer verilmemiş. Daha da vahim olanı bu raporda projenin yapılmak istendiği yerleşime ismini veren Kavakderesi yok sayılmış ve “Proje alanına en yakın yüzeysel su kaynağı, 5 km mesafedeki Ege Denizi’dir.” gibi saçma sapan ve yalan bir ifadeye yer verilmiştir. Dereköylüler ve STK temsilcileri kurulması planlanan sözde “yeşil enerji” GES’in vereceği zararları araştırmışlar ve korkunç bir tablo ortaya çıkmıştır. Burada 146.000 dönümlük araziye sözde “yeşil enerji” GES kurulacak ve arazinin toprağı sıyrılarak mera alanı bozulacak. Bu çalışmanın sonucu tonlarca atık çıkacak, sosyal tesisler yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

 

RES VE GES’LERE KARŞI DEĞİLİZ, BU BİR YOK OLUŞ VE SOYKIRIMDIR

 

Işın açıklamasının sonunda ise “Elbette yenilenebilir enerji kaynakları RES ve GES’e karşı değiliz. Ancak bu projelerin doğru yerlere yapılması gerekiyor. Bodrum dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından birisi olduğunu ve Türkiye’nin ekonomisine çok önemli miktarda girdi sağlayan bir kenttir. Ancak birileri Bodrum’u vahşi bir şekilde yok etmeye çalışıyor. Ama yok öyle yağma.

Sözümüzün özü şudur; Sözde “yeşil enerji” yalanı ile planlanan GES sadece doğayı yok etmeyecek, bölgedeki insanlarımızın da yaşamını yok edecektir. Bu bir yok oluş ve hatta soykırımdır. Bodrum yarımadasına Rüzgar Enerji Santrallerinin girmesini Bodrum Belediyemiz, örgütümüz ve çevreye duyarlı insanlarımız ile birlikte nasıl durdurduysak GES’leri de yine o şekilde durduracağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler her zaman olduğu gibi doğamızı ve insanlarımızın yaşam haklarını savunuyoruz ve yalan dolanlarla doğamıza halkımızın yaşam hakkını hiçe sayanlar bilsinlerki; biz haklıyız ve biz kazanacağız, doğa kazanacak, halkımız kazanacak. Yok öyle yağma burası Muğla, tek meramızın yok olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

BURASI SADECE DEVLETİN DEĞİL BODRUMLULARINDIR

CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci ise “Burası tüm Bodrumluların köylülerin ortak yaşam alanıdır, sadece devlete ait değildir. Yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Burada bir GES tarlası ve sosyal tesislerin yapılmasına kesinlikle karşıyız. Daha uygun yerler varken doğal alanların merak alanların yok edilerek GES kurulmasına karşıyız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi
 

ÖNEMLİ SU KAYNAĞI KAVAKDERESİ YOK OLACAK

Muğla Çevre Platformu üyesi Elif Eren ise “Köylüye ait 235 bin metrekarelik mera alanının 147 bin metrekaresine 20 bin güneş paneli koyacaklar gerisine sosyal tesisler yapılacak. Projenin 200 metre ilerisinde yarımadanın en önemli su kaynağı olan Kavakderesi var. Bu dere ve bölgedeki doğal yaşam GES ile birlikte yok olacak” diye konuştu.

Mera alanında yaklaşık yarım saatlik incelemenin ardından eylemciler dağıldı.

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI