Bugun...



300 yıllık tarihi Çöllüoğlu Hanı kültür ve sanatın merkezi oldu

Muğla’nın Milas ilçesindeki 300 yıllık tarihi Çöllüoğlu Hanı restore edilerek kültür ve sanat merkezi haline getirildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 16-10-2023 15:43:26 Tarih: 16-10-2023 15:36

300 yıllık tarihi Çöllüoğlu Hanı kültür ve sanatın merkezi oldu

Muğla’nın Milas ilçesindeki 300 yıllık tarihi Çöllüoğlu Hanı restore edilerek kültür ve sanat merkezi haline getirildi.Milas Belediyesi’nce yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden kent yaşamına adapte edilen 300 yıllık Çöllüoğlu Hanı’nın açılışı gerçekleştirildi. Han içerisine oluşturulan ‘Milas Kent Belleği Turhan Selçuk Anı Odası’ ile ‘İhsan Küçüktaş Minyatür Milas Eserleri Müzesi’nin de açılışıda yapıldı.

 

ÖDÜLLÜ PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda 2011 yılında Proje Ödülü, 2014 yılında ise Uygulama Ödülü kazanan Çöllüoğlu Hanı Restorasyon Projesi kapsamında başlatılan çalışmalar 2014 yılında tamamlanmıştı. Milas Belediye Meclisi’nin kararı doğrultusunda, 2022 yılında başlatılan ve 2023 yılında nihai restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla zemin katta geleneksel zanaatlar

ağırlıklı ticari üniteler, üst katta ise Milas Kent Arşivi, Unesco Ofisi ve Sergi Salonlarından oluşan Milas Kent Belleği olarak kullanılmak üzere Milas halkının ve yerli-yabancı misafirlerin hizmetine sunuldu.

 

300 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

1720 yılında Milas Ayanı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılan, bugünkü adını ise, 1900’lerin başında yapıyı satın alan Tavaslı Hacı Mehmet Çöllüoğlu’ndan alan Çöllüoğlu Hanı’nın açılışında Milas Belediyesi KUDEB Şefi İ. Ernur Öztekin, han hakkında bilgiler verdi. Öztekin, “İki han, iki cami ve 276 adet ticari üniteden oluşan bir Osmanlı Arastasının merkezinde bulunan Çöllüoğlu Hanı Osmanlı Dönemi klasik kent içi hanlarının mimari özelliklerini taşımaktadır. Taş ve bezemeli antik devşirme bloklar kullanılarak inşa edilmiş hanımız, kareye yakın dikdörtgen planlı mimarisiyle iki katlı bir mekân şemasına sahiptir.

Sundurmalarla çevrili olan Han, taş zemine sahip bir avlu ve bu avlunun etrafına sıralanmış 40 adet odadan meydana gelmektedir. Zemin katta revaklarla çevrilmiş odalar, depo ve hayvan barınağı olarak kullanılmak amacıyla düzenlenmiştir. Hanın avlusunda yer alan iki merdivenle birinci kattaki sofalara ve odalara geçilmektedir. Birinci katta yer alan odalar önlük şeklinde düzenlenmiş ahşap direkli sundurmalara açılmakta olup konaklama amacıyla

kullanılmıştır.” dedi.

 

“MİLASIMIZ İÇİN GURUR VERİCİ BİR GÜN”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise “Çöllüoğlu Hanı, kent içi bir han olma özelliğiyle sadece Milas’ın değil, ülkemizin çok önemli sivil mimari örneklerinden bir tanesi. Buranın kamulaştırılması,projelendirilmesi ve işlevlendirilmesi süreçlerinde Milas Belediyesi sorumluluğu ve yüküüstlendi ve burayı kültürümüze tekrar kazandırdık. Burası alt katlarda ticari ve hayvan bakımının yapıldığı alanlar, üst katlarda konaklama amacıyla tasarlanmış, kullanılmış bir han.Proje ve uygulama aşamasında çok büyük hassasiyetler gösterdik. İşlevlendirme süreci içerisinde sıkıntılı ve uzun süren aşamalar yaşadık. Eskiden zemin katta bulunan hayvan bakım dükkanları günümüzde artık yok. Odalarda geçmişte kullanıldığı şekliyle bugün konaklamayı gerçekleştirmek mümkün değil.” diye konuştu.

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI