Bugun...



Yunanistan’da son 21 yılın en büyük yangını durdurulamıyor

Yunanistan’ın Schino ili yakınlarında başlayan ve yaklaşık 2 gündür devam eden orman yangını kabus yaşanmasına neden oldu. Şiddetli rüzgarın etkisi ile hayla kontrol altına alınamayan yangında ilk belirlemelere göre 400 hektar kül oldu, onlarca köy boşaltıldı, bazı kırsal köyler yandı.Yangın ülkede son 21 yılda yaşanan en büyük yangın olduğu belirtildi. Yunanistan’da kabusa dönüşen yangına zeytinlik alanda kuru otların yakılmasının neden olduğu belirtildi.

facebook-paylas
Tarih: 21-05-2021 11:30

Yunanistan’da son 21 yılın en büyük yangını durdurulamıyor

Yunanistan’ın Schino ili yakınlarında 2 gün önce gece saatlerinde başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisi ile Corint ve Batı Attika Bölgesi’nde hızla yayılan orman yangını ülkeye kabus yaşattı. 48 saattir devam eden orman yangınında ilk belirlemelere göre 400 hektarlık ormanlık ve tarım alanları kül oldu. Kırsal kesimdeki onlarca köy boşaltıldı.

 

ORDU VE SİVİL SAVUNMA ALARMA GEÇİRİLDİ

 

Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias ,bu sabah saatlerinde katıldığı acil toplantıda kriz masası oluşturulduğunu ve yangının kontrol edilemez boyutlara ulaştığını belirterek orduyuda alarma geçirdiklerini belirtti. Hardalias son 21 yılın en büyük yangını olduğunu belirterek “Yangına bir zeytinlik arazide yakılan kuru otların neden olduğunu tespit ettik” dedi.

 

ZAMANLA YARIŞIYORLAR

 

Yaklaşık 3500 itfaiyeci, orman işçisi, asker ve siviyl yardım kuruluşlarının katıldığı yangın söndürme çalışmalarına 3007e yakın arazöz sekiz yangın söndürme uçağı 10 helikopter, 60 iş makinası, su tankerleri ve traktörlerin katıldığı belirtildi. Liakoto, Pefkenea, Hani Derves ve Agirouni, Iigironi Makrinos ve Agios Lerotheos kentlerinde onlarca ev ve otomobilin yandığı, çiftlik evlerinin kül olduğu belirtildi.

 

 

STADYUMLARDA ÇADIR KENTLER KURULUYOR

 

Boşaltılan köylerdeki vatandaşlar için Megara ilindeki Stadyum ve parklarda çadırlar kurularak insanların buralara yerleştirilmeyi başlandığı belirtildi. Bölgedeki rüzgarın şiddetinin saatde 60-70 km. olarak ölçüldüğü ve rüzgarın bugün akşam saatlerinden itibaren etkisini yitirmeye başlayacağı belirtildi.

Schinos Kültür Derneği Başkanı Dimitris Desyllas  “Maalesef büyük bir orman alanı yakıldı, köylerdeki evlerin büyük bölümü tamamen yandı, şu anda yangını söndürmekle uğraşmaktan zarar tespiti bile yapamıyoruz. Yangın çok büyük bir alanda devam ediyor, bölgede elektrik tamamen kesildi, iletişm hatlarında büyük zarar var” dedi.

 

 

MANASTIRLARDA TAHLİYE EDİLDİ

 Schinos İli yakınlarındaki , Agia Sotira, Vamvakies, Mavrolimni, Mazi ve Paraskeva yerleşim yerleri ile Agios Ioannis ve Agia Paraskevi'nin iki Kutsal Manastırı tahliye edildi. Cumhurbaşkanı  Katerina Sakellaropoulou, Sivil Savunma Bakanı Nick Hardalias ile telefonla temasa geçti ve Geraneia'da ve daha geniş Halepochori-Megara bölgesinde meydana gelen büyük yangının ilerleyişi hakkında bilgi aldığı bugün bölgeye gitmeyi planladığı açıklandı.

Corint, Schinos, batı Attika ve Megara illerinde okulların tamamen tatil edildiği, tüm etkinliklerin durdurulduğu açıklandı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI