Bugun...



Bodrum'da büyük talan. Dağı bile parçaladılar

Bodrum’da özelleştirilen devlet arazisinde kayaları dahi parçaladılar, talanın böylesi görülmedi. Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz fokların barınma alanı olan önce meradan hazine arazisine çevrilen ve ardından geçtiğimiz yıl bölgede Özelleştirme İdaresi tarafından satılan ve marina, lüks rezidans ile otel yapımına başlanan bölgede iş makinalarının Kaya Dağı dahi yok etmeye başlamaları Bodrumluların tepkisine neden oldu.

facebook-paylas
Güncelleme: 11-05-2023 13:17:31 Tarih: 11-05-2023 13:08

Bodrum'da büyük talan. Dağı bile parçaladılar

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz fokların barınma alanı olan önce meradan hazine arazisine çevrilen ve ardından geçtiğimiz yıl bölgede Özelleştirme İdaresi tarafından satılan ve marina, lüks rezidans ile otel yapımına başlanan bölgede iş makinalarının Kaya Dağı dahi yok etmeye başlamaları Bodrumluların tepkisine neden oldu.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi Gökçebel Mevkii’Nde Akdeniz fokların barınma alanı olan bölgede Özelleştirme İdaresi tarafından geçtiğimiz yıl 675 milyon TL:’ye (Birleşik Gayrimenkul)’e satış yapılan yaklaşık 450 bin metrekare metrekare büyüklüğündeki hazine arazisinde özel bir şirketin başlattığı lüks rezidans otel projesi kapsamında iş makinaları ile arazinin talan edilmesi ilçede yaşayanların tepkisine neden oldu.

 

 

MİLYON DOLARLIK HIRS NEDNENİYLE DOĞAL KAYALARI YERLE BİR ETTİLER

Alanın her metrekraesini değerlendirmek isteyen özel şirketin doğal kayaları bile iş makinaları yerle bir ettiğini aylardır iş makinalarının “Kaya Dağı” yok etmek için uğraştığını belirten Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan SÖZCÜ’konuştu. Karahan “Burası AKdeniz foklarının barınma alanı, daha önce mera ve piknik alanıydı. Kamu arazilerinin doğal örtünün denizden kaya dağa varana kadar nasıl rant uğruna yok edildiğini acı bir şekilde görüyoruz. Özellikle son dönem Özelleştirme İdaresi Başkanlığı marifetiyle büyük bir yağma planı hayata geçirilmekte. Seçim sürecine girildikten sonra adeta yangından mal kaçırırcasına gerçekleşen alelacele hukuk tanımaz bu operasyondan en çok etkilenen, zarar gören il Muğla, İlçe Bodrum, Mahalle ise Yalıkavak olmuştur. Bahse konu bölge tamda işaret ettiğimiz özelleştirmeden en çok payını alan ve tahribata uğrayan coğrafyaya denk düşüyor” dİye konuştu.

 

 

KAMUSAL ALANLARIN NASIL YAĞMALANACAĞININ ŞİFRELERİNİ ÇÖZMÜŞLER

Karahan açıklamasının devamında ise “ÖİB (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı) Hazine Ve Maliye Bakanlığı’na bağlıdır. Söz konusu bakanlık doğrudan kamusal alanla alakalıdır. Kamusal alanı korumakla yükümlü bir bakanlıktır. Ama gelin, görün ki tam tersi kamusal alanın nasıl yağmalanacağının şifrelerini de bu kurumda buluyoruz. Kamusal alanı paşkaş çekerlerken bir de “Kamu çıkarı” diye büyük bir yalan icat etmişler. Dünyanın neresinde kamu kaynaklarının yağmalanmasından, kamu çıkarı söz konusu olmuştur. Bu kafa kamunun ve halkın aklıyla dalga geçmektedir. Ortada kesin bir Anayasa suçu var. Anayasa “Kamu yararı, toplum yararıdır. Bireylerin, özel kuruluşların çıkarları için toplum yararı zedelenmez” der. Yalıkavak’taki bu alan peşkeş çekilirken hangi Yalıkavaklıya sorulmuştur? Tek bir yöre yaşayanının haberi olmuş mu? Kapalı kapılar ardında çevrilen bu işler hukuken suçtur. Bu suçun her bir aşamasında yer alan, imza veren herkes suç işlemiştir. Yüksek mahkeme kararlarının, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile pay pas edilmediği, adaletin tesis edildiği bu coğrafyada bu suşu işleyenler yargılanacaklar. Hesap verecekler. Tüm usulsüz özelleştirmeler iptal edilecek. Kamu yararı kavramı kamusal alanda ve kamusal hukuk içerisinde adalet terazisinin kefelerinde gerçek yerini alacaktır. Yalıkavak’ta da gizli kapaklı yapılan bu özelleştirmenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açacağız. Hukukçularımızın bu konudaki çalışmaları son aşamadır. Karar lehimize, kamu lehine çıkacaktır. Uyarıyoruz. Bölgedeki çalışmayı derhal durdursunlar. Geriye dönüşü imkansız, telafisi mümkün olmayan zararlar vermesinler bölge. Suçlarını büyütmesinler. İş makinelerini durdursunlar” dedi.

 

 

MERADAN HAZİNEYE HAZİNEDEN ŞİRKET VE YAĞMAYA

Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Mirbahattin Demir ise eskiden Mera olan sonradan Hazine arazisine çevrilen arazile ile ilgili olarak “Ortak yaşam alanlarımıza karşı hiç de masum olmayan Azeri işadami Mubariz Masimov'a ait olan, doğal karakteri ve kayalıkları korunacak olan 577 ada ile 781 ada da toplami beş milyon metre kareden fazla olan Hazine arazisinin Özelleştirme dairesi başkanlığınca peşkeş çekilmesi ile gelişen sahil şeridini de içine alarak imar planlarının askıda olduğu, inşaat faaliyetlerinin yasak olduğu bir dönemde, mevcut karayolunun iptal edilip daha yukarılardan açılmasıyla gelişen hukuksuz bir projenin  doğayı talan ederek hayata geçirilmesi söz konusudur.Bodrum yarımadasının bir çok doğal noktasında olduğu gibi, bozulan, yok edilen ve rant a kurban gitmek üzere olan fokların yaşam alanlarını da olumsuz etkileyen hukuksuz bir proje ile karşı karşıyayız” dedi.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI