Bugun...



Tarihin en eski aynalarından biri Kıbrıs’ta bulundu, tam 3300 yıllık. Arkeologları şaşırtan keşif

Dünya arkeologlarını şaşkına uğratan keşif Kıbrıs‘ta yaşandı. Kıbrıs’taki Ümmü Haram Camii sit alanındaki Hala Sultan Teke arkeolojik sit alanındaki kazılarda bir kadın mezarında bulunan aynanın 3300 yıllık olduğu ortaya çıktı.

facebook-paylas
Tarih: 20-04-2024 16:09

Tarihin en eski aynalarından biri Kıbrıs’ta bulundu, tam 3300 yıllık. Arkeologları şaşırtan keşif

Kıbrıs’ın Larnaka kenti Uluslararası Havalimanı yakınlarında ki Ümmü Haram Camii sit alanında bulunan Hala Sultan Teke arkeolojik sit alanında devam eden kazı ve kurtarma çalışmaları sırasında arkeologların soylu bir kadına ait olan oda mezarda Geç Tunç Çağı höyüğünde buldukları ve M.Ö. 1300 yıllarına ait bronz bir aynanın ilk günkü gibi sağlam olması görenleri şaşkına çevirdi.

3300 YILLIK MİNOS AYNASININ ÖZELLİKLERİ

Tarihi aynanın çapının 11,2 ila 11,4 santimetre ağırlığının ise  156 gram olduğu ve  Geç Tunç Çağı'nda Ege'de üretilen aynaların özelliklerini göstermesi nedeniyle muhtemelen Girit'teki bir atölyede yapıldığının tahmin edildiği açıklandı.

ODA MEZARDA 264 OBJE BULUNDU

Oda mezarda ayrıca birçoğu Ege, Girit, Mısır ve Levant'ın çeşitli kültürlerinden gelen toplam 264 mezar objesi bulunduğu ve bu objeler arasında Miken ve Minos çanak çömlekleri, altın takılar, fildişi ve camın yanı sıra bronz ayna da yer aldığı açıklandı.

DOĞU AKDENİZ’İN EN İYİ KORUNAN ARKEOLOJİK ALANI

Doğu Akdeniz en iyi korunan arkeolojik alanlarından birinde yapılan keşifte bulunan aynanın bir kadına ait olan mezar odasında bulunmasının ardından çalışmaların aynı bölgede yoğunlaştığı belirtildi.

Tarihin en eski aynalarından birinin Kıbrıs’ta bulunması Yunanistan medyasında da geniş yer aldı.

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI