Bugun...



5 bin yıllık Antik kent belgesel ile dünyaya tanıtılacak

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki 5 bin yıllık Antik Stratonikeia Kenti’ nin dünyaya tanıtılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile belgesel filminin çekilmeye başlandığı belirtildi. 24 saat devam eden çekimlerin ilk gününde Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu 'Süper Çiçek Kanlı Ay' çekimide gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Tarih: 28-05-2021 12:20

5 bin yıllık Antik kent belgesel ile dünyaya tanıtılacak

Muğla’nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer antik kentlerinden birisi olması ile bilinen Stratonikeia antik kentini tanıtmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile belgesel alanında önemli eserlere imza atan Ertuğrul Karslıoğlu’nun yönetmenliğinde gerçekleştirilecek belgesel filmin çekimlerine başlandı.

 

BİR ZAMANLAR 120 BİN KİŞİ YAŞIYORDU

 

Yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Stratonikeia antik kentinde 1763 yılındaki depreme kadar yaklaşık 120 bin kişinin yaşadığı, deprem sonrası antik kentte yaşayanların kenti terk etmesi ile günümüzde Cumhuriyet döneminde yapılan taş evlerde hala 4 aile yaşamını sürdürüyor. Türkiye'de yaşamın sürdüğü ender antik kentlerden birisi olan Stratonikeia'ya son yıllarda tekrar dönüş başladı.

 

 

5 BİN YILLIK KENTTE YENİDEN YAŞAMI DİZAYN EDECEĞİZ

 

Stratonikeia antik kentinin belgeselini çeken Ertuğrul Karslıoğlu, Stratonikeia'nın bir tarih ve kültür kenti olduğunu belirterek "Buradaki belgesel çekiminin amacı  Stratonikeia'nın yaşayan bir tarih ve kültür kenti olduğunu vurgulamak. Bu kent hala yaşıyor. Yani 5 bin yıllık bir tarihi süreci var. Kültürler üst üste birikmiş buraya. Burada hala yaşayan bugünün insanlar var. Deprem zorlamış. Bir takım nedenlerle birkaç defa taşınmış ama asla o yaşanabilirliğini hiç kaybetmemiş. Hatta büyük bir dönüş söz konusu olacaktır yakında. Antik kentte göç yeniden başladı.  Turizm için zaten inanılmaz bir yer. Onun için büyük bir keyifle, büyük bir mutlulukla belgesel çekimini gerçekleştiriyoruz.  Belgesey çekimleri ekim ayında bitirmeyi planladık” dedi.

 

YATAĞAN İLÇESİNİN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKISI OLACAK

 

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz ise antik kentin belgeselinin çekilmesinin Yatağan turizmine çok büyük katkılar sağlayacağını belirterek, "Yatağanımızın tarihi ve kültürel dokusu ile ilgili Turizm Bakanlığımızın ve kazı başkanlığımızın, Üniversitemizin ve Yatağan Belediyesinin yapmış olduğu bu çalışmada İnşallah Yatağan'ın tanıtımına katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Stratonikeia ve Lagina inşallah önümüzdeki süreçte Yatağan'a değer katacak. Stratonikeia ve Lagina'nın hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız aşta olmak üzere Turizm Bakanımıza ve ayrıca kazı başkanımız ve bizimi için bir şans olarak düşündüğümüz Bilal hocamızın katkıları ile birlikte Yatağan'a değer katacak. Bu yapılacak olan tanıtımın da inşallah önümüzdeki süreçte güzel Yatağan'ımızın tüm Türkiye'nin ve dünyanın tanıyacağını ümit ediyoruz" dedi.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI