Bugun...



Bir mağarada ilk kez 5 Akdeniz foku birden görüntülendi

Akdeniz koruma Derneği tarafından yapılan çalışmalarda ilk kez bir mağarada 5 Akdeniz foku görüntülendi. 3 Yetişkin ve 2 yavru fok dernek tarafından yerleştirilen kamera sistemi ile tespit edildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-04-2021 20:55:42 Tarih: 22-04-2021 20:43

Bir mağarada ilk kez 5 Akdeniz foku birden görüntülendi

Muğla ve Ege kıyılarında koyların korunması ile mücadele eden ve Akdeniz foklarının yaşam alanlarını korumaya çalışan Akdeniz Koruma Derneği Gökova’daki bakir koylarda 14 mağaraya  yerleştirdiği uydu sistemli kameralarla ilk kez beş Akdeniz fokunun aynı mağarada tespit edildiğini açıkladı.

 

İLK KEZ BİR MAĞARADA 5 ADET FOK TESPİT EDİLDİ

 

Dernekten yapılan açıklamada “ Akdeniz Koruma Derneği, Akdeniz foku izleme ve koruma çalışmalarını geliştirmek için çalışıyor. Bu sayede Akdeniz foklarının kıyı mağaralarını kullanım durumunun ve bireylerin tanımlanması ile Türkiye'nin Akdeniz ve Ege kıyılarını kullanan birey sayısı hakkında önemli bilgiler elde ediliyor. Akdeniz foku (Monachus monachus) nesli tükenmekte olan deniz memelileri arasında yer alıyor ve birçok tehdide maruz kalıyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN)'nin yayınladığı ve türlerin koruma statülerini gösteren Kırmızı Liste'ye göre türün dünya genelinde nesli 'Tehlike Altında' (EN), Akdeniz Havzası'nda ise 'Kritik Derecede Tehlike Altında' olarak sınıflandırıyor. Akdeniz fokunun dünyada yaklaşık 700, Türkiye kıyılarında ise 100 kadar olduğu tahmin ediliyor. Bu türün önemli yaşam alanları arasında bulunan ve dinlenme, yavru bakımı için kullandığı kıyı mağaraları, birçok baskıya maruz kalıyor. Bunların başında kıyılardaki aşırı insan baskısı ve yapılaşmanın artması bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın destek ve onayı, Fauna&Flora International'ın ortaklığında yürütülen Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı, bu tehditlerin etkilerini denizel ekosistem restorasyonu ile en aza indirmeyi hedefliyor" denildi.

 

 

KURU ALAN PLATFORMU OLUŞTURULDU, FOKLAR KULLANMAYA BAŞLADI

 

Dernekten yapılan yazılı açıklamanın devamında ise “Akdeniz foku için son bir yıldır gerçekleşen umut verici gelişmelerden biri Ağustos 2020'de ülkemizde yeni Balıkçılığa Kapalı Alanların ilan edilmesi ve Akdeniz Koruma Derneği'nin bu alanlarda yetkili kamu kurumları ile Deniz Koruculuğu Sisteminin uygulama alanlarını genişletmesi oldu. Bir diğer gelişme ise Gökova Körfezi'nde gerçekleştirilen ve Akdeniz foklarının kullandığı kaydedilen platform uygulaması oldu. Bu çalışma, kuru bir alan bulundurması dışında fok mağarası olmak için gereken diğer özellikle sahip bir kıyı mağarasına yapay bir platform kurulmasından oluşuyor ve ilk defa bir Akdeniz fokunun mağaradaki kuru alan sağlayan platformu kullanmaya başladığı kaydedildi. Akdeniz Koruma Derneği'nin Akdeniz Foku izleme ve koruma çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onay ve desteği, Lisbet Rausing ve Peter Baldwin'in bir vakıf fonu olan Arcadia tarafından desteklenen Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı ve Prens Bernhard Doğa Fonu'nun finansal desteği ile yürütülüyor” denildi.

 

 

 



HABER VİDEOSU





Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI