Bodrum’u ayağa kaldıran tersane genişletme projesi, tersane adı altında marina yapılıyor tepkisi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir tersane işletmesi tarafından yapılması planlanantonozlu yüzer dalgakıran, parmak iskele ve dolgu alanını içeren projenin ÇED toplantısına katılanlar projeye sert tepki gösterdi. 5 dakikada anlatılan 3 sayfalık broşürden ibaret sunuma tepki gösteren kent Konseyi Başkanı  Mimar Gamze Türk Oğuz “Bodrum’ un en önemli bölgelerinden birini dev bir proje yapılıyor sunumu bile 5 dakika. O bölgenin alt yapısı, üst yapısı, deniz ekolojisine verilecek zararların, hiçbiri bilinmiyor anlatılmıyor” diye konuştu.  

Bodrum’u ayağa kaldıran tersane genişletme projesi, tersane adı altında marina yapılıyor tepkisi
Bodrum’u ayağa kaldıran tersane genişletme projesi, tersane adı altında marina yapılıyor tepkisi
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı İçmeler Mevkii’nde bir tersane tarafından yapılması planlanan tonozlu yüzer dalgakıran, parmak iskele ve dolgu alanını içeren projenin ÇED(Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısı Bodrum deniz Ticaret Odası toplantı salonunda yapıldı.
 
Proje kapsamında, mega yat bakım kapasitesini arttıracak 1500 ton kapasiteli travellift ile tamamı yüzer dalgakıranlarla oluşturulacak denizde barınma alanının hayata geçirilmesinin planlandığı proje ile ilgili   “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” nda önce ÇED dosyasını hazırlayan Aktel Çevre Danışmanlık ve  Mühendislik şirketi  temsilcisi  Baran Önder tarafından proje sunumu yapıldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK TRAVEL LİFTİ HİZMET VERECEK
Önder “Ağanlar Tersanesi’nin sahip olacağı bu teknoloji, Bodrum’u ve Türkiye’yi global yat bakım liginde zirveye çıkarıyor. 1500 tonluk travellift, aynı zamanda dünyanın en büyük travel lifti bugüne kadar kurulmuş en büyük kapasiteye sahip sistem olacak. Bölgede önemli iş istihdamı yaratacak” dedi.
 
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mustafa Erdoğan projeye sert tepki gösterdi.

DÜNYACA ÜNLÜ TERSANELER BÖLGESİNE YAPILACAK PROJE KARADA VE DENİZDE GERİ DÖNÜLMEZ ZARARLAR VERECEK
Erdoğan yaptığı açıklamada“Denizin içerisinde 97 bin metrekare imalat yapacaklar, 650 metre dalgakıran var. İçmeler bölgesine giden yol zaten şu anda bile yeterli değil. O bölgede koruma altında olan poseidon çayırları da var. Projenin  karada ve denizde ekonomik sistem ile Bodrum’un alt yapısına geri dönülemeyecek  zarar vereceğine inanıyorum. Bölgenin realiteleri elektrik, su , alt yapı sorunlarına daha büyük bir sorun yükleyeceği gibi dünyaca ünlü bodrum ahşap teknelerinin yapıldığı tersaneler bölgesine yapılması planlanan projeyi ve yerini doğru bulmuyoruz. Buraya geleneksel bir balıkçı bölgesi. Bu geleneksel bölgeyi ortadan kaldıracaksınız. Şu haliyle bu proje çevreye zararlı bir projedir. Burada yaşayan halk ve turizm bundan zarar görecek. Bu projenin uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz, ÇED dosyasının 5 dakikalık ve üç sayfadan oluşan broşür ile hazırlanamayacağını ve  yeterli bulmadıklarını belirterek “Bölge bir regülatör havzası ve rüzgarların hareket hattıdır. Böyle bir yerde inşa edilecek marina, sadece bölge halkını değil tüm Bodrum’u etkiler. Tüm net veriler ortaya konmadan, halk ikna edilmeden bu projenin ilerletilmesini doğru bulmuyoruz. Ayrıca üç sayfalık broşür 5 dakikalık sunum ile projeden kim ne anlayacak. O bölgenin alt yapısı, üst yapısı, deniz ekolojisine verilecek zararların, hiçbiri bilinmiyor anlatılmıyor, örneğin kaç kamyon kaç işçi çalışacak bu süreçte bölgede denizde ve karada ne tür tahribatlar olacak hiç anlatılmıyor ” dedi.
Toplantıya katılanlar projenin marina olarak dönüştürülmesinden endişe ettiklerini belirttiler.

 
AMACIMIZ DENİZDEN DEĞİL KARADAN PARA KAZANMAK
Tersanesi Yöneticisi  Erdem Ağan ise  toplantının sonunda yaptığı açıklamada “Evet projede biraz tahribat olabilir ama zaten bu bölgeye her gün 30-40 tekne gelip çapa atıp kaldırıyor, Poseidon çayırları zarar görüyor.  Ayrıca biz buraya 35 tekneyi bağlayabilmek için bu projeyi yapmıyoruz. Biz burada dünyanın en büyük, 1500 tonluk travelliftini alıp o travelliftle tekneleri karaya çekeceğiz ve onlara hizmet vereceğiz. Yani amacımız marina yapıp denizden kazanmak değil, karada para kazanmak. Diğer bir konu 'yolumuz yok' diyorsanız ama Allah'a şükür yolumuz var. Yeterli mi? Değil. Genişletilmesi lazım mı? Kesinlikle. Ben hem yeşil hem de mavi konusunda birçoğunuzdan daha çok hassas olduğumu düşünüyorum. Gönül ister ki sıfır tahribat olsun ama sıfır tahribat olmayacaktır” ifadelerini kullandı.