Bugun...



Bodrum köylülerinden "Yaşam Alanlarımızda Maden Ocakları İstemiyoruz " eylem ve basın açıklaması

Bodrum’ a bağlı Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy Mahalleri içerisinde çalışma yürüten taş ocağı, faaliyet alanını yaklaşık 1 Milyon metrekare genişletmek için yeniden ruhsatlandırmaya gitti.

facebook-paylas
Tarih: 04-09-2023 10:34

Bodrum köylülerinden

Muğla Valiliği tarafından ruhsatlama için gerekli olan ÇED Gerekli Değildir kararının Zeytin rekoltesinin düşeceğini ve tarlalarının kamulaştırılacağını söyleyen köylüler, mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı ve ÇED raporunun iptal edilmesi için dava açmıştı. Avukat Remzi Kazmaz “İki yıla yakındır Köylülerle bu davamızı takip ediyoruz Bu alanda madencilik yapılması Taşocağı açılarak Kırma Eleme tesislerinin kurulması bırakın Hukuku Yasayı bu düpedüz Vicdansızlıktır” dedi.

 Bodrum’ a bağlı Kızılağaç, Çamlık, Yalıçiftlik ve Kumköy Mahalleri içerisinde çalışma yürüten taş ocağı, faaliyet alanını yaklaşık 1 milyon metrekare genişletmek için yeniden ruhsatlandırmaya gitti. Muğla Valiliği tarafından ruhsatlama için gerekli olan ÇED Gerekli Değildir kararının Zeytin rekoltesinin düşeceğini ve tarlalarının kamulaştırılacağını söyleyen köylüler, mahkemeye yürütmeyi durdurma kararı ve ÇED raporunun iptal edilmesi için dava açmıştı.

 

 

134 KÖYLÜ DAVA AÇMIŞTI

Bölgede defalarca eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan 134 köylü Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nde yeni ruhsatlandırmanın iptali davası açmıştı. Geçen Aralık ayında da bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi raporda köylülerin geleceğinin ve bölgedeki ekolojik dengenin tehlikede olduğunu belirterek lehte karar vermişti.Pazar günü Kızılağaç köyünde Avukat Remzi Kazmaz ile birlikte toplanan köylüler Çarşamba gün görülecek duruşma öncesinde maden ocakları sahalarınının genişletilmesine sert tepki gösterdi.

 

AKBELEN GİBİ BODRUM’UN CİĞERLERİNİ YOK EDECEKLER

Köylülerin Avukatı Remzi Kazmaz yaptığı açıklamada “Son yıllarda Ankara imzalı Bodrum projelerine katılan Maden Sahası ve Taşocağı Projesine karşı Kızılağaç Yalıçiftlik ve Çamlık mahallesinde yaşayan köylü vatandaşların tepki ile karşılaştı ve Muğla İdare mahkemesinde bu projenin iptali için Dava açtı. Tıpkı Akbelen gibi Bodrumun akciğerleri olan bu alanda Zeytin tarlaları Ladin ve Çam ağaçları bulunmakta ve Bodrum un en önemli su kaynakları da bulunmakta” dedi.

 

MADEN OCAĞI SAHASINI BÜYÜTMEK VİCDANSIZLIKTIR

Kazmaz açıklamasının devamında " İki yıla yakındır Köylülerle bu davamızı takip ediyoruz. Bu alanda madencilik yapılması taşocağı açılarak Kırma Eleme tesislerinin kurulması bırakın Hukuku Yasayı bu düpedüz vicdansızlıktır. Sorumsuz idarecilerin imzaladığı bu proje İnsanların yaşam alanlarını hedef alan Zeytinliklerin madene feda edildiği flora ve faunası en zengin bölgedir. Nitekim  ilk mahkememizde Yürütmeyi Durdurma kararı aldık. Bilirkişi incelemesi tamamlandı ve Bilirkişiler bu ormanlık alanda böyle bir tesisin açılamayacağı ve Kırma Eleme faaliyetlerinin insanların yaşam alanlarına olumsuz zararlar verebileceğini yeraltı su kaynakları bu faaliyetten etkileneceği zaten bir maden sahasınını ihtiyacı olan su bu bölgede bulunmamakta. Tapulu Zeytin ağaçlarının bu faaliyetlerin yapılması için yerinden kaldırılması Yüklü tonajlı araçların bu dar yollarda çalışması trafiği ve sosyal yaşantıyı çok olumsuz etkileyeği gibi birçok konuda çevre ve doğadan yana görüşünü belirtti "" dedi

YAŞAM YOK OLACAK

Köylüler ise yaptıkları açıklamada " Bize gelip hiç kimse birşey sormadılar  gelip birşey anlatmadılar. Biz köylüyüz ama cahil değiliz buralarda biz yaşıyoruz Biz köyümüzde Taşocağı istemiyoruz. Bu bölgede yeraltı kaynak suları mevcut Gelecekte bu kayak suları Bodrumun geleceği için elzem. Ama taş kırma için çalışan ağır iş  makinaları  atılacak dinamitler kristalize konumundaki bu kayalıklarda çatlaklar açacak ve yeraltı suları kaybolacak, kısacası yaşam yok olacak” dediler.6 Eylül Çarşamba günü otobüslerle Muğla İdare Mahkemesi’ne giderek duruşmaya katılacaklar.




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI