Bugun...



Vatandaşlardan 'Şezlongsuz bir sezon istiyoruz' eylemi

Yeni sezonda ‘Kıyı işgali’ne geçit vermemek için sahillerde şezlong görmek istemeyen vatandaşlar eylem yaptı.

facebook-paylas
Güncelleme: 10-04-2023 18:26:13 Tarih: 10-04-2023 18:23

Vatandaşlardan 'Şezlongsuz bir sezon istiyoruz' eylemi

Muğla’nın Datça ilçesi Burgaz bölgesinde Kıyı Kanunu'na aykırı olarak kamusal alanda denize inşa edilen platformun eylemler sonrasında kaldırılmasının ardından bölgede 31 gündür forumlar yapıp nöbet tutan çevreciler yeni sezonda ‘Kıyı işgali’ne geçit vermemek için sahillerde şezlong görmek istemeyen Datçalılar eylem yaptı. Kumluk Plajında Datçalı aktivist Gülkadın Taş çok kısa bir basın açıklaması metni okudu. Sanatçı Müfide İnselel’in bu direniş başladıktan sonra sözlerini yazdığı “Datça bizim yuvamız, Kıyılar canımız” şarkısı söylendi.
Yüzlerce kişinin katıldığı sessiz yürüyüş boyunca Datçalılar ellerinde çok farklı içeriklerde ve oldukça esprili dövizler taşıdı. Özbel’den başlatılan yürüyüş Hastane altı ve eski Öğretmen Evi binasının önünden Kumluk Plajı’nda son buldu.

 

“ŞEZLONGSUZ DATÇA İSTİYORUZ”

 

Datçalı aktivist Gülkadın Taş, Kumluk Plajında şu basın açıklaması metnini okudu: “Şezlongsuz Datça istiyoruz. İstiyoruz çünkü yaşam alanımız kıyıların işgali ve haklarımızın gasp edilmesinin şezlongla başlayan ve ötesine geçen bir sürecin ürünü olduğunu biliyoruz. Gözümüzün önünde, günden güne, canlı-cansız tüm doğal varlıkların ortaklığına dayalı yaşam alanlarımıza el konulduğunu, özel mülk haline getirildiğini görüyoruz.

Kıyıların bizim dışımızdaki canlıların ve cansız doğal varlıkların yaşam alanı olduğunun daha çok farkındayız. Şezlongun bir gelişmişlik göstergesi olmadığını, işgalin ve doğal yaşamın tahrip edilmesinin bir simgesi olduğunu yaşadıklarımız, yaşananlar ortaya koydu. Kıyıların işgali tam da bu duygu, istek üzerine başladı. Bunun üzerine kuruldu hukuk tanımaz, kamu yönetimi birimleri tarafından kurulan şirketler, bu şirketlerin hukuk dışı ‘kıyı kiralamaları’. Bu kiralamalar sadece hukuka aykırı olmakla kalmadı, temel haklarımızı da kullanılamaz hale getirdi.”

 

DATÇA BİZİM YUVAMIZ, KIYILAR CANIMIZ

 

Yaşamını Datça’da devam ettiren sanatçı Müfide İnselel’in bu direniş için yazdığı “Datça bizim yuvamız, Kıyılar canımız” şarkısı toplu olarak söylendi.

 

Basın açıklamasından sonra yürüyüş Cumhuriyet Meydanı, Liman ve Taşlık Plajı boyunca devam etti. Taşlık Plajı’nın bitimindeki Ilıca Kamping önünde son buldu. Yürüyüş boyunca Deştin ve Akbelenli yurttaşlarla ‘Deştin Çayı özgür akacak’, ‘Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz’ ve “ Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganlarıyla dayanışmalarını dile getirdiler. Her cumartesi günü saat 14’te Özbel’de yapılan foruma katılım çağrısı yapılarak eylem sonlandırıldı.

 




Kaynak: Mustafa Sarıipek

Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI