Bugun...



Antik İasos kentine müjdeli haber: Yükleme limanı ÇED  olumlu raporunu mahkeme iptal etti

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 3 bin yıllık tarihi İasos Antik Kenti içerisinde Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ’nin yapmak istediği yükleme ve boşaltma limanı için istediği ruhsatı, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden alması köylülerin ve STK’ların tepkisine neden olmuş idare mahkemesinde dava açılmıştı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23.06.2022  tarihinde verilen ÇED OLUMLU kararı Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

facebook-paylas
Tarih: 22-09-2023 13:35

Antik İasos kentine müjdeli haber: Yükleme limanı ÇED  olumlu raporunu mahkeme iptal etti

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 3 bin yıllık tarihi İasos Antik Kenti içerisinde Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ’nin yapmak istediği yükleme ve boşaltma limanı için, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden 23.06.2023 tarihinde aldığı ÇED Olumlu Raporu, köylülerin ve STK’Ların tepkisine neden olmuş ,İasos Mahalle Meclisi Derneği Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmış, İasoslular defalarca eylem yaparak cenneti cehenneme çevirecek projeye karşı çıkmıştı.

 

3 YILDIR BÜYÜK MÜCADELE VERİYORDUK

İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Açılan davalarımız ÇED Olumlu kararının iptali ile sonuçlanmış bulunmaktadır. Davalı idare ve  müdahil olan Ayıldız şirketinin Danıştay’a temyiz başvurusu hakkı vardır. Bu iptal kararı Kıyıkışlacık için büyük bir mücadelenin büyük başarısıdır. Güllük Körfezi’nin bağrına hançer gibi saplanacak, antik kent İasos’a (Kıyıkışlacık’a) Ayıldız şirketi tarafından yapılması planlanan Yük Tahmil ve Tahliye Limanı ve Dip Tarama projesini durdurmak için yöre halkı olarak 3 yıldır mücadele veriyor, art arda davalar açıyorduk. Bizimle birlikte mücadele veren Milas ve Muğla Büyükşehir Belediyelerimizden, halkımızdan ve Türkiye’nin alanlarında en iyileri olan doğa sever uzman ordusundan, vatansever bürokratlarımızdan aldığımız güçle, Türkiye’nin en iyi avukatlarıyla davalar açıyor, yılmadan direniyorduk” ifadelerini kullandı.

 

 

KÖRFEZİN TÜM EKOLOJİK YAPISINI BOZACAK BİR PROJE

Scobie,  260 metre uzunluğunda 25 metre genişliğinde yapılması planlanan bu limanın 6-8 adet 165.000D WT’lik gemilerin aynı anda yanaşabileceği büyüklükte bir liman olacağını ve bir faciaya neden olacağını belirterek  “Bu proje, sadece Kıyıkışlacık’ın değil, Güllük’ten Bodrum’a kadar tüm Güllük Körfezi’nin ekolojik yapısını geri dönülmez bir şekilde bozacak, turizme ve tarıma ayrılmış bölgeyi sanayileştirecek, halkı göçe sürükleyecek, kadim topraklarda binlerce yıldan beri süregelen zeytinciliği, balıkçılığı yok edecek, turizmi ve yapılan milyonlarca dolarlık yatırımları silip süpürecek, kamu yararı gütmeyen, özel şahıslara rant sağlayacak vahşi bir projeydi. Proje her yönüyle sakat, eksik, boş, bilimsel, sosyal temellere dayanmayan, hukuğa ve imara aykırı, insana ve doğaya saygısız, doğrulardan uzak bir projeydi. Umarız proje sahibi şirket, bu hayalini gerçekleştirmek için projesine uygun başka bir yer seçer, bu davayı  sürdürmez ve artık bölge halkını  üzmekten vazgeçer… Adaletin yerini bulması tüm bölge yaşayanlarını sevince boğdu! Karara imza atan Sayın Hakimimize adaleti tecelli ettirdiği için sonsuz saygı ve sevgilerimizle… Bu coğrafyanın, burada yaşayan halkların, canlıların kaderini korudu, bizlerin tekrar huzurlu güzel günlerde yaşayabilmesini sağlayacak kararı verdi” diye konuştu.

 

Hülya Scobie




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI