Bugun...



Gümüşlük’teki Yahudi Mezarlığı yeniden düzenlenecek

Gümüşlük Mahallesi'ndeki Yahudi Mezarlığı’nın yeniden düzenlenmesi için harekete geçileceği belirtildi. Milas Kent Konseyi üyesi Müfit Demirkol “Yahudiler, ilçemizin önemli bir kültürel ögesi. Geçmişte Milas halkıyla uyum içerisinde yaşamışlar, önemli izler bırakmışlar. Bizlere düşen görev ise bu mirasa sahip çıkmak. Kent Konseyi olarak ilgili yerlerle gerekli görüşmeleri yaptık” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 18-02-2022 14:25

Gümüşlük’teki Yahudi Mezarlığı yeniden düzenlenecek

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ndeki yaklaşık 200 yıllık Yahudi Mezarlığı’nın yeniden düzenlenmesi için Milas Konseyi tarafından girişimde bulunuldu. Atıl vaziyette bulunan ve yaklaşık 90 mezarın bulunduğu mezarlığın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Milas Kent Konseyi üyesi Müfit Demirkol açıklamalarda bulundu.

 

KÜLTÜR MİRASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Demirkol, Milas’ta geçmiş yıllarda yaşayan Yahudiler’in kültür mirasını ayağa kaldırmak için çalışmalara başlandığını ve sadece Gümüşlük değil Hoca Bedrettin ve Hisarbaşı Mahalleri’nde yoğun olarak yaşayan Yahudiler nederniyle eski isimlerinin Yahudi Mahallesi olduğunu belirterek” Günümüzde Halk Eğitimi Merkezi olarak kullanılan binanın da havra olarak kullanıldığı bilinmekte. Milas için önemli bir kültür mirası olan Yahudiler’in kültür izlerinin silinmemesi için uğraş veriyoruz” diye konuştu.

 

 

MİLAS’TA UYUM İÇİNDE YAŞAMIŞLAR ÖNEMLİ İZLER BIRAKMIŞLAR

Yahudi Mezarlığı’nın bakımsız ve atıl vaziyette olduğunu belirten Demirkol, İstanbul Galata Sinagog yetkilisi ve İzmir Musevi Mezarlıklarından sorumlu kişilerle irtibata geçtiklerini de sözlerine ekleyerek yapılması planlanan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Yahudiler, ilçemizin önemli bir kültürel öğesi. Geçmişte Milas halkıyla uyum içerisinde yaşamışlar, önemli izler bırakmışlar. Bizlere düşen görev ise bu mirasa sahip çıkmak. Kent Konseyi olarak ilgili yerlerle gerekli görüşmeleri yaptık. İstiyoruz ki, beton mikserlerinden arta kalan betonların döküldüğü mezarlar temizlensin, duvarlar onarılsın, park yeri düzenlensin. Mezar kitabelerindeki İbranice yazıları okutup çevirisini yaptırmak da gündemimizde yer alan konulardan birisi. Umarız yapılan çalışmanın sonucunda başarıya ulaşır ve ilçemiz için önem taşıyan bir alanı ayağa kaldırırız.” İfadelerini kullandı.

 

 




Kaynak: Umut Milas

Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI