Bugun...



Turizmci Duman “Eski Bodrum’u arıyoruz, acil önlemler alınmalı”

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman yaklaşan turizm sezonu öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 07-03-2024 12:34

Turizmci Duman “Eski Bodrum’u arıyoruz, acil önlemler alınmalı”

Duman “Bodrum’da Turizm Sezonun 2-3 aya sıkışmasından kime sorsak şikayetçi. Fakat durumu terse çevirmek için bir kaç kişinin dışında hiçbir çaba görünmüyor. Geçmişte başını Halikarnas diskonun çektiği ünlü mekanlarıyla bir yaşam merkezi Barlar sokağı, sandalet, doğal sünger, ve yerel hediyelik eşyaların satıldığı mekanlarla, ev pansiyonlarıyla, çivit mavisi pencereleriyle bir kasaba kimliğine sahip Bodrum’un yerinde artık yeller esmektedir. Eski Bodrum’u mumla arıyoruz” diye konuştu.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman yaklaşan turizm sezonu öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

KOMŞU ÜLKELER ATAĞA KALKTI, TÜRK TURİZMİ ZORDA

Duman Türk turizminin zorda olduğunu belirterek “Bunun bir sürü nedeni var. Yerel ve global rekabet şartları, yeni kontrat pazarlama teknikleri,talep aldığımız bölgelerdeki savaş gerginlikleri, pandemi ve sonrası ekonomik olumsuzluklar ile fiziki şartlar en başta gelen sebepler olarak göze çarpıyor.Bizimle yakın özellikte çok sayıda ülke turizme ağırlık vermeye başladı. Hırvatistan, Mısır, Tunus gibi ülkelere ciddi talep kaymaları yaşanıyor. AB milliyetçiliğini de göz ardı etmemeliyiz. Örnek olarak Türkiye ile Akdeniz çanağında bir ülkeye gitmek konusunda çoğunlukla AB ülkesi ülkeler birbirlerini tercih ediyor. Dış pazarlarda yakın bölgeler Didim ve Dalaman Havaalanından yolcu alan destinasyonlar ile iç pazarda Çeşme ciddi manada Bodrum’u zorluyor” ifadelerini kullandı.

ESKİ BODRUM’UN GÜZELLİKLERİNİ ARIYORUZ, KENT KİMLİĞİ YARATMAYI ÖĞRENMELİYİZ

 

Duman açıklamasının devamında ise “Geçmişte başını Halikarnas diskonun çektiği ünlü mekanlarıyla bir yaşam merkezi Barlar sokağı, sandalet, doğal sünger, ve yerel hediyelik eşyaların satıldığı mekanlarla, ev pansiyonlarıyla, çivit mavisi pencereleriyle bir kasaba kimliğine sahip Bodrum’un yerinde artık yeller esmektedir. Eski Bodrum’u mumla arıyoruz.Sadece Kale ve mavi deniz ile bu iş yürümüyor. 2 katlı beyaz evlerin ağırlıkta olduğu yöresel mimariden gittikçe uzaklaşıyoruz. Hele ki tepelerin silueti kayboluyor. En tehlikeli gelişme bu, farklı bir yere dönüşmeden bu gidişe dur demeliyiz.Pandemi dönemi sonrası yazlıklar sürekli konuta dönüştü. Bodrum nüfusu katlandı. Belediyeler hizmet yetiştiremez duruma geldi. Ne su ne temizlik hizmeti hiçbir şey yetişmiyor. Dubai gibi örneklerin faydalı taraflarını alıp Kent Kimliği yaratmayı öğrenmeliyiz. Bodrum’u bir tatil Köyü gibi bütün halinde en baştan planlayıp yap-bozdan vazgeçmeliyiz. Sezonu uzatmak için ortak bir akıl ile topyekün çalışmalıyız. Devlet, Belediyeler, Turizm sektörü, Sivil Toplum Kuruluşları,Kalkınma ve Planlama kuruluşları birlikte çalışmalıdır. Bu saydıklarımdan Devlet adına en başta Turizm Bakanlığı motoru çalıştıran güç olmalı” dedi.

NETİCE OLARAK ÇOK GEÇ OLMADAN BİR YERLEREDN BAŞLAMAK GEREKLİ

Duman açıklamasının sonunda devletten beklediklerini sıralayarak “Sezonun kısa olması büyük yetişmiş iş gücü kaybına sebep olmaktadır. Sezon uzatma çalışmalarında bu kayıpların durdurulması yanında başka sektöre giden yetişmiş iş gücünün geri kazanımı da planlanmalıdır.

Sektörün devletten bazı talepleri var. Tesislerin kış sezonu açık tutulup tutulmaması ekonomik bir kararın neticesinde verilen kararla belirleniyor. Tesisin kapalı tutulması ile faal olması arasındaki kaz-zarar dengesine bakar yatırımcı. İşte işin püf noktası burada...Bilhassa Kasım başı ile Mart sonu arasındaki dönemde talep yaratarak ve biraz da devletten teşvik ve indirimler alarak orta vadede bir dengelenme yaratmalıyız.Talep yaratmak için ne tür aksiyonlar yapılacağına sektör temsilcileri ve yerel idareciler kafa yormalıdır. Festivaller,etkinlikler,yerel turlar,yarışmalar gibi süreçler değerlendirilebilir.

Otelciler olarak devletten beklentilerimiz :

1 Kasım – 31 Mart arasında

-Konaklama vergisinin indirimi veya muafiyeti

-Elektrik tarifelerinde indirim

-Su tarifelerinde indirim

-İlave personel istihdamına karşılık sigorta muafiyeti,Ücretlerde gelir vergisi indirimi

-Otellerdeki eğitim faaliyetlerine İşkur ve Kalkınma Ajansları desteği

-Havayolu şirketleri yakıt desteği

-Havalanı vergi ve ücretlerinde indirim

-Bölge ve Etkinlik tanıtımlarına TGA ve Kalkınma Ajansları desteği benzeri seçeneklerin değerlendirilmesini gerektiğini düşünüyorum.

Netice olarak bir yerlerden başlamak gerekli. Ama çok acil.

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI