Bugun...



65 yaş ücretsiz toplu taşımada kriz büyüyor “Muğla’da kavgalar başladı, vatandaş karakolluk oldu”

Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde 65 yaş üstü kişileri ücretsiz taşımak istemeyen toplu taşıma sahipleri ile vatandaşlar arasında kavgaya varan çatışmalar yaşanmaya başladı. Araçlardan zorla indirilen bazı vatandaşlar soluğu karakolda aldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 16-10-2023 10:41:29 Tarih: 16-10-2023 10:28

65 yaş ücretsiz toplu taşımada kriz büyüyor “Muğla’da kavgalar başladı, vatandaş karakolluk oldu”

Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde 65 yaş üstü kişileri ücretsiz taşımak istemeyen toplu taşıma  sahipleri ile vatandaşlar arasında kavgaya varan çatışmalar yaşanmaya başladı. Çıkarılan yasayla 65 yaş ve üzerinde olanların il içi toplu taşın araçlarından ücretsiz olarak yararlanmaları sağlandı. Bu uygulamayı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yürütüyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi de 65 yaş ve üzerinde olanların Büyükşehir denetimli toplu taşın araçlarından yararlanması için 65 yaş kartını veriyor ve her yıl vize ediyor.

 

DOLMUŞTAN İNDİRİP HAKARETLER ETTİ

Son olarak 65 yaş kart sahibi Zeynep Aktoğu 13.10.2023 tarihi saat 17,35’de Muğla Adliye kavşağında Bodrum’a gidecek minibüse binip kartını bastığı anda minibüs şoförünün davranışları ve kullandığı hakaret içeren sözler şaşkınlık yarattı. Aktoğu, kendisine hakaret eden ve dolmuştan indiren şoför hakkında, araç plakasıyla birlikte polis karakoluna giderek şikâyetçi oldu. Aktoğu yaşadıklarını şöyle anlattı. “Muğla’da stadyumdan çıktım, Milas-Bodrum minibüslerinin otogardan sonra uğrayarak yolcu aldığı Adliye kavşağındaki durağa geldim.  Bodrum minibüsü geldi, dolu dedi almadı. Beş dakika içinde ikinci arabaya bindirdiler. 65 yaş kartımı bastım. Şoför ‘in aşağıya’ dedi. ‘Niçin ineyim?’ dedim. ‘Bedava götürmüyorum, in’ dedi tekrar. ‘Haksızlık bu,  çok ayıp ediyorsunuz’ dedim ve indim dolmuştan. Plakasının fotoğrafını çekip belediyeye şikayet telefonu açtım. Aracın plakasını çekerken dolmuştan inerek bana hakaretlerini sürdürdü ve yüzüme tükürdü. Bunu birkaç sefer yaptı. Bana hakaret eden araç sahibi Muğla Koop. Başkanıymış. Menteşe’deki polis karakoluna giderek şikâyetçi oldum. 65 yaş olarak bu tür davranışlarla hep karşılaşıyoruz. Bu bize verilmiş bir yasal haksa, bu hakkımızı kullanmaktan dolayı kimse bize hakaret edemez, aşağılayamaz, gurumuzu ve onurumuzu rencide edemez. Biz bunu hak etmiyoruz. Yetkililer gereğini yapmalıdır.”

 

MİLAS PARK BİRLİK BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI: KARTLARINI KEYFİ OLARAK KULLANMASINLAR

Milas Park Birlik Başkanı İsmet Ünlü konu ile ilgili olarak  “Böyle durumların yaşanması üzücü. Vatandaşa verilen bu yasal haktan dolayı bizim diyeceğimiz bir şey yok. Akaryakıta sürekli gelen zamlardan ve amortisman giderlerimizin yüksekliğinde dolayı biz şoför esnafları çok mağduruz. Bizim mağduriyetimizin sebebi elbette 65 yaş kart sahibi olanlar değil. Biz ayda en az 15.000 liralık bedava yolcu taşıyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bize ayda 65 yaş kartını kullananlar için 3.375 lira ödüyor. Bu çok düşük. Bakanlık bu rakamı yükseltmeli. Muğla Büyükşehir belediyesi de bizlere katkı vermeli. Büyükşehir’in bu konuda yasal yetkisi var. Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı bizleri toplayıp, dertlerimizi, sorunlarımızı dinlemeli, çözüm üretilmeli. Toplu taşıma yapan şoför esnafı olarak gerçekten çok mağduruz. Bazı şoförlerin 65 yaş kart sahiplerine karşı kaba davranışlarını doğru bulmuyorum. Biz kendi arkadaşlarımızı bu konuda sürekli uyarıyoruz. Kart sahibi vatandaşlarımızdan da ricamız lütfen bu haklarını istismar etmesinler. Bizleri de düşünsünler. Kartlarını keyfi olarak kullanmasınlar.” İfadelerini kullandı.

 

AYDA SADECE İKİ GÜN ÜCRETSİZ TAŞIMAK İSTİYORLAR, UYGULAMA BUGÜN BAŞLIYOR

 

 Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği özel halk otobüslerinin ücretsiz seyahat hakkı olan vatandaşların sadece ayın 1 ve 4'ü arasında para almadan taşınacağını belirterek yaptıkları açıklamada  "Vatandaşların ayın geri kalan kısmında ise kamu araçlarını veya alternatif ulaşım sistemlerini tercih etmelerini önemle rica ediyoruz." denilen açıklamaya göre, Bodrum’da dahil Muğla'nın tüm ilçelerindeki özel halk otobüslerinin de pazartesinden (Bugün) itibaren bu uygulamayı başlatacakları bildirildi.

Açıklamada ayrıca  “Amacımız olağanüstü artan maliyetler ve ücretsiz taşıma konusunda esnaflarımızın yaşadığı mağduriyete ilişkin ilgili Bakanlıklara çağrıda bulunarak çözüm bulmaktı. Tüm illerde esnaflarımızın "biz özel sektörüz, ücretsiz hizmet yaptırılıyorsa Devlet bu hizmetin karşılığını vermelidir. Veremiyorsa ücretsiz taşıma yapmayalım ne olacaksa olsun, zaten battık" söylemlerine rağmen, 15 Ekim'e kadar bir sonuç alınır umuduyla tüm temsilcilerimizin de ortak görüşü ile herhangi bir ücretsiz biniş kısıtlamasına bu tarihe kadar gidilmemiştir.Bu süreçte yetkililer tarafından "biz bedelini ödüyoruz" açıklamaları camiamızı fazlasıyla üzmüştür. Resmi veriler incelendiğinde durumun böyle olmadığı net olarak anlaşılacaktır. Yetkililer tarafından "Bedeli ödeniyorsa esnaf neden feryat ediyor" sorusu hiç sorulmadığı gibi, aksine kamuoyunun esnaflarımıza tepki göstermelerine zemin hazırlanmış, hakkı olandan fazlasını istiyormuş gibi bir algı oluşturularak camiamız hakaret düzeyinde eleştirilere maruz bırakılmıştır.

Hem ilgili Bakanlıklar, hem de özel halk otobüsleri ile ilgili tüm kararları alma, ücret tarifelerini belirleme, alternatif uygulamalarla çok düşük rakamlarla yolcu taşıtma yetkisi kendilerinde olmasına rağmen destek vermeyen Belediyeler nedeniyle de sistem kendini yürütemez hale gelmiştir. Türkiye'de özel halk otobüsü sayısı belediye otobüsü sayısından fazladır.Geldiğimiz noktada yapılan toplantılar ve görüşmelerin ardından yetkililer, ücretsiz taşıma yaptığı halde gelir desteği alamayan 2000 dolayında halk otobüsünün sorununu yönetmelik değişikliği ile çözeceklerini ancak diğer beklentilerimizle ilgili çalışmanın 2024 yılında yapılacağını dile getirdiler. Bakanlığın araç başına ücretsiz binişler için aylık ödediği gelir desteğinin illere göre değişmekle birlikte, en fazla iki günlük taşımayı karşıladığı yoruma kapalı bir gerçektir. Ayın geri kalan kısmında ise esnaflarımız yıllardır tamamen kendi imkanları ile fedakarlık yapmaktadır. Bu fedakarlık artık sürdürülebilir değildir.

Sonuç olarak daha önce açıkladığımız 4 grup dışında kalan ve ücretsiz seyahat hakkı olan 18 farklı gruptaki yolcularımızın Devletimizin uygun gördüğü ücretsiz seyahat gelir desteğinin karşılığı olarak ve yine esnaflarımızın yapacağı 2 günlük fedakarlıkla, her ayın sadece 1'i ve 4'ü arasında ücretsiz binişler için özel halk otobüslerini kullanabileceklerini, ayın geri kalan kısmında ise kamu araçlarını veya alternatif ulaşım sistemlerini tercih etmelerini önemle rica ediyoruz. Bazı kurum ve kuruluşların yaptığımız açıklamalara tepki göstermek yerine resmi verileri inceleyerek esnaflarımızın hakkının verilmesi yönünde de girişim yapmaları daha adil olacaktır.."




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI