Bugun...



ABD, Yunanistan'ın Ege adalarında yeni askeri üsler kuracak

Yunanistan’ın Batı Trakya Bölgesi’nde başta Dedeağaç (Evros) olmak üzere Girit’de Souda askeri üslerini kuran ABD’nin Ege’deki adalarda yeni üs kurabilmesi için değişiklik tasarısı ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülerek oylandı.

facebook-paylas
Tarih: 05-08-2023 13:39

ABD, Yunanistan'ın Ege adalarında yeni askeri üsler kuracak

Yunanistan adalarında Amerikan üslerinin kurulmasına ilişkin değişiklik tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nde görüşülerek oylandı.

Yunanistan’daki Amerikan askeri varlığının, adalara özel vurgu yapılarak genişletilmesi için var olan olasılıkların araştırılması, Temsilciler Meclisi tarafından savunma bütçesi tasarısında (NDAA) oylanan bir değişiklikle sağlanacak. Yunanistan’ın Batı Trakya Bölgesi’nde başta Dedeağaç (Evros) olmak üzere Girit’de Souda askeri üssünden sonra Ege ve Akdeniz’deki diğer adalarda üs kurmak isteyen ABD’nin hareket geçtiği Yunanistan medyasında yer aldı.

Değişiklik özellikle, Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı’ndan ilgili kongre komitelerine ABD ile Yunanistan arasındaki güvenlik ilişkisi hakkında ortak bir rapor sunmalarını talep ediyor.

Senato kendi tasarısı lehinde oy kullandı ve şimdi iki yasama organı, Başkan Joe Biden’a gönderilecek nihai metni şekillendirmek için müzakerelerde bulunuyor.

Raporda şu değişiklikler bulunuyor:

– Yunanistan Cumhuriyeti’nde, özellikle Yunan adalarında ek üsler veya genişletilmiş bir ABD askeri varlığı olasılığının analizi.

– 14 Ekim 2023’te imzalanan güncellenmiş ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) kapsamında ABD’ye verilen üs haklarının açıklaması.

– MDCA’da yer alan üslerdeki ABD faaliyetlerinin ve yatırımlarının açıklaması.

– 2021 tarihli ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası İşbirliği Rejimi gerekliliklerine göre güvenlik alanındaki işbirliği durumunun değerlendirilmesi.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI