Bugun...



Türk’ün Sporla İmtihanı’nı yazıp, Türk sporunun nereden nereye gelemediğini anlattı

Beden Eğitimi Öğretmenliği, Atletizm Milli takım antrenörlüğü ve uluslar arası atletizm hakemliği yapan Adnan Yahşi Türk sporunun neden gelişemediğini, gelişir gibi görünüp ne hale geldiğini spor yaptığı 44 yıl içerisindeki yaşadığı olayları not alarak kitap haline getirdi.

facebook-paylas
Tarih: 02-07-2021 16:12

Türk’ün Sporla İmtihanı’nı yazıp, Türk sporunun nereden nereye gelemediğini anlattı

Yahşi “Atatürk ve Cumhuriyet ilkeleri ışığından gösterilen çocuklarımız ve gençliğimize güveneceğimiz yede futbol topun peşine takılıp atletizm dahil devşirme sporcularla günü kurtarmaya çalışıyoruz, kitabımda 44 yılda nereden nereye gelemediğimizi anlattım. Ne yazık ki Ata gitti spor bitti” dedi. İzmir’de yaşayan Beden Eğitimi öğretmenliğinde 30 yılını dolduran, Atletizm Milli Takım Antrenörü, Uluslararası Atletizm Hakemi, Gaziemir Atletizm Spor Kulübü Başkanı evli ve iki çocuk babası Adnan Yahşi 44 yıldır içerisinde bulunduğu atletizm, triatlon, hentbol ve vücut geliştirme sporlarında yaşadıklarını, Türk sporunun yarım asırda nereden nereye gelemediğini yazdığı “Türk’ün Sporla İmtihanı” isimli kitabında topladı.

 

 

TÜRK SPORUNUN NEREDEN NEREYE GELEMEDİĞİNİ ANLATTI

 

Yahşi 44 yıl içerisinde spor alanlarında yaşadığı tırajikomik olayları kitabında karikatürlerle anlattığını belirterek “Bilimsel teknik deyimler kullanmadan okuyucuyu sıkmadan Türk sporunun nereden nereye gelemediğini anlamak için mutlaka bu kitabı okumalısınız. Atletizm sporu başta olmak üzere spora gönül veren birçok Donkişot’un spor sahasındaki mücadelesi, Türk sporcusunun çektiği çileye rağmen verdiği mücadele, devşirme sporcularla Türk sporcusunun önünün nasıl kesildiği, 7den yetmişe herkes rahatlıkla anlayabilecek” diye konuştu.

 

 

"ATA” GİTTİ SPOR BİTTİ, EN KESTİRME YOL DOPİNG

Yahşi kitabında yazılarını Ağaç Hangi “Yaş”ken Eğilir, Spor Yapalım Derken, Erkekler Okusun Diye Trük Sporunda Kadı, Spor Orucu Bozar mı?, Okullu Obezler, Herkesin Beden Eğitimi Dersi 5, “ATA” Gitti Spor Bitti, Balkonsuz Ev Göbeksiz Erkek Olmaz, Taban “Düz” İse Tabana Kuvvet Hayal, Kendi Helvanızı Yedirtmeyin, Bel Canın Yongasıdır, Varsa Niyet Yaparsın Diyet, En Kestirme Yol Doping, Havanızı Nasıl Alırdınız, Tüketim Tüketti Bizi, “Kas” Yapayım Derken Göz Çıkarmayın, Olmaya Nefes Bitti Herkes, Teknoloji Ömrümüzü Yedin, Rakı Şişesinde Balık Olma, Kış Tembelleri İçin Bahar Kılavuzu,Tipim Değilsin, Şimdi Obez Olduk Okulları Doldurduk başlıkları altında topladığını söyledi. Yahşi “Her 10 Kasım saat 09,05’te Büyük Önderimiz Atatürk’ü anmak için milletçe saygı duruşundayken dalar giderim. O kısacık ömrüne bu kadar işi nasıl sığdırmış diye düşünür şaşar dururum. Hayranlığım saygım her geride kalan anma törenlerinde bir kat daha artar” diye konuştu.

 

ATATÜRK O FOTOĞRAFLARI SPOR OLSUN DİYE ÇEKTİRMEDİ

 

Yahşi konuşmasının devamında Atatürk’ün Türk sporuna verdiği öneme dikkat çekerek, spor konusunda örnek teşkil eden çalışmalarına değindi. Adnan Yahşi sözlerine şöyle devam etti “Özellikle Florya’da halkla beraber denize girip onlarla fotoğraf çektirdiği fotoğraflar bugün bile nasılda imrendiriyor insanı. Oysa Atatürk o fotoğrafları sadece spor olsun diye çektirmemiştir. Zeki lider, o fotoğrafları gören insanlarında su sporlarına karşı hareketleneceğini, ilginin artacağını hesaplamıştır. O’nun spor konusunda günün koşullarına göre yaptığı büyük atılımlar bugün bile yapılamamıştır. Kurulmasına önderlik ettiği sporla ilgili kuruluşlar hala devamlılığını sürdürmektedir. Özellikle 1924 yılında Paris Olimpiyatları’na gidilebilmesi için o günün zor koşullarında Türk sporcusu için maddi ve manevi imkanlar yaratma çabası, Türk insanının yeteneklerine güveninden kaynaklanmaktadır. Bizler sporu yapan ve yaptıran insanlar olarak Atatürk gibi spor yapan ve yapmaya teşvik eden insanlar istiyoruz. Nasıl ki yeri geldiğinde vatandaşa kaç çocuk yapması ya da sigara içmeme tavsiye- dayatması yapılıyorsa, spor yapılması konusunda da liderlerin tavsiye-dayatma yapması toplum sağlığı açısından olumlu bir davranış olacaktır”

 

 

TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA KATILAN 300 SPORCU VE HAKEME KİTABINI ARMAĞAN ETTİ

 

Adnan Yahşı geçtiğimiz hafta sonunda İzmir Atatürk Stadyumu Seha Aksoy Tesisleri’nde Atletizm Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Masterlar Atletizm Şampiyonası’na katılan 300 sporcu ve hakeme kitabını hediye etti, atletizm pisti üzerinde kitaplarını sporcular için imzaladı.

 

SPOR KÜLTÜRÜ OLARAK BİR ADIM İLERLEMİYORUZ

 

Yahşi “Bu kitabı yazmaktaki amacım adı spor olan tarlaya bir iki tohum ekmek, bildikleri şeyleri hatırlatmak, bilmedikleri bazı şeyleride öğrenmeleri konusunda Türk sporunun nereden nereye gelemediğini niye yerinde saydığını anlatmak istedi. 44 yıldır sporun içindeyim, öğretmen, antrenör vce hakem olarak. Gördüğüm şu ki spor kültürü olarak bir adım ileri gitmiyoruz. Canım memleketimde spor kültürü demek iki kale arasında gidip gelen 22 futbolcu, kebapçı, imparator üçlemesinin sabahlara kadar tartışılması demek. Spor kültürünün ne anla geldiğini bilen yok ama sorsan herkes her şeyi biliyor, herkes televizyon başında teknik direktör, eğitmen. Yaklaşık iki yıl da hazırladığım kitabımı yazmaya karar verdiğimde benzeri olup olmadığını araştırmak oldu. Kitap satan o kadar çok dükkana girdim çıktım. Spor kitapları spor konusu diye ayrı bir bölüm bulmak imkansız. Çünkü yok. Spor kitapları konus  hobi kitaplarının içinde. Böyle olunca da ne Türk sporumuz nede spor kültürümüz gelişiyor” diye konuştu.

 

FUTBOLUN PEŞİNE TAKILIP DEVŞİRME SPORCUYLA BU İŞİN YÜRÜMEDİĞİNİ HALA GÖREMEDİLER

 

Yahşi, Türkiye’de futbola milyonlarca doların anlamsız yere aktarıldığını, bu kaynağın ne Türk sporuna ne de Türk gençlerine bir yararı olmadığını belirterek “Futbol Milli takımımızın başarısı elbette bizim gururumuz, ancak futbola ayrılan kaynakların onda biri diğer tüm spor branşlarına ayrılsa olimpiyatlarda onlarca madalya kazanırız. Şu anda önümüzdeki olimpiyatlara gidecek yüze yakın olimpiyat kotasını geçen sporcumuz var. Atletizm, jimnastik, güreş, yüzme ve voleybolda. Bu ülkenin insanın bunlardan hangisini tanıyor, spor sayfası diye yayınlanan futbol sayfalarında bunların ne kadarı yayınlanıyor. Sporda temele inilmedikçe günü kurtarma projeleri ile tam 44 yılda bir yere gelinemediğini gördük. Uzun vadeli plan ve projeler yapılmazsa Türk çocuklarına Türk gençliğine güvenilmezse spordaki hüsranımız bir 40 yıl daha sürer, bazen devşirme başarılarla, günübirlik başarılarla kendimizi aldatır dururuz. Bu nedenle kitabımı mizah tarzında karikatürlerle süsleyerek Türk’ün Sporla İmtihanı’na anlatmaya çalıştım. Haftada bir saat çocuklara beden eğitimi ile bu işin olmayacağını hala göremediler. Çünkü spor bir kültür bir yaşam biçimidir” ifadelerini kullandı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI