Bugun...



YK Enerji çevre protokolüne sert tepki: Önce Akbelen ormanlarını geri verin

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarında 780 dönümlük alanda maden kömür için çam ormanların kesen YK Enerji’nin TTKD ile madencilik faaliyetlerinin tamamlandığı alanların geri kazanımı için protokol imzalandığını açıklayan açıklaması çok sert tepkilere neden oldu.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-10-2023 15:20:06 Tarih: 12-10-2023 14:12

YK Enerji çevre protokolüne sert tepki: Önce Akbelen ormanlarını geri verin

Milaslı doğasever- yerel gazeteci Kemal Kaşkar “Milas ve Muğlalıların öfkesi tepkisi giderek artarken YK Enerjj Şirketi ve TTKD yetkililerinin eğer gerçekten samimi iseler ilk adımın Hüsamlar maden sahasında değil Akbelen orman alanında atılmasını, kömür ocağı açma çalışmalarına son verilecek alanın hemen boşaltılarak ‘rehabilitasyon’ çalışmalarının yöre halkıyla birlikte yürütülmesini ve böylece Akbelen Ormanı’nın geri kazanılmasını istiyoruz aksi takdirde bu çabaların samimi olmadığına inanıyoruz” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarında 780 dönümlük alanda maden kömür için çam ormanların kesen YK Enerji’nin TTKD ile madencilik faaliyetlerinin tamamlandığı alanların geri kazanımı için protokol imzalandığını açıklayan açıklaması çok sert tepkilere neden oldu.

İkizköylüler maden ruhsatının iptali için dah dün Muğla mahkemelerinin önünde eylem yaparken YK Enerji’nin TTKD ile madencilik faaliyetlerinin tamamlandığı alanların geri kazanımı için protokol imzalandığını açıklayan açıklaması çok sert tepkilere neden oldu.

 

 

YK ENERJİ YENİ YÖNETİCİLERLE BASKIDAN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR

Milaslı doğa gönüllüsü ve yerel gazeteci Kemal Kaşkar SÖZCÜ’ ye  yaptığı açıklamada “Adı, Akbelen Ormanı’nın yok edilmesiyle birlikte anılıyor olan YK Enerji, yeni yöneticilerle ve projelerle, şirketle ilgili yaygın olumsuz imajın oluşturduğu baskıdan kurtulmaya çalışıyor.Kamuoyunun büyük tepkisiyle karşı karşıya kalan YK Enerji’den yapılan ve şirket vitrinini yeniden düzenleme gayreti olarak değerlendirilen en son açıklamada, madencilik faaliyetlerinin tamamlandığı, dolayısıyla kapatılan 600 hektarlık alanda geri kazanım çalışmaları ile ilgili olarak Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) ile protokol imzalandığını öğrendik şoke olduk” dedi.

 

ŞİRKET İMAJ DÜZELTMEYE ÇALIŞIYOR

Kaşkar YK Enerji’nin imaj düzeltme peşinde olduğunu belirterek“Derneğin, maden sahasının rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmalarını tam yetki ile izleyip gelişmeleri dönemsel olarak kamuoyuna raporlayacağı belirtilen açıklamada ayrıca, geri kazanım çalışmalarının, bölgemizin iklim ve bitki örtüsü yapısına uygun ve yöre halkının beklentileri doğrultusunda tarımsal kalkınma amaçları etrafında gerçekleştirileceğine dikkat çekildi.Peyzaj planlama ve onarım çalışmalarını Doç. Dr. Sultan Gündüz ve ekibinin yürüteceği ve Hüsamlar maden sahasından başlatılacak çalışmaların, adım adım Kemerköy TS Kül Depolama Tesisi, Yeniköy TS Kapatılan Curuf Sahası, Kemerköy TS Arıtma Tesisi çevresi ve Pürenlitepe Göleti’nde sürdürüleceği de açıklandı” ifadelerini kullandı.

 

 

PROTOKOL SAMİMİ BULUNMADI

Kaşkar protokolü imzalayan şirket ve dernek yetkililerinin açıklamalarında, YK Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık’ın, “Görevi yeni devraldığımız şu günlerde biliyoruz ki önümüzde uzun bir süreç var. Bu süreçte doğru adımları atmak, sorumluluklarımızı bilinçli bir şekilde yerine getirmek için TTKD’nin 70 yıllık deneyiminden faydalanacağız. Anlaşmamız kapsamında TTKD bizi izleyecek, yönlendirecek ve bağımsız bir kurum olarak gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız” dediğini belirtirken

TTKD Derneği Başkanı Ali Rıza Koç, “Bilim heyetimiz, YK Enerji’nin yapacağı maden sahalarının doğaya kazandırılması projesinin takipçisi ve yönlendiricisi olacak. Uzmanlarımız çalışmaların bilimselliğini, bölgeye uygunluğunu, takvimin belirlenen şekilde sürdürüldüğü gibi konuları takip edecek. Dernek olarak dönemsel olarak çalışmaları şeffaf bir raporla kamuoyuna duyuracağız” ifadelerini kullandı.

 

SAMİMİ İSELER İLK ADIMI AKBELEN’DE ATSINLAR

Kaşkar açıklamasının sonunda “Milas ve Muğlalıların öfkesi tepkisi giderek artarken YK Enerjj Şirketi ve TTKD yetkililerinin eğer gerçekten samimi iseler ilk adımın Hüsamlar maden sahasında değil Akbelen orman alanında atılmasını, kömür ocağı açma çalışmalarına son verilecek alanın hemen boşaltılarak ‘rehabilitasyon’ çalışmalarının yöre halkıyla birlikte yürütülmesini ve böylece Akbelen Ormanı’nın geri kazanılmasını istiyoruz aksi takdirde bu çabaların samimi olmadığına inanıyoruz” dedi.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI